Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyada bir ilk: Paris’te elektrikli scooter’lar yasaklandı

Parisliler, kiralık e-scooter’lara “dur” dedi. Fransa’nın başkenti Paris’te dün (2 Nisan) yapılan referandumda e-scooter’ların yasaklanmasını isteyenler yüzde 90’lık rekor bir orana ulaştı. Böylece Paris, elektrikli scooter’ların kiralanmasını yasaklayan ilk şehir oldu.

Fransa’da elektrikli scooter’ların yasaklanmasına dair referandum, Paris’te meydana gelen scooter kazalarında giderek daha fazla insanın yaralanması ve ölmesi sonucu yapıldı. Açıklanan resmî rakamlara göre şehirde seçmen olan 1,38 milyon kişiden sadece 103 bini sandığa gitti. Sandığa gidenlerin kullandığı oy da belliydi: “Evet, scooter’lar yasaklansın!”

Bu noktaya nasıl gelindi?

Aslında Paris, elektrikli araçların sevilerek kullanıldığı şehirlerden biri. Ancak kaldırılmasını isteyenler, scooter’ların yarardan çok zarara neden olduğu görüşünde. Örneğin e-scooter’ların trafikte araçların yanında ya da kaldırımlarda yayaların arasından süratli bir şekilde geçmesi endişe konusuydu. Diğer yandan sürücülerin kask takmaması ve genelde çocukların e-scooter’ları kullanması da bir başka sorundu.

Öte yandan Türkiye’de de sık sık gördüğümüz bir fotoğrafı da Paris sokaklarında gözlemlemek mümkün. Park halindeki e-scooter’ların kaldırımlara bırakıldığı, bunun da bir görüntü kirliliğine yol açtığı ve hatta kaldırımda yürünecek yer kalmadığı eleştirilen diğer noktalardı.

Kaldırıma yığılan scooter’lar.

Tüm bu sorunların yanı sıra scooter kazalarının neden olduğu ölümler de gündemde. 2021’de 31 yaşındaki İtalyan bir kadın, scooter çarpması sonucu hayatını kaybetmişti. Yetkililer, ölümlerin arttığını savunsa da scooter kullanıcıları kazaların şehirdeki trafik kazalarının küçük bir kısmını oluşturduğunu savunuyor.

Sorunların artmasının ardından Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, scooter’lar için referandum çağrısı yaptı. Sosyalist Hidalgo, dün oylamaya giderken gazetecilerin sorularını yanıtladı ve şöyle dedi: “Seçmenlerin kararına saygı göstermeye kararlıyım. Çok pahalı – 10 dakika için 5 euro – pek sürdürülebilir değil ve hepsinden önemlisi, birçok kazanın nedeni.”

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.