Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mavi tiklerinize ne zaman veda edeceksiniz?

Twitter Blue uygulamasının dünya genelinde kullanılmaya başlanmasının ardından Twitter, 1 Nisan’dan itibaren eski mavi tikleri kaldıracağını açıklamıştı. Bu duyurunun ardından iki gün geçti fakat hâlâ platformda mavi tikini daha önce alan hesapların yanında bu ibare görülüyor. Sadece bir hesap dışında: New York Times.

Twitter 24 Mart 2023’te bir açıklama yapmış ve Twitter Blue uygulaması için ayda 8 dolar abonelik ücretini ödemeyen fakat daha önceden mavi tik almış kullanıcıların mavi tiklerinin 1 Nisan’dan itibaren kaldırılacağını duyurmuştu. Bu duyuru kimilerine göre 1 Nisan şakasıydı.

Bugün 3 Nisan ve hâlâ mavi tikler pek çok hesapta kullanımda. Dün (2 Nisan) itibarıyla Twitter’ın yeni CEO’su Elon Musk, sadece tek bir hesabın mavi tikini kaldırdı: The New York Times gazetesinin. Musk’ın bu hamlesi, New York Times’ın Twitter Blue için ödeme yapmayacağını açıklamasının ardından geldi. Teknoloji uzmanları, bunu bir misilleme olarak değerlendiriyor.

Musk ile New York Times arasında neler yaşanıyor?

New York Times, Twitter Blue için ödeme yapmayacaklarını açıklamıştı. Bu karar, Musk’ın eleştirisine neden olmuş ve Musk şöyle yazmıştı: “NY Times’ın asıl trajedisi, propagandalarının ilginç bile olmamasıdır. Akışta okunamıyorlar.”

Daha sonra Twitter’da 55 milyona yakın takipçisi bulunan New York Times’ın doğrulama rozeti elinden alındı.

Elon Musk’ın NYT hakkındaki tweetleri.

Elon Musk, Twitter’ı 44 milyar dolara satın almıştı. Geçen hafta Musk’tan sızan bir bilgi notunda Twitter’ın değerinin 20 milyar doların altına düştüğü ortaya çıktı. Musk’ın platformu satın almasından bu yana şirkette pek çok düzenlemeye gidildi, çok sayıda çalışan işten çıkarıldı. Bu düzenlemelerden biri de Twitter’ın artık bir iletişim departmanı olmaması.

Mavi tikler kalkacak mı?

Tüm bu tartışmalara rağmen mavi tiklerin kaldırılması yavaş yavaş da olsa gerçekleşecek gibi gözüküyor. Washington Post’un haberine göre bu süreç manuel işleyen bir süreç, bu yüzden biraz zaman alacak.

Twitter Blue için ödeme yapmayacağını açıklayan başka isimler de var: Onlardan bazıları Amerikan basketbolunun efsane isimlerinden LeBron James ve rapçi Ice-T. Her ikisinin de hâlâ mavi tiki var.

Kaynak: Guardian, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.