Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’e ait “casus balonu”nun, düşürülmeden önce Pekin’e veri gönderdiği ortaya çıktı

Şubat ayı başında Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) kuzeyinde uçan ve Çin’e ait olduğu tespit edilen casus balonun düşürülmeden önce askeri üslerden istihbarat topladığı ve Pekin yönetimine veri gönderdiği ortaya çıktı.

Amerikan basınında çıkan haberlere göre ülkenin kuzeyinde uçan casus balon, Çin hükümetine gerçek zamanlı veri iletti. NBC News’e konuşan bir yetkili, balonun fotoğraf çekmediğini sadece elektronik sinyaller topladığını söyledi. Amerikan basınında çıkan bu haberleri Beyaz Saray doğrulamadı.

Dün (3 Nisan) Pentagon’dan bir sözcü, FBI’ın hâlâ düşürülen casus balonun enkazını incelediğini belirtti. Sözcü Sabrina Singh, “Balonun manevra yapabildiğini ve kasıtlı olarak bir yolu takip edebildiğini biliyoruz” dedi ve ekledi:

“Hâlâ Çin’in toplayabildiği istihbarat hakkında bir değerlendirme yapıyoruz, ancak attığımız adımların daha önce uydulardan toplayabildiklerinden fazlasını ele geçirmelerini engellediğini biliyoruz.”

Balon nerede uçuyordu?

Pentagon 3 Şubat’ta, son birkaç gündür askerî sahalarını gözetliyormuş gibi görünen ve yüksekten uçan şüpheli bir casus balonunu izlediklerini açıklamıştı. Daha sonra ABD Başkanı Joe Biden’ın emriyle bu casus balon 4 Şubat’ta bir savaş uçağı tarafından düşürülmüştü. Yetkililer, bu balonun Çin’e ait olduğunu ve hassas bilgileri incelemek için gönderildiğini öne sürmüştü.

Çin’e ait gözetleme balonu.

Çin hükümeti kendilerine ait olduğunu kabul etse de, balonun “hassas bilgileri incelemek için değil, hava durumu araştırmaları yapmak için kullanıldığını” söylemişti. Bu olay, zaten gergin olan ABD-Çin ilişkilerini daha da tırmandırmıştı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.