Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçim 2023 | Berfin Bayır’ın Niğde izlenimleri: AKP’nin 20 yıldır iki olan milletvekili sayısı bu seçimde bire düşebilir

Kamera & Kurgu: Enes Berk Demirkol

Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine 40 gün kaldı. Medyascope olarak il il seçmenin nabzını tutuyoruz. Niğde’de siyasi partilerin il başkanları, milletvekili aday adayları, yerel gazeteciler ve yurttaşlara seçimlerin nasıl geçeceğini, hangi adaya ve partiye oy vereceklerini ve şehrin sorunları sorduk. Üç milletvekili çıkaran Niğde, 2002’den beri AKP’den iki milletvekilini TBMM’ye gönderiyor. Yerel gazeteci Enes Can Özmen, siyasi partilerin il başkanları ve milletvekili adayları bu genel seçimde AKP’nin bir milletvekili çıkarabileceğini söyledi.  

Seçmenin nabzını tutmak için bu kez Niğde’deyiz. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) verilerine göre Niğde, üç milletvekili çıkarıyor. Niğde’de 1 Kasım 2015’te ve 2018’de yapılan seçimde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iki milletvekili, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise bir milletveki çıkardı. 2018’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Niğde’deki yurttaşlar Recep Tayyip Erdoğan yüzde 61,6, Muharrem İnce’ye ise yüzde 25 oy verdi. 

Niğde’de hem yurttaşlarla hem de siyasi partilerin il başkanlarıyla 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde kime oy vereceklerini, nasıl bir sonuç beklediklerini ve şehrin sorunlarını konuştuk. Seçimlerde önce yurttaşların Niğde’nin sorunları hakkında dile getirdikleri bazı başlıklardan bahsetmek istiyorum. Hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı, işsizlik bölgenin ve şehrin en belirgin sorunu olarak öne çıkıyor. Bunların yanında şehrin gelişimi, sosyal hayatın eksikliği ve yatırımın az olması da diğer sorunlar arasında gösteriliyor.

Niğde Saat Kulesi

Ulaşım, çarpık kentleşme, işsizlik

AKP’ye oy vereceğini söyleyen bir esnaf, Niğde’nin sorunları arasında yerleşim yerleri ile ilgili problemler olduğunu söyledi. Niğde’nin genişleyememesi ve park yeri sorunu yaşandığına dikkat çeken yurttaş, alternatif bir caddenin olmamasından, çarşının bir caddeye sıkışıp kalmasından yakındı. 

“10 bin lira kiraya ev yok”

“Seçimle ilgili çok güzel düşüncelerim var benim” diyen bir yurttaş ise CHP’nin kazanacağını söyleyerek, nedenini ise sarkastik bir şekilde şöyle açıkladı: 

“Çünkü HDP ile işbirliği yapıyor. Tabii millet Kürt sorununu çözmek için oyunu ona verecek. Yollar yaptı, şehir hastaneleri yaptı, havaalanları yaptı, köprüler yaptı. Tabii CHP kazanacak. Normalde 150-160 metrekare bir evin kirası 3 bin 500 lira civarındaydı. Şimdi 10 bin lira kiraya ev yok. O kadar pahalandı, o kadar fahiş fiyat oldu.”

Milliyetçi Hareket Partili (MHP) olduğunu belirten yurttaş da oyunu MHP’ye vereceğini söyledi.

“Muharrem İnce neredeyse o partiye oy vereceğim”


“Net; tek adayım Muharrem İnce, inşallah cumhurbaşkanlığında onu görmek istiyorum tüm kalbimle” diyen genç bir seçmen, milletvekili seçimlerinde de Muharrem İnce neredeyse o partiye oy vereceğini vurguladı. Niğde’de sosyal hayat olmamasının genel bir eksiklik olduğun söyleyeng genç, “Zaten çok fazla gelişmemiş ama biraz daha gelişmeye doğru gidiyor” diye konuştu.

“Kılıçdaroğlu kazandı, bitti”

Bir başka yurttaş ise seçimlerin sonucunun belli olduğunu belirterek, “Zaten bitti o iş. Niye soruyorsunuz ki? Seçim kazanıldı, bitti. Yüzde 70’e yüzde 30 Kılıçdaroğlu, bitti” dedi.

81 ilde seçimin nabzını tutuyoruz. Bütün il izlenimi videolarımız için aşağıdaki YouTube oynatma listemizde gezinebilir, şehrinizi bulabilirsiniz:

“MHP’nin kendi başına bir ideolojisi yok”

MHP’li olduğunu, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kılıçdaroğlu’na, milletvekili seçimlerinde ise CHP’ye oy vereceğini söyleyen bir yurttaş, bunun sebebini ise “Niye değiştirdim? MHP’nin kendi başına bir ideolojisi yok, o yüzden değiştirdim” diyerek açıkladı.

Önceki seçimlerde AKP’ye oy verdiğini söyleyen yurttaş, bu seçimlerde Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu’na oy vereceğini vurgulayarak, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı’nı yani Kılıçdaroğlu’nu destekliyorum. Nedenini soracak olursanız, dürüst, namuslu, aklı başında bir lider olarak görüyorum. Kanunlara, hak, hukuk, adalete daha yatkın olduğunu görüyorum” diye konuştu.

“Elim kırılaydı da bir daha oy vermez olsaydım”

Başka yurttaş da Niğde’nin birçok sorunu olduğuna değinerek şunları söyledi:

“İş, trafik ve çarpık kentleşme var. Bir yerde 10 katlı, bir yerde 16 katlı. Niğde’de İstasyon Caddesi’nde deprem oldu. Mesela oraya 10 kat ruhsat vermişler. Orası ben çocukken bataklıktı. 20 senedir Niğdemizde aklı başında bir yatırım yok. Havaalanı diyorlar, eski binaları boyuyorlar, havaalanı gelmiyor. Eski binaları boyuyorlar, biz yaptık diyorlar. Yapma falan yok. 20 senedir bu halk inim inim inliyor. Ben emekliyim, inanın geçinemiyoruz. He oy ver deseniz, buna da oy verdim. Elim kırılaydı da bir daha vermez olsaydım ama bu sefer CHP… Bakıyorum, genel başkanları çok güzel konuşuyor, ona oy vereceğim.”

“Tek kişi değil de herkesin sesi çıksın”

Yeni bir yönetim için Kılıçdaroğlu’na oy vereceğini söyleyen bir başka yurttaş da, milletvekili seçimlerinde İYİ Parti’yi destekleyeceğini belirtti. İYİ Parti’yi destekleyen bir başka yurttaş da, “Karışık bir Meclis olmasını istiyoruz. Tek kişi değil de herkesin sesi çıksın. Sizin ya da benim değil, herkesin sesi çıksın” diye konuştu.

“Millette para dolu, fakir olan da var o başka ama fakire de başkan veriyor”

“Cumhurbaşkanı Tayyip Bey’e oy vereceğim, Reis’e vereceğim” diyen bir yurttaş da“Memlekete teröristleri doldurmaya hakları yok” dedi. Kimsenin aç olmadığını savunan yurttaş, “Millette para dolu. Fakir olan da var, o başka ama fakire de başkan veriyor. Tümden yalan konuşuyorlar” sözleriyle görüşünü dile getirdi. 

AKP İl Başkanı Ayduğan: “İlçeleri gezen milletvekilleri yurttaşlar tarafından fark edilmiyor”

AKP Niğde İl Başkanvekili Nuri Ayduğan, eski il başkanının milletvekili aday adayı olduğu için istifa ettiğini söyledi ve sadece sohbet edebileceğimizi belirtti, video çekimine izin vermedi. İl başkanvekiliyken seçim ve parti hakkında sorulara cevap vermesinin doğru olmayacağını söyledi ancak Niğde hakkında sorular sorduğumuzda bazı bilgiler verdi. 

Niğdelilerin vatanperver olduğundan bahseden Ayduğan, iki organize sanayi bölgesi olduğunu, üçüncüsünün ise yapıldığını anlattı. Niğde’de tarımın geliştiğini söyleyen Ayduğan, özellikle patates, elma, fasulye, lahananın Niğde’de üretildiğini, Darboğaz kirazının ise ihraç edildiğini anlattı. Ayduğan’a 27. dönemde seçilen AKP milletvekillerinin Niğde’yi ziyaret edip etmediğini ve şehrin sorunlarına vakıf olup olmadıklarını sorduk. Milletvekillerinin Niğde’yi dolaştığını, yurttaşlarla iç içe olduğunu söyleyen Ayduğan, fakat halkta önyargı olabileceğini söyledi. İlçeleri gezen milletvekillerinin yurttaşlar tarafından fark edilmediğini ve “Buraya gelmediniz” denilerek sosyal medyadan sitemde bulunulduğunu savunan Ayduğan, gelinmedi denilen yerlere gidildiğini bizzat deneyimlediklerini belirtti.

AKP aday adayı Bıçkın: “Fabrika yapılmıyor, yatırım yapılmıyor”

AKP’den milletvekili aday adayı İbrahim Bıçkın’la sokakta karşılaştık, seçimler ve Niğde’nin sorunları hakkında konuştuk. “Sanayileşmede bir eksiklik var, fabrika yapılmıyor, yatırım yapılmıyor” diyen Bıçkın, ulaşımla ilgili de birtakım sorunlar olduğunu söyledi. Bıçkın, “Belediye başkanımız şu anda çalışıyor. Ulaşımla ilgili bir metro olabilir, tramvay olabilir. Aktaş’tan Bor’a kadar her saatte ya da 20 dakika bir tramvay olabilir” diye konuştu. Barajların genişletilmesi gerektiğini ve Niğde’ye havalimanı yapılması gerektiğini vurguladı. Kahramanmaraş merkezli depremlerinin ardından olası Marmara depreminin gündeme geldiğini hatırlatan Bıçkın, deprem riski nedeniyle İstanbul’daki yatırımcıların Niğde’ye gelmesi gerektiğini söyledi. Bıçkın, Niğde’de çoğunluğun Erdoğan ve AKP’ye oy vereceğini savundu.

AKP milletvekili aday adayı İbrahim Bıçkın

İYİ Parti milletvekili aday adayı İnan: “20 yıldır AKP iki milletvekili çıkarıyor ama yatırım yok”

İYİ Parti milletvekili aday adayı ve Genel İdare Kurulu üyesi (GİK) Mümin İnan, milletvekili seçimlerinde Niğde’de AKP’nin bir, CHP’nin bir ve İYİ Parti’nin bir milletvekili çıkaracağını düşünüyor. Niğde’de seçime ittifakla girilmesinin beklenmediğini söyleyen İnan, kafa kafaya bir mücadele olacağını vurguladı. 

Niğde’nin başlıca sorunlarının geçim sıkıntısı ve işsizlik olduğuna dikkat çeken İnan, 2002 yılından beri AKP’nin Niğde’den iki milletvekili çıkardığını, buna rağmen şehre yeterince yatırımın yapılmadığını vurguladı. Daha önce MHP’den iki dönem belediye başkanlığı da yapan İnan, 2009 yılında Niğde’de belediye başkanının imar değişikliğine gittiğini ve dikey yapılaşmanın başladığını, zemini kuvvetli olmayan yerlerde yapılan çok katlı yapılarda sorunların yaşandığını anlattı.

İnan, Niğde’de her dönem AKP milletvekillerinin değiştiğine dikkat çekerek, yurttaşların genellikle Erdoğan için AKP’ye oy verdiğini belirtti. İnan, Kılıçdaroğlu’nun seçimi ilk turda alacağına inandığını söyledi. 

İYİ Parti milletvekili aday adayı ve Genel İdare Kurulu üyesi (GİK) Mümin İnan

“CHP, İYİ Parti ve DEVA Partisi oylarını artırdı”

Cumhurbaşkanlığı seçimini Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazacağını söyleyen CHP Niğde İl Başkanı Erhan Adem, genel seçimlerde ise Niğde’nin bir AKP, bir CHP ve bir de İYİ Parti milletvekilini Meclis’e yollayacağını belirtti. Milletvekili seçimlerine ayrı listeyle girileceğini belirten Adem, AKP ve MHP’nin oy kaybı yaşadığını; CHP, İYİ Parti ve DEVA Partisi’nin ise oylarını artırdığını anlattı. 

CHP Niğde İl Başkanı Erhan Adem

Ekonomik sorunların ve işsizliğin yanı sıra Niğde’nin trafik ve şehirleşme sorunlarını olduğuna dikkat çeken Adem, kentte sosyal hayatın olmadığını, gün içindeki tek sosyal aktivitenin ise halk arasında “Mecburiyet Caddesi” olarak bilinen Dr. Sami Yağız Caddesi’nde yürümekten ibaret olduğunu söyledi. Niğde’nin sürekli göç veren bir şehir olduğuna değinen Adem, bunun sebebinin şehre yeterli yatırım yapılmaması ve bunun sonucunda oluşan işsizlik olduğunu aktardı.

Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın bitmek üzere olduğu belirten Adem, şehrin ekonomisinin büyük bir bölümünün tarıma bağlı olduğunu söyledi. Adem, CHP Niğde İl Başkanlığına şimdiye kadar resmi olarak iki milletvekili aday adayı başvurusu yapıldığını belirterek, başvuru yapan isimlerin ise önceki dönem milletvekilliği yapmış olan Ömer Fethi Gürer ve Sevgi Özbek olduğunu açıkladı.

MHP İl Başkanı Cumali İnce’yi de görüşmek için aradık ancak ulaşamadık.

“Niğde’de bir AKP, bir CHP, bir de İYİP milletvekili çıkabilir”

Gazeteci Enes Can Özmen, Niğde’de Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’ndan daha yüksek oy alacağını ancak milletvekili seçimlerinde yüzde 90 farklı bir sonuçla karşılaşılacağını söyledi. Niğde’de AKP, CHP ve İYİ Parti’nin birer milletvekili çıkacağını söyleyen Özmen, MHP’nin son yıllarda oy oranının düştüğünü, seçmenin İYİ Parti’ye kaydığını aktardı.

Niğde’de yurttaşların bir kısmının asgari ücretin altında çalışmak zorunda bırakıldığını dile getiren Özmen, asgari ücretin altında çalışmaya razı olan birçok insan olduğunu, bu yüzden de işverenlerin asgari ücret vermeye yanaşmadığını söyledi.

“CHP’li Ömer Fethi Gürer kentin sorunlarını doğru aktarıyor

Gazeteci Özmen’e milletvekillerinin şehrin sorunlarını Meclis’e taşıyıp taşımadığını sorduğumda ise CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in bu konuda iyi olduğunu belirtti. Özmen, “Hatta, iktidar partisinin üyeleri bile Ömer Fethi Gürer’in sorunları doğru bir şekilde aktardığını söylüyorlar” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.