Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İdris Baluken tahliye edildi


Kürt sorunun demokratik ve barışçıl çözümü için 2013-2015 yılları arasında yürütülen çözüm sürecinde önemli rol oynayan eski HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 9 yıl 2 aylık hapis cezasının infazını tamamlayarak cezaevinden çıktı.


Eski HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, cezasının infazını tamamlayarak Sincan Cezaevi’nden tahliye edildi.

6 yıl 5 ay ve 1 gündür cezaevinde olan Baluken’in ailesi ile birlikte evine gittiği ve bir süre dinleneceği öğrenildi.

HDP’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Geçmiş dönem Grup Başkanvekilimiz ve Diyarbakır Milletvekilimiz İdris Baluken, infazını tamamlayarak cezaevinden çıktı. Diğer arkadaşlarımızın da özgürlüğüne kavuşması yakındır” denildi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın ve MYK üyeleri İdris Baluken’i ziyaret etti.

Çözüm sürecinden cezaevine

Çözüm süreci döneminde İmralı Heyeti’nde yer alan eski HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, eski HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile birlikte 4 Kasım 2016’da gözaltına alındı.

Baluken, polis aracına binerken kafasına bastırmaya çalışan polise, “Çek o ellerini. Ben yüzbinlerce oyun temsilcisiyim, kafama öyle bastıramazsın” diyerek tepki gösterdi.

Tutuklanan Baluken, 30 Ocak 2017’de görülen duruşmada tahliye edildi ancak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı üzerine 21 Şubat 2017’de yeniden tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Baluken’e 9 yıl 2 ay hapis cezası verildi ve cezası Yargıtay tarafından onandı.

İdris Baluken cezaevinde “Üç Kırık Dal”, “Oko” , “Hasbihal-Name: Sincan’dan Edirne’ye” adlı üç kitap yazdı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.