İsveç’in başkenti Stokholm’deki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur’an yakan ve oluşan tepkinin ardından ülkesinin NATO’ya katılım sürecinin sekteye uğramasına neden olan İsveçli aşırı sağcı politikacı Rasmus Paludan için yeni bir iddia ortaya atıldı. İsveç basınında çıkan haberlere göre Paludan, Rus paramiliter grup Wagner ile bağlantılı.
21 Ocak 2023’te Stokholm’deki Türkiye Büyükelçiliği önünde yaşanan küçük çaplı bir protestoda Rasmus Paludan, yanında getirdiği bir Kur’an’ı ateşe vermişti. Bunun üzerine başta Türkiye olmak üzere ağır tepkiler verildi. NATO’ya katılım süreci devam eden İsveç’in üyeliğine Türkiye karşı çıkıyor. Türkiye, Finlandiya ile de gerilim yaşasa da, İsveç’in doğu komşusu NATO’ya katılmayı başardı ve Rusya-NATO sınırı genişlemiş oldu.
İsveç’in NATO üyeliği için de gerekli çalışmalar devam ederken ülke basını, üyelik sürecinin aksamasındaki kilit isimlerden biri olan Paludan için önemli bir iddiada bulundu. İddialara göre aşırı sağcı politikacı, Rus paramiliter grup Wagner’in bazı üyeleriyle bağlantı halinde.
Habere göre Paludan, Rus sosyal medya platformu VKontakte’de Wagner bağlantısı olan en az 6 kişiyle arkadaş. Bu 6 kişinin hepsi de, Rusya-Ukrayna Savaşı’nda Rusya adına savaşmış kişiler. İsimlerden biri, Wagner’in bilinen işe alım uzmanlarından biri olan Aleksandr Ilyutenko. Paludan, VKontakte hesabının kendisine ait olmadığı iddia etse de söz konusu profil, Paludan’ın partisi Stram Kurs’un sayfasında yönetici olarak görünüyor.
Wagner nedir?
Wagner, 2014’ten beri faaliyet gösteren ve Putin hükümetine yakınlığıyla bilinen Yevgeniy Prigozhin tarafından kurulan bir Rus paralı asker organizasyonu. Wagner’in adı, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasından sonra ve Rus ordusunun yetersiz kaldığı Bahmut ve Soledar gibi cephelerde etkin rol almasıyla daha fazla anılmaya başlandı.
Wagner hakkında dahası için: Rusya’nın gayriresmi ordusu Wagner Özel Güvenlik Şirketi
Paludan’ın Kur’an yaktığı görüntüleri izlemek için tıklayın.
Kaynak: Omni, TV4