Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yolu Suriye’den Almanya’nın satranç takımına uzanan 11 yaşındaki Hüseyin’in hikâyesi

Hüseyin Besou (11), babasından kendisine satranç oynamayı öğretmesi istediğinde sadece dört yaşındaydı. Hüseyin kısa bir zaman sonra oyunun temel hareketlerinde uzmanlaştı, yeteneğiyle de herkesi şaşırttı. Şimdiyse Almanya için yarışacak en genç isim. Tek hedefi ise dünya şampiyonluğu.

43 yaşındaki babası Mustafa, Hüseyin’in yaşadığı gelişimi şöyle anlatıyor:

“Kısa zaman sonra bizim hareketlerimizi düzeltmeye ve oyunu kazanmak için ne yapmamız gerektiğini söylemeye başladı.”

Şu anda 11 yaşında olan Hüseyin, nisan ayının sonunda Hırvatistan’da düzenlenen Mitropa Kupası’nda Almanya’yı temsil edecek. Böylece Hüseyin, Alman Satranç Federasyonu tarihindeki en genç Alman milli oyuncu olacak.

Hüseyin’in antrenörü Bernd Voelker, Hüseyin’in olağanüstü bir oyuncu olduğunu söylüyor ve kendisini şöyle anlatıyor: “Satranç’taki hamleleri, pozisyonları çok iyi kavrıyor. Bu durum gerçekten olağanüstü.”

Hüseyin ve ailesinin hikâyesi

Suriyeli Besou ailesi, 2016’da mülteci olarak Almanya’nın batısındaki Lippstadt kasabasına yerleşti. Hüseyin’in babası Mustafa’nın burada yaptığı ilk iş bir satranç takımı almak ve bu küçük kasabada Hüseyin için bir satranç kulübü bulmaktı. Kulübün eğitmenleri kısa süre sonra Hüseyin’in arkadaşlarından çok önde olduğunu gördü ve Hüseyin’in eyalet düzeyinde bir satranç kulübüne katılmasını tavsiye ettiler.

Besou’nun satranç öğretmeni Andreas Kuehler, Hüseyin’in satrancı yaşayarak oynadığını ve kazanma arzusunun da yeteneğinin bir parçası olduğunu söyledi. Daha sonra Hüseyin turnuvalara katılmaya başladı ve 2020’de Almanya’nın 10 Yaş Altı Satranç Turnuvası’nda birinci oldu. Bunun yanı sıra Dünya 12 Yaş Altı Şampiyonası’nda da üçüncülük kazandı.

Hüseyin’in kazandığı madalya ve kupalar.

Suriye’de kalsa yeteneği fark edilecek miydi?

Hüseyin’in babası Mustafa, oğlunun Almanya’da gördüğü desteğe minnettar. Hatta Suriye’de kalmış olsalar, Hüseyin’in yeteneklerinin asla fark edilmeyeceğini düşünüyor:

“Bu yetenekle Suriye’de olsaydı başarılı olmak için otorite sahibi birisinin desteklemesine ihtiyaç duyardı ve ancak belirli bir noktaya kadar gelebilirdi.”

Henüz Alman vatandaşı olmayan Hüseyin, tarihin en genç oyuncusu olarak Alman Milli Takımı’nda yarışacak.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.