Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: İsrail Gazze’ye, Çin Orta Doğu’ya girdi, Erdoğan Putin’i istiyor

Murat Yetkin, YetkinReport’taki yazısında Ortadoğu’daki gelişmeleri ve seçim öncesi Türkiye-Rusya ilişkilerini ele aldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından dün gece (6 Nisan) iftar yemeğinde ağırlanan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in bir mesajını ileteceğine dikkat çeken Yetkin, “Erdoğan’ın isteği, Putin’in 14 Mayıs seçimlerine 20 gün kala Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’nde inşaatın bir aşamasının tamamlanıp ilk nükleer yakıtın ulaşması için düzenlenen törene gelmesini sağlamak. Putin ise video konferansla katılırım diyor. Putin’in Erdoğan’dan ısrarla istediği Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile görüşme konusunda ise Esad’ın Türk askeri Suriye’den çıksın ön şartı nedeniyle ilerleme sağlanamıyor. Çünkü bu, tam da seçimler öncesinde Erdoğan’ın 2011’den bu yana izlediği ve özünde Esad’ın devrilmesini sağlamak olan Suriye politikasının tamamen iflas ettiği şeklinde algılanabilir. Zor bir durum” dedi.

İsrail ordusunun önce Gazze, ardından Lübnan’a saldırmasını ve Çin’in Ortadoğu hamlesini ele alan Yetkin, yazısında şu değerlendirmede bulundu:

“Çin lideri Şi Cinping hem ABD’yi hem Rusya’yı ters köşede bırakan bir manevrayla Orta Doğu’ya güçlü bir giriş yaptı. Hem de bölgenin en eski sorunlarından Sünni-Şii gerilimini gidermek doğrultusunda. Çin, 6 Nisan’da Suudi Arabistan ve İran’ı bir araya getiren bir diplomatik manevrayı tamamladı. Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang, İranlı meslektaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Suudi meslektaşı Faysal bin Ferhan’ın Pekin’de bir dizi anlaşmaya imza atmasını sağladı. Bunlar arasında iki ülkenin birbiri nezdindeki büyükelçiliklerinin yeniden açılması, uçuşların başlatılması ve İran’a Hac ve Umre vize kolaylıkları sağlanması da bulunuyor.

ABD’nin, Ukrayna savaşında Rusya’ya askeri yardımda da bulunan İran’a -İsrail’in de talebiyle- yaptırımlarını sıkılaştırmak istediği bir dönemde Çin’in hamlesi stratejik dengeleri değiştirebilecek ağırlıkta; ABD’nin Orta Doğu’ya İsrail-İran odaklı bakışını zorlayabilir.

Murat Yetkin’in yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.