Cumartesi Anneleri, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararına uyulması gerektiğini söyleyerek İstanbul-Beyoğlu’ndaki Galatasaray Meydanı’nda toplandı. Açıklama yapmak isteyen Cumartesi Anneleri gözaltına alındı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Eren Keskin de sosyal medya hesabından “Gözaltına alınıyoruz” diye yazdı.
İstanbul-Beyoğlu’ndaki Galatasaray Meydanı’nda açıklama yapmak isteyen Cumartesi Anneleri’ne polis engel oldu. İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Eren Keskin ile birlikte çok sayıda kişi gözaltına alındı. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Keskin, “Gözaltına alınıyoruz” diye yazdı.
Gözaltına alınıyoruz.
— Eren Keskin (@KeskinEren1) April 8, 2023
Cumartesi Anneleri bu sabah (8 Nisan) Twitter hesaplarından Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği kararı hatırlatarak “AYM kararına uyun, Galatasaray’daki ablukayı derhal kaldırın” diye yazdı.
AYM kararına uyun, Galatasaray’daki ablukayı derhal kaldırın.#CumartesiAnneleri941Hafta https://t.co/LWqaFss6qD
— Cumartesi Anneleri (@CmrtesiAnneleri) April 8, 2023
Cumartesi Anneleri daha sonra Twitter hesabından gözaltına alınan isimleri paylaştı: Besna Tosun, Maside Ocak, Ali Ocak, Hanife Yıldız, Sebla Arcan, Gülseren Yoleri, Eren Keskin, İrfan Bilgin, İkbal Eren, Deniz Zeybek, Aylin Tekiner, Feyyaz Yaman, Ayşe Tepe, Mikail Kırbayır, Leman Yurtsever.
Galatasaray Meydanı'nda gözaltına alındık:
— Cumartesi Anneleri (@CmrtesiAnneleri) April 8, 2023
Besna Tosun
Maside Ocak
Ali Ocak
Hanife Yıldız
Sebla Arcan
Gülseren Yoleri
Eren Keskin
İrfan Bilgin
İkbal Eren
Deniz Zeyrek
Aylin Tekiner
Feyyaz Yaman
Ayşe Tepe
Mikail Kırbayır
Leman Yurtsever
Cumartesi Anneleri’nin polis ablukası nedeniyle yapamadıkları açıklama şöyle:
“Gözaltında kaybedilen insanlarımızın akıbetlerinin açıklanması ve suçun faillerinin yargı önüne çıkarılarak cezalandırılması için 941 haftadır mücadele ediyoruz. Kuşaktan kuşağa aktararak sürdürdüğümüz bu mücadelenin mekânı olan Galatasaray; bekleyişimizin, umudumuzun, ısrarımızın, itirazımızın, adalet ve hakikat talebimizin simgesi oldu. Galatasaray biz oldu, biz Galatasaray olduk.
Buluşmalarımız 700. haftasında ağır polis şiddeti ile engellendi. Ardından Beyoğlu Kaymakamlığı’nın verdiği yasaklama kararları ile Galatasaray bize kapatıldı. Bu kararlar gerekçe gösterilerek hakkımızda soruşturmalar ve davalar açıldı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
En başından beri bu yasaklamanın evrensel hukuka, Anayasa’ya ve ilgili yasalara aykırı olduğunu, keyfi olduğunu, haklarımızı ihlal ettiğini söyledik. Bu keyfiyetin son bulması için yaptığımız girişimler sonuçsuz bırakıldı. 23 Şubat 2023’te Resmî Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına kadar itiraz ve taleplerimiz görmezden gelindi.
Kayıp yakını Maside Ocak’ın başvurusu üzerine AYM, Anayasa’nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkımızın ihlal edildiğine hükmetti. İdarenin Cumartesi Anneleri etkinliğini yasaklama kararına dayanak gösterdiği gerekçeleri haklı ve ikna edici bulmadı. Diğer yandan kayıplarımızın bulunması ve kamuoyunda farkındalık yaratılması amacıyla oturma eylemi ve basın açıklaması yapma isteğimizin demokratik bir toplumda saygı ile karşılanması gerektiğinin altını çizdi.
Bu karar vesilesiyle devletin yönetsel gücünü elinde bulunduranlara sesleniyoruz: Anayasa Mahkemesi kararları kesindir. Yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Toplanma ve basın açıklaması yapma özgürlüğümüzü ihlal etmeye son verin, Galatasaray’daki ablukayı derhal kaldırın.
Kamuya açık olan her türlü mekân toplanma özgürlüğünün kullanılabileceği alanlardır. Bir mekânın yasaklanması toplanma özgürlüğünün ihlalidir. Toplanmanın amacı ile mekân arasında bir ilişki varsa, her durumda o mekân kullanılmalıdır. Tam da bu hukuki dayanakla söylüyoruz; Galatasaray yasaklanamaz. Galatasaray bizimdir, Galatasaray hepimizindir.
941. haftamızda bir kez daha haykırıyoruz: Kayıplarımızı aramaya, akıbetlerini sormaya, faillerinin cezalandırılmasını istemeye, adil işleyen bir hukuk sistemi talep etmeye devam edeceğiz. Hak ve özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz.”
1- Gözaltında kaybedilen insanlarımızın akıbetlerinin açıklanması ve suçun faillerinin yargı önünde cezalandırılması talebiyle başlattığımız, Türkiye tarihinin en uzun soluklu adalet eylemimiz 700. haftamızda ağır polis şiddeti ile engellendi.#CumartesiAnneleri941Hafta
— Cumartesi Anneleri (@CmrtesiAnneleri) April 8, 2023
Daha sonra Twitter hesabından paylaşım yapan Cumartesi Anneleri, gözaltına alınanların serbest bırakıldığını açıkladı.
Yapılan paylaşımda, “Galatasaray Meydanı’nda gözaltına alınan 15 Cumartesi Anneleri / İnsanları serbest bırakıldı AYM kararını uygulayın! Kayıplarımızdan ve Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmiyoruz” denildi.
Galatasaray Meydanı'nda gözaltına alınan 15 Cumartesi Anneleri / İnsanları serbest bırakıldı
— Cumartesi Anneleri (@CmrtesiAnneleri) April 8, 2023
AYM kararını uygulayın! Kayıplarımızdan ve Galatasaray Meydanı'ndan vazgeçmiyoruz!#CumartesiAnneleri941Hafta pic.twitter.com/T03W7f6rjp
AYM gösteri hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti
Cumartesi Anneleri’nden Maside Ocak, 700. buluşmaya polis müdahalesini AYM’ye taşımıştı. “Kötü muamele” iddiasını reddeden Yüksek Mahkeme, gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.
Karara karşı oy kullanan tek isim ise İçişleri Bakan Yardımcısı iken AYM üyeliğine atanan Muhterem İnce olmuştu. AYM ayrıca başvurucuya 13 bin 500 Türk Lirası (TL) manevi tazminat ödenmesini kararlaştırmıştı.
Bakan Soylu, Cumartesi Anneleri’ni hedef almıştı
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 700. haftadaki polis müdahalesiyle ilgili, “İzin vermedik çünkü artık bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik” demiş ve Cumartesi Anneleri’ni hedef almıştı.