Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanser ve kalp hastalıkları aşılarının 2030’a kadar hazır olması bekleniyor

Milyonlarca hasta için umut olabilecek tıbbi araştırmalar devam ediyor. Moderna yaptığı açıklamayla, beş sene içinde kansere ve kalp hastalıklarına çare olabilecek bir aşı geliştirmeye çalıştıklarını açıkladı.

COVID-19’a karşı geliştirdiği aşıyla dünya çapında adını duyuran ABD merkezli ilaç şirketi Moderna, kanser ve kalp hastalıkları için de başarılı bir aşı geliştirmeye yakın.

Moderna’nın baş tıbbi araştırmacılarından Dr. Paul Burton’ın açıklamaları şöyle: “Bu aşıyı bulacağız ve milyonların olmasa da yüzbinlerin hayatını kurtaracak bir aşı olacak. Tüm dünyadan insanlara, farklı tümör türlerine karşı etkili olan bir aşı verebileceğimizi düşünüyorum. Daha önceden çözümü olmayan hastalıklara karşı mRNA temelli bir tedavi getirebiliriz. Sanırım 10 yıl içinde, bir hastalığın genetik nedenlerine inip, mRNA temelli teknolojiyle özel tedaviler uyguladığımız bir dünyada yaşıyor olacağız.”

Uzmanlara göre normal şartlarda 15 yılda atılacak adımlar, son birkaç yılda atıldı. COVID-19 pandemisi ile büyük bir yatırım alan ve araştırma yapma imkanı bulan ilaç firmaları, kanser ve kalp hastalıkları gibi tedavi gerektiren durumlar için de araştırmalar yürüttü.

Uzmanların bir uyarısı da var: Yatırımların azalmaması. Son üç yılda ciddi miktarda yapılan yatırımlar azalırsa, yeni aşı geliştirme ve araştırmaları yarıda kalabilir.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.