Basın özgürlüğü kritik seviyede olan Kuveyt’te haber sunuculuğu yapay zekâya emanet

Kuveyt’in önde gelen medya kuruluşlarından Kuwait News’ın haberlerini, Fedha adlı yapay zekâ ürünü bir sunucu sunmaya başladı.

Fedha, Kuwait News’ın Twitter hesabında ortaya çıktı. Başı açık, siyah ceket ve beyaz tişört giyen bir kadın görüntüsündeki Fedha, haberleri Arapça sunuyor.

Kuwait News Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Boftain, yapay zekâ ürünü sunucuları hakkında, yapay zekânın yeni ve yaratıcı potansiyeli için bir test yaptıklarını söyledi. Gelecekte Fedha’nın Kuveyt aksanını da konuşabilmesini ve Twitter üzerinden haberleri sunabilmesini beklediklerini belirtti. Fedha kelimesi, Kuveyt’te “gümüş” anlamına geliyor. Sarı saçları ve açık ten rengi de ülkede yaşayan yabancıları temsil ediyor.

Kuveyt medyası, yapay zekâ ile inovasyon yaratmaya çalışsa da daha temel bir problemleri var. Kuveyt, 2022 Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasından 158. sırada yer aldı. Aynı listede Türkiye ise 149. sırada.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.