Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye & Wagner, ABD’nin müttefiklerini gözetlemesi, Ukrayna’nın cephane sorunu | Pentagon’dan sızan belgelerde ne var?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Pentagon’dan sızdığı iddia edilen ve sosyal medyada dolaşıma giren belgelerle çalkalanıyor. Belgelerde Ukrayna’nın işgaliyle ilgili materyallerden, Türkiye’nin Wagner’e satmış olabileceği silahlara dair birçok detay var.

Belgeler, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın tartışıldığı Discord odalarında ortaya atıldı. Belgeleri paylaşan kullanıcıların kim olduğuyla ilgili bir bilgi henüz yok. Uzmanlara göre paylaşılan belgelerin gerçek olma ihtimali yüksek. Durumu ciddiye alan ABD istihbaratı da sızıntı ile ilgili soruşturma başlattı. ABD Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, fotoğrafı çekilen belgelerin gerçekliğinin araştırıldığı vurgulandı.

Pentagon’dan sızdığı iddia edilen belgelerden biri. Belgede, Rusya’nın Ukrayna’dan 2,5 kat daha fazla zayiat verdiği anlatılıyor.

Sızan başka bir belgede, 97 NATO özel harekat askerinin Ukrayna’da olduğu belirtiliyor. Bu askerlerin dağılımı, 14 ABD, 50 Birleşik Krallık, 15 Fransa, 17 Letonya, 1 Hollanda askeri şeklinde.

Ukrayna’da NATO askerlerinin varlığını gösteren belge.

Sızan belgelerde, ABD’nin Rusya’nın siyasi ve askeri ajandası hakkında elde ettiği istihbaratlarla Ukrayna’yı muhtemel saldırılardan önce nasıl uyardığı ve Ukrayna’ya işgale karşı direnirken avantaj sağladığı da anlatılıyor. Belgelere göre ABD, gözünü Volodimir Zelenskiy’den ayırmıyor. Ukrayna lideri, ABD istihbaratının sıkı takibi altında.

Wagner, Türkiye’den silah almak istemiş

Belgelerde iddia edildiği üzere, Rusya’nın paralı asker grubu Wagner, işgalin başlamasından önce Türkiye’den silah satın almak istedi. Bu silahların Mali ve Ukrayna’da kullanılmak istendiği belirtiliyor. Belgelere göre Mali’nin geçici devlet başkanı Assimi Goïta da bu iddiaları doğruluyor.

Ukrayna savunma sistemleri

Şubat ayının sonlarından bir belge Ukrayna’nın orta mesafe hava saldırılarına karşı savunma gücünü sorguluyor. Mayıs sonuna kadar Ukrayna’nın cephanesinde ciddi bir azalma olabilir. Ukrayna’nın hava savunmasının önemli bir bölümünü S-300’ler ve Buk füze sistemleri oluşturuyor.

Ukrayna cephanesinin azalması durumunda, Rus bombardıman uçaklarının büyük bir avantaj sağlayacağı belirtiliyor.

S-300 Hava Savunma Sistemi

ABD müttefiklerini de mi gözetliyor?

Belgelere göre ABD, iki üst düzey Güney Koreli ulusal güvenlik subayının konuşmalarını dinlemiş. Güney Koreli askerler, ABD’ye Ukrayna’ya sevk edilmek üzere mühimmat sağlamanın, ülkelerinin savaştaki ülkelere yardımdan kaçınma politikasını ihlal edebileceği üzerine konuşuyor. Askerlerden biri bu politikaya takılmamak için, mühimmatın Polonya’ya, oradan da Ukrayna’ya taşınmasını öneriyor.

İsrail ve Mossad’la ilgili sızan belgelerde, İsrail istihbaratının nasıl yeni hükümetin yargı reformlarına karşı geldiği ve hükümet aleyhinde faaliyet yürüttüğü anlatılıyor.

Çin’le ilgili belgelerde, ülkenin Ukrayna meselesindeki pozisyonu ve kırmızı çizgilerinin ne olduğu anlatılıyor. Bir belgeye göre, Ukrayna’nın Rusya’ya NATO silahlarıyla yapacağı bir saldırı, Çin’i de savaşın içine çekebilir.

Uzmanlar her şeye rağmen bu belgelerin sızmasının çok etkisinin olmayacağını, hem ABD hem Rus istihbaratının açık verdiğini belirtiyor. Müttefiklerinin ABD tarafından gözetlenmekten duyduğu rahatsızlığın artabileceği ve Ukrayna’nın da ihtiyaç duyduğu kilit silahlar için daha çok talepte bulunabileceği belirtiliyor.

Kaynak: Guardian, Washington Post

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.