Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da yapılacak AKP seçim kampanyaları | Hükümet nefret söyleminden çekiniyor

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerden önce, yurtdışında yaşayan vatandaşlar sandığa gidecek. Yurtdışında oy verme işlemleri 27 Nisan’da başlayacak. AKP’nin en çok oy aldığı ülkelerden biri olan Almanya’da hükümet, seçim kampanyaları esnasında nefret söylemi kullanılmasından endişeli.

DW Türkçe’nin haberine göre Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann, Almanya İçişleri ve Dışişleri bakanlarına gönderdiği yazıda, AKP’nin yürüteceği seçim kampanyalarında kullanılabilecek nefret söylemlerine karşı tedbirli olunmasının önemine dikkat çekti. Buschmann’ın, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taraftarlarının önümüzdeki haftalarda Almanya’da da daha güçlü bir şekilde seçim kampanyası yürütmesi beklenmektedir. Kampanya etkinlikleri çerçevesinde, insan onurunu zedeleyen nefret söylemi içerikli mesajlar yayılmasını hesaba katmak zorundayız” dediği belirtildi.

Buschmann mektubunda, bazı Türk yetkililerin siyasi rakiplerine karşı bilinçli olarak insan onurunu zedeleyici dil kullanacağının altını çizdi. AKP Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, geçen ocak ayında Almanya’da yaptığı bir konuşma sırasında PKK ve FETÖ mensuplarına ithafen, “Saklandıkları deliklerden çıkarıp yok edeceğiz” demişti. Bu sözler üzerine Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı’na çağırılmıştı.

Almanya’da, AB ülkeleri dışındaki ülkelerin, o ülkede yaşayan vatandaşlarına seçim kampanyası faaliyetlerinde bulunması, Almanya hükümetinin iznine bağlı. Seçimler öncesindeki son üç aylık süreçte seçim kampanyası etkinliğinde bulunulmasına izin verilmiyor. Bu kural yine de es geçilebilir. Yeşiller Partisi yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, Türkiye ile bağlantısı olan dernek ve kuruluşlar ya da resmi sıfatı bulunmayan Türk kişiler yoluyla seçim etkinliği yürütülebiliyor.

Almanya’da 2018’de yapılan seçimlerin sonuçları şöyleydi.

2018 Genel Seçimleri – Almanya
AKP – %56.3
CHP – %15.2
HDP – %14
MHP – %8.2
İYİ Parti – %3.3

2018 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri – Almanya
Recep Tayyip Erdoğan – %64.7
Muharrem İnce – %21.8
Selahattin Demirtaş – %9.9
Meral Akşener – %2.5
Temel Karamollaoğlu – %0.5
Doğu Perinçek – %0.2

Kaynak: DW Türkçe

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.