Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksika’da 1200 yıllık “skorbord” bulundu

Meksika’nın en önemli tarihi alanlarından Chichen Itza’da, Maya’lara ait bir taş plaka bulundu. Taş plaka, iki kişi arasında topla yapılan bir ritüeli anlatıyor.

Bulunan taş plaka 32 santimetre genişliğinde ve 40 kilogram ağırlığında. Plakanın üzerinde, hiyerogliflerle beraber iki oyuncu ve yanlarında da bir top var.

Araştırmaları yöneten arkeologlardan Francisco Perez, Maya kalıntılarında hiyerogliflere ve bütün halde bulunan metinlere rastlamanın çok zor olduğunun altını çizdi. Plakanın üstündeki hiyeroglifler ve betimlenen ritüel nedeniyle, bir skorbord işlevi gördüğü düşünülüyor. Uzmanlara göre plaka, 9. yüzyıldan kalma.

Plakada betimlenen olay, bir oyundan çok ritüel olarak tanımlanıyor. Mezoamerikan halklarının düzenlediği bu iki kişilik ritüelde, kauçuktan bir top kullanılıyordu. Meksikalı uzmanlara göre, plakanın yüksek çözünürlüklü görsellerinin de çıkarılmasıyla beraber daha çok bilgiye ulaşılacak.

Chichen Itza, her yıl 2 milyondan fazla turisti ağırlıyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.