Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: Şehirli, laik, cumhuriyetçi orta sınıf sorunları ve sorular

Murat Yetkin, YetkinReport’taki yazısında seçimler yaklaşırken şehirli, laik, cımhuriyetçi orta sınıfın sorunlarını ve taleplerini ele aldı.

Şehirli, eğitimli, cumhuriyet, laiklik, cinsiyet eşitliği, sosyal hukuk devleti ilkelerine inanan, bir İslamcı cemaat ya da bir çıkar grubundan torpili olmayan orta sınıfın eridiğini vurgulayan Murat Yetkin, şu sorunlara dikkat çekti:

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Kamu Personeli Seçme Sınavlarında başarılı olanların artık -özel iş kolları dışında- mülakatsız işe alınacağını söylüyordu. Şimdi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da vaat etmeye başladı. Sınavları kazanmış ama mülakatlarda elenmiş olanlara bir hak daha verilip bir defalığına kamu personeli olma yaşı 30’dan örneğin 35’e çıkartılamaz mı?

Eğitim sistemi çöktü. Parası olanlar giderek astronomik hale gelen ücretlerle özel okullara yöneliyor. Eğitim sisteminin tek sorunu 100 bin öğretmene daha iş verilmesi değil. Aksi halde onlar da bu çarpık sistemin yeniden üretilmesine istemese de, geçimleri uğruna katkı sağlayacak.

Esnafın, çiftçinin, tüccarın vergi borçlarının silinmesi vaadi var. Dürüst çalışıp da hükümetin ekonomi politikası nedeniyle zor durumda kalanlarınki silinsin elbette. Peki, dürüst çalışıp vergisini düzgün ödeyenlerin, ya TÜİK’in şaibeli enflasyon rakamlarıyla belirlenen ücretlerinden vergisi otomatik kesilenlerin hakları ne olacak?

Büyük şehirlerde kiraların artışı durdurulamıyor. Sokaklar işleri önemli şahısları korumak ve barışçı protestoları önlemeye indirgenen polise değil, özel güvenlik şirketlerine, irili ufaklı çetelere, vale adı altında değnekçilere, servisçilere emanet. Hırsızlık, gasp, uyuşturucu vakaları artışta. Asayiş sorunu nasıl çözülecek?

Aklıma takılan ve yanıtını bulamadığım bir soruyu da ben ekleyeyim izninizle:Yetkililer ilk parti teslimatın İtalya’da yapılmış olduğunu yalanladığına göre, yerli ve millî otomobil TOGG’un Türkiye’deki imalat tedarikçileri hangi şirketler? Bir de otomobilde bir arıza çıktığında hangi yetkili servisler bakacak?

Murat Yetkin’in yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.