Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mart ayında bütçe 47 milyar lira açık verdi

Merkezi yönetim bütçesi, mart ayında 47,2 milyar Türk Lirası (TL) açık verdi. 2023’ün ilk çeyreğinde bütçe açığı 250 milyar TL oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mart ayı bütçe gerçekleşmeleri raporunu açıkladı. 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkisiyle 170,6 milyar TL ile şubatta aylık bazda rekor kıran bütçe açığı, mart ayında geriledi. 47,2 milyar TL olarak açıklanan mart 2023 bütçe açığı, mart 2022’ye göre yüzde 31,5 oranında azaldı. Bütçe giderleri önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,5 artarak 334 milyar TL olurken, bütçe gelirleri yüzde 83,9 artışla 286,8 milyar TL oldu. 

2023’ün ilk üç ayı için bütçe açığı, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 912 artışla, 250 milyar TL olarak açıklandı. İlk çeyrekte bütçe giderleri yüzde 83 artarken, bütçe gelirlerindeki artış yüzde 32 oranında kaldı. Bütçe gelirlerindeki artışın sınırlı kalmasında, Kahramanmaraş merkezli depremler etkili oldu. 

Martta KKM’ye ödeme yapılmadı

Mart ayında dolar kurundaki artışın sınırlı olmasının etkisiyle, kur korumalı mevduat (KKM) hesabı sahiplerine, Hazine’den kur farkı ödemesi yapılmadı. Mart 2022’den şubat 2023’e kadar Hazine’ye maliyeti 94,7 milyar TL’yi bulan KKM hesaplarına, 2022 yılında Merkez Bankası’ndan da 89 milyar TL’lik ödeme yapıldı. MB’nin yıllık raporunun kâr-zarar tablosunda, “diğer” kaleminde görülen 89 milyar TL’lik maliyetle birlikte, KKM’nin kamuya bilinen yükü 183,7 milyar TL’ye ulaştı. 

Bankalar, KKM hesaplarında MB’nin belirlediği politika faizinin en fazla üç puan üzerinde faiz uygulayabiliyordu ancak KKM hesaplarından çıkışı engellemek için dövizden dönüşümlü hesaplarda 26 Ocak’ta faiz üst sınırı kaldırılmıştı. 31 Mart itibarıyla TL’den dönüşen KKM hesaplarında da faiz üst sınırı kaldırıldı. Faiz sınırının kaldırılmasıyla birlikte, dolar kurunda artış olsa bile, kur farkı ödemelerinin yükünü Hazine veya MB değil, mevduatları tutan bankalar çekecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.