Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Polonya ve Macaristan Ukrayna’dan tahıl ithalatını yasakladı, AB “kabul edilemez” diyerek tepki gösterdi

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali devam ediyor. Polonya ve Macaristan, Ukrayna’dan tahıl ve gıda ithalatını yasakladı. Bu karara Avrupa Birliği’nden (AB) yanıt gecikmedi. AB Komisyonu’nun tarım ve ticaretten sorumlu sözcüsü Miriam Garcia Ferrer, “Tek taraflı eylemler kabul edilemez” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali tahıl sorununu da ortaya çıkardı ve bu sorun küresel bir gıda krizine dönüştü. Karadeniz limanlarından uzun bir süre sevkiyat yapılmamasının ardından kriz İstanbul’da çözülmüş ve tahıl anlaşması imzalanmıştı. Bu anlaşmayla Ukrayna’nın limanlarında bekleyen tahıllar, özellikle Doğu ve Orta Avrupa ülkelerine gönderilmeye başlanmıştı.

Fakat bu anlaşmadan bölgelerdeki yerel üreticiler şikayetçiydi. Bu yüzden Polonya ve Macaristan’daki çiftçiler, Ukrayna’dan ucuz tarım ürünleri ithalatına son verilmesini istiyordu. İki ülke dün (16 Nisan) Ukrayna’dan gelen tahıl ve gıdalara geçici yasak uygulama kararı aldı.

AB’den sert tepki

Avrupa Birliği’nin (AB) tarım ve ticaretten sorumlu sözcüsü Miriam Garcia Ferrer, Polonya ve Macaristan’ın Ukrayna‘dan tahıl ithalatını yasaklamasının ardından açıklama yaptı. Ferrer, “Ticaret politikası AB’nin özel yetkisindedir. Bu nedenle, tek taraflı eylemler kabul edilemez. Böyle zorlu zamanlarda AB içindeki tüm kararları koordine etmek ve uyumlu hale getirmek çok önemli” diye konuştu.

Ukrayna Tarım Bakanı Mykola Solsky ise dün Macar mevkidaşı Istvan Nagy ile görüştü ve tek taraflı kararların kabul edilemez olduğunu söyledi. Ukrayna Tarım Bakanlığı, geçen cumartesi (15 Nisan) günü yaptığı açıklamada da, Polonya’nın uyguladığı yasağın mevcut anlaşmalarla çeliştiğini belirterek, sorunun çözümü için müzakere çağrısında bulundu.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.