Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İletişim Başkanlığı’ndan “Kızılcık Şerbeti” açıklaması

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, “Dezenformasyon Bülteni”nde “Kızılcık Şerbeti” dizisine Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından program durdurma cezası verilmesine yer verdi. Açıklamada, “RTÜK, ‘Yayın hizmetleri, toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremez.’ hükmü kapsamında ‘program durdurma’ cezası uygulamıştır” denildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından, 16-17 Nisan’ı kapsayan “Dezenformasyon Bülteni”ninde, “Kızılcık Şerbeti” dizisine RTÜK tarafından verilen program durdurma cezasına da yer verildi.

Program durdurma cezasıyla ilgili çeşitli “spekülasyonlar” üretildiği savunulan bültende, dizinin 10 Mart 2023’te yayınlanan 18. bölümündeki bazı sahnelere yönelik kamuoyunda yoğun tepki oluştuğu ve RTÜK’e çok sayıda şikayet ulaştığı belirtildi.

Bültende şöyle denildi:

“Yapılan incelemelerin ardından dizinin tepki çeken bölümündeki sahnelerde kadına yönelik şiddetin yer aldığı tespit edilmiş, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında 6112 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin 1’inci fıkrasının s bendinde yer alan ‘Yayın hizmetleri, toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremez.’ hükmü kapsamında ‘program durdurma’ cezası uygulanmıştır. RTÜK, daha önce de ‘kadına şiddet’ sahneleri içeren bir dizi filmle ilgili ‘program durdurma’ cezası uygulamıştır.”

Ne olmuştu?

RTÜK, “Kızılcık Şerbeti” dizisine “Toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremez” yayın ilkesinin ihlali gerekçesiyle program durdurma cezası verdi.

Dizinin 14 Nisan’da yayınlanması planlanan yeni bölümü, RTÜK’ün verdiği ceza nedeniyle yayınlanmadı.

Dizi yerine RTÜK kararıyla AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Koronavirüs kadar tehlikeli olan, İslam düşmanlığı virüsüdür. Bu virüs özellikle Avrupa ülkelerinde hızla yayılıyor” sözlerinin yer aldığı “İslamofobi” konulu bir belgesel yayınlandı.

Sanatçılar ve yurttaşlar yaşananlara sosyal medyadan tepki gösterdi.

Tepkiler çığ gibi büyüdü ve ülkenin gündemine oturdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.