Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şenol Babuşcu: “Merkez Bankası’nın stratejisi tamamen kurların sıçramasını önlemek üzerine kurulu”

Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, Merkez Bankası’nın (MB) bankalara döviz işlemlerinde yeni kısıtlamalar getirdiğini söyledi. Babuşcu, bankaların müşterileri için piyasadan saat 13.00’e kadar döviz alabileceğini ve müşterilere satabileceği günlük döviz miktarına limit getirildiğini açıkladı. 

Bankalara özel olarak tebliğ edilen ve kamuoyuna açıklanmayan bu kısıtlamaları, Babuşcu Medyascope’a değerlendirdi ve “Merkez Bankası’nın son altı aydır stratejisi tamamen kurların sıçramasını önlemek üzerine kurulu” dedi. Eylül 2022’den bu yana, MB’nin pek çok önlem aldığını söyleyen Babuşcu, şu kısıtlamaları hatırlattı:

Mesela bankaların, TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmaya yönelik, artırmadıkları takdirde menkul kıymet tesisine ilişkin aldığı karar var. Belli limitin üzerindeki döviz transferlerinde MB’nin izninin alınması gerektiğine ilişkin daha önce aldığı karar var. MB, son altı ay içinde, belki 10-15 tane böyle karar aldı. Tek amacı var, kurların belli bir seviyenin üzerine sıçramaması.

“MB muhtemelen aylık 10 milyar dolarlık satış yapıyor”

MB’nin arka kapıdan döviz satışlarının kamu bankaları aracılığıyla sürdüğünü belirten Babuşcu, şöyle konuştu: 

Ne kadar döviz satıldığına ilişkin rakam açıklanmadığı için tahmin yapmak da çok zor. Muhtemelen aylık 10 milyar dolarlık satış yapıyor. 2022 yılında 110-120 milyar dolar arasında satış yapmıştı. 2023’te dört aylık dönemde daha fazla satmış olabilir, aylık 10 milyar doların üzerindedir muhtemelen. Her kanaldan yapabileceği her şeyi yapıyor. Hatta bizim bilmediğimiz, bankalara özel yazıyla veya telefonla verdiği talimatlar da var.

“Seçimden sonra sürdürülemeyeceğinin farkındalar”

MB’nin döviz kurunu tutmaya yönelik politikalarının 14 Mayıs seçimlerine kadar sürdürmesinin mümkün olup olmadığı sorusuna Babuşcu, “Seçime kadar sürdüreceğini düşünüyorum çünkü seçime zaten 25 gün kaldı ama seçimden sonra sürdürülemez. Kendisi de farkında sürdürülemeyeceğinin, bırakacak o zaman” yanıtını verdi. Babuşcu, seçim sonrasında dövizin durumunun ne olabileceğine ilişkin ise şunları söyledi: 

Cumhur İttifakı hükümeti devam ederse, kurların sıçrayacağını söyleyebilirim. Rakam söylemek doğru olmaz ama 20’li rakamların üst seviyelerine doğru gelebilir. Millet İttifakı gelirse, dolar kuru 19-20 TL civarında kalır çünkü onunla birlikte yabancı sermaye akımı gelecek, o da döviz bolluğu yaratacak. O nedenle bu seviyelerde kurlar seyreder.

KKM’de üst faiz sınırı kaldırıldı – Prof. Dr. Şenol Babuşcu: “Üstü kapalı bir faiz artışı”

Dövizde iki fiyat oluşuyor

Medyascope’a konuşan eski Hazine’ci bir iktisatçı da, MB’nin kısıtlamalarının döviz talebinin karşılanamamasından kaynaklandığını belirtti ve “MB bankalara, bu kısıtı getiriyorsa bankanın bilançosuna müdahale ediyor demektir, doğrudan kambiyo kontrolü uyguluyor” dedi. Eski Hazine yetkilisi, bankalar ile Kapalıçarşı’da, döviz bürolarında döviz fiyatının farklılaştığına ve dolar kuru 19,2-19,4 TL seviyesindeyken, Kapalıçarşı’da 20 TL’yi aştığına dikkat çekti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.