Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Yüksek Mahkemesi’nden Halkbank kararı

Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) Halkbank davasına ilişkin karar geldi. ABD Yüksek Mahkemesi, Halkbank’a ABD’de cezai kovuşturma açılabilmesine imkân tanıyan alt mahkeme kararını iptal etti. Yüksek Mahkeme, Halkbank’ın ABD’de yargılanamayacağına yönelik başvurusunu destekledi. ABD’den gelen bu kararın ardından Halkbank’ın hisseleri yüzde 9,9 yükseldi.

ABD Yüksek Mahkemesi, bir alt mahkemenin Halkbank’a ABD’de cezai kovuşturma açılmasına izin veren kararını reddetti. Yüksek Mahkeme, Manhattan merkezli 2. ABD Temyiz Mahkemesi’ne Halkbank’ın davayı reddetme teklifini yeniden gözden geçirmesini istedi. Reuters haberi, “ABD Yüksek Mahkemesi, Halkbank’a suçlamalardan kaçınmak için bir şans daha verdi” başlığıyla duyurdu.

Mahkeme, İran’a yaptırımları delmekle suçlanan Halkbank’ın “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası (FSIA)” kapsamında ABD’de yargılanamayacağı yönündeki itirazını inceledikten sonra bu karara vardı. Bu yasa kapsamında federal yargının diğer ülkeleri ve sahip oldukları şirketleri yargılayamayacağını savunan Halkbank, temyiz mahkemesine başvurusunun reddedilmesi üzerine Yüksek Mahkeme’ye başvurmuştu.

Halkbank

Savcılar, Halkbank’a İran’a uygulanan yaptırımları delmesine yardımcı olmak, bankacılık dolandırıcılığı ve para aklama dahil olmak üzere altı farklı suçlama yöneltmişti. Halkbank ise kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetmişti. Halkbank’a yöneltilen suçlamalardan biri de İran, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) paravan şirketleri kullanarak yaptırımlardan kaçmaktı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Halkbank davasına ilişkin yorum yapmış ve şunları söylemişti: “Bu, işlerin ne kadar duygusal olduğunun ayrı bir ifadesi. Güya bu iş kapatılmıştı. Şimdi bunu yeniden açmak suretiyle maalesef hukuk dışı, çirkin bir adım attılar. Onların alacağı kararları göreceğiz. Ona göre de biz tabii tedbirlerimizi olgunlaştıracağız.”

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.