Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi mezunları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na açtığı davayı kazandı: Sit alanı statüsü değişmeyecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca alınan Boğaziçi Üniversitesi ve çevresinin ikinci ve üçüncü derece sit alanına dönüştürülmesiyle ilgili karar mahkeme tarafından iptal edildi.

Boğaziçi Üniversitesi’nin ve çevresinin ikinci ve üçüncü derece sit alanına dönüştürülmesiyle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın aldığı karar, İstanbul İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

ANKA Haber Ajansı‘nın haberine göre kararın iptaline yönelik davayı yürüten Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED), karara karşı açtığı davayı kazandı.

BÜMED: “Emsal niteliğinde karar”

BÜMED’den yapılan açıklamada, Boğaziçi Üniversitesi’nin 1863 yılında kurulan Güney Yerleşkesi’nin barındırdığı canlı türleri, mimari yapıları ve tarihi dokusu bağlamında İstanbul ve Boğaziçi tarihi ve doğal yaşamı açısından önem arz ettiği belirtilerek, “Mahkeme kararı tüm Boğaziçi ön görünüm bölgesi için Boğaziçi Kanunu ile getirilen koruma statüsünün, yönetmelik ile değiştirilemeyeceğini tespit ederek, tüm Boğaziçi ön görünüm bölgesinin birinci derece sit alanı statüsü açısından emsal niteliğinde” denildi.

Mahkeme: “Bilimsel bir dayanak yok”

Kararla ilgili bilirkişi raporlarını inceleyen mahkeme, “davaya konu alanın ekolojik ve fizyografik yapısı itibariyle iki farklı sit derecelendirmesi ile birbirinden ayrı tutulmasının bilimsel bir dayanağının olmadığını, ekolojik bütünlük olarak uygunluk bulunmadığını, yerleşke alanının tarihi kimliği dikkate alındığında, tarihi ve dönem içinde yapılmış yapılarla alanın bütün olarak korunması gerektiği” ve “sit statü tanımlamasına ilişkin alınan kararın hem kampüs bütünlüğünü hem de Boğaziçi sisteminin doğal bütünlüğünü olumsuz etkileyeceği”ni belirterek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kararında hukuka uyarlık bulunmadığına hükmetti.

Ne olmuştu?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, doğal sit alanında bulunan üniversite ve yakın çevresinin bir bölümünü “nitelikli koruma alanı”, bir bölümünü de “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı”na dönüştürmüştü. Karar, Boğaziçi Üniversitesi ve çevresinin yapılaşmasının önünü açabileceği için eleştirilmiş ve kararın iptali için BÜMED, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açmıştı. Mahkemece atanan bilirkişi heyeti; alanca yer alan şehitlik için öncellikle envanter çalışması yapılması gerektiği, bölgenin ekolojik ve fizyografik yapısı itibariyle ayrı sit derecelerine tabi olamayacağı, Boğaziçi Kanunu’na tabi alanlarda yönetmelikle statü değişikliği yapılamayacağı tespitlerinde bulunmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.