Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Davutoğlu’ndan “Sünni” videosu: “Kemal Bey’e selam ediyorum, mesajınız alınmıştır”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Alevi” videosunun ardından “Sünni” başlıklı bir video yayınladı. Sosyal medya hesabından paylaştığı videoda Davutoğlu, “Kemal Bey’e selam ediyorum, mesajınız alınmıştır” dedi.

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün (19 Nisan) Twitter hesabından “Alevi” başlıklı bir video yayınladı. Videoda Alevi olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Hak-Muhammed-Ali inancı ile yetişmiş samimi bir Müslümanım” dedi ve gençlerden oy istedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da Kılıçdaroğlu’nun videosunun ardından bir video paylaştı. Kılıçdaroğlu’nun videosunu samimi bulduğunu söyleyen Davutoğlu, “Kemal Bey’in dünkü o samimi videosunu izlediğimde gözümün önüne medeniyetlerin, kültürlerin harmanlandığı Anadolu tarihi geldi. Ben de Torosların zirvesinde bir Sünni, Yörük Türkmen ovasında doğdum. Horasan’ı Anadolu’ya taşıyan bir ova. Babaannem öyle derdi: ‘Horasan’dır bizim ilimiz. Kalktık göçtük bu diyarlara.’ Köyümüzün adı bugün Taşkent ilçe ama aslı Pirlerkondu’ydu, Pir’di köyün adı. Karşı cephedeki kayanın adı Kıble Kayası, parkın adı Mihrap, parkın sırtını verdiği tepenin adı Erenler Tepesi’ydi. Çeşmenin adı da Sultan Çeşmesi. Yani Selçuklu Devleti’nin ve Anadolu’daki Horasan’ın izlerini yaşadığı bir ortamda doğdum. Ve cumhuriyetimizin verdiği imkânlarla ben de nice makamlara geldim. Milletimize borçluyuz” dedi.

“Biz aynı engin nehrin kollarıyız”

Davutoğlu şöyle devam etti: “Kim böldü bizi, kim ayırdı ve nasıl tekrar bu nehirleri birleştireceğiz, bir umman olacağız Anadolu’da? Evet, ben bir Sünniyim ama Alevi vatandaşlarımızın hakkını korumak, savunmak öncelikle benim görevim. Bir başbakan olarak Hacı Bektaşı Veli’de Alevilik üzerine konuştuğumda Alevi vatandaşlarımızın gösterdiği teveccühü hâlâ hatırlarım. Yine bir kez bir başbakan olarak Erzincan’da bir cemevine girip bizzat niyaz duası yaptığımda yine o hissi yaşamıştım. Biz aynı engin nehrin kollarıyız. Bir ummana yönelen kolları, ortak geçmişten geleceğe yönelen kolları.”

Alevi dedelerinin kendisine “Can Ahmet” dediğini söyleyen Davutoğlu, “Çünkü bilirler ki ben hiçbir zaman fark gözetmedim. Ama bir Sünni olarak Kemal Bey’i çok iyi anlıyorum. Çünkü ben de bir Sünni olarak bu topraklarda bazen dışlandığımı hissettim. 28 Şubat’ta eşim ve kızlarım başörtüsü dolayısıyla Sünni olarak dışlandılar. Yine ben uluslararası birçok yayına sahip bir akademisyen olarak ideolojik gerekçelerle Türkiye’nin en özgür bilinen üniversitelerine akademisyenliğe kabul edilmedim. Kemal Bey’e hak veriyorum. Mesele Sünnilik Alevilik meselesi değil” dedi.

“Kürtçe’yi Türkçe gibi aziz bildim”

Meselenin, karşılıklı kimliklere saygı duyulan ortak kültür meselesi olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Yüzyıl içinde hepimiz acı çektik. Bu acılara son vermenin vakti geldi. Evet ben bir Türk’üm ama Kürt vatandaşlarımın hakkını korumak benim görevim. Kürtçe’yi Türkçe gibi aziz bildiğimi söyledim hep, samimiyetle söyledim. Bir kez daha söylüyorum: Bana ‘Serok Ahmet’ diyen Kürtler’e ‘Sersera, serçeva’ diye seslendim hep. Yine öyle sesleniyorum” diye ekledi.

“Kemal Bey, mesajınız alınmıştır”

Davutoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“Kemal Bey’in o samimi mesajına cevap mahiyetinde söylüyorum: Sünniler ve Aleviler Türkiye’nin geleceğini inşa ederken ‘Siz kimsiniz?’ diye sormayacağız. ‘Biz biriz’ diyeceğiz. ‘Biz ortak bir tarihe sahibiz’ diyeceğiz. ‘Biz aynı fikirlerin çocuklarıyız’ diyeceğiz. ‘Hak Muhammed Ali’nin yolcusuyuz’ diyeceğiz. ’12 imam hepimizin imamı’ diyeceğiz. Yeni Türkiye böyle kurulacak. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına Sünniler ve Aleviler, Türkler ve Kürtler omuz omuza girecekler. Bu ülkenin eşit ve onurlu vatandaşları olarak mübarek Ramazan Bayramı yaklaşırken hemen arife gününde gelin tanış olalım, gelin selamlaşalım, selamın özüyle selamlaşalım. Selam barış demek, İslam barış demek. Hepsi aynı kökten gelir. Dinimizi, kültürümüzü, medeniyetimizi, barış içinde yaşayarak bütün insanlığa bir örnek teşkil edelim. Kemal Bey’e selam ediyorum, mesajınız alınmıştır. Ve eminim ki bizim mesajımız da bütün toplum tarafından alınacaktır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.