Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Malikâneler, mücevherler, Rolls-Royce’lar: Kral Charles’ın kişisel serveti 1,8 milyar sterlin

İngiliz The Guardian gazetesinin yaptığı kapsamlı araştırmanın sonucuna göre Kral III. Charles’ın kişisel serveti 1,8 milyar sterlin (43 milyar TL) civarında. Kraliyet ailesinin varlıkları ile ilgili özel bir haber serisi hazırlayan Guardian gazetesine göre Kral Charles’ın serveti malikâneler, mücevherler, Rolls-Royce’lar, yarış atları ve tabloları içeriyor. İşte detayları.

İngiltere kraliyet ailesine ait varlıklar kamuoyu denetiminden gizleniyor. Bu yüzden tam değeri kesin olarak bilinemiyor ve paylaşılamıyor. Fakat Guardian’ın yaptığı bu araştırma Windsor hanedanının varlığını ilk kez bu kadar net bir şekilde ortaya koyuyor. Öte yandan Guardian, Kral Charles’ın veraset vergisinden de muaf olduğunu belirtiyor.

Guardian’ın uzun süren bu araştırması, Kral Charles’ın kişisel servetinin 1,815 milyar sterlin olduğunu ortaya koydu. Guardian’ın ulaştığı bu miktar, birkaç gün önce kralın servetinin 600 milyar sterlin civarında olduğunu açıklayan The Times gazetesinin üç katı. Guardian, The Times’ın Kral Charles’ın en değerli varlıklarını hesaplamaya dahil etmediğini öne sürüyor.

Kral III. Charles

Dudak uçuklatan servet listesi

Buckingham Sarayı, Sandringham House ve Kral Charles’ın Norfolk’taki özel evinde Rolls Royce, Bentley ve Jaguar gibi markaların da bulunduğu 23 özel araç bulunuyor. Bu araçların toplam değeri 6,3 milyon sterlin değerinde.

Kral Charles, Aston Martin ile Birmingham’daki Alexander Stadyumu’na geliyor. (28 Temmuz 2022)

Kral Charles’ın saray, şato ya da konut sıkıntısı yok fakat bunların çoğu teknik olarak kendisine ait değil. Örneğin Buckingham ve Kensington Sarayı hükümdara ait. Gazetenin uzman kişilerle yürüttüğü araştırmaya göre kralın kişisel mülklerinin değeri 330 milyar sterlin.

Sandringham House

Kraliçe II. Elizabeth’in oğluna bıraktığı miraslar arasında atlar da bulunuyor. Biniciliği çok seven, atlara ilgisi bulunan ve vaktinin büyük bir çoğunluğunu atlarıyla geçiren Kraliçe II. Elizabeth’e ait 70 safkan at var. Bu atların değeri 27 milyon sterlin. Bu atları kişisel hediye olarak kabul eden Charles, annesinin ölümünün ardından bazı atları müzayedede satışa çıkardı. Bu satışlar, kralın kişisel servetine 2,3 milyon sterlin kattı.

Sandrigham’daki Royal Stud’da bir yarış atı heykeli.

Kral Charles’a ve kraliyet ailesine resmi olarak hediye edilen ancak aile koleksiyonuna eklenen pulların değeri 100 milyon sterlin. Kraliyetin bu pul koleksiyonu, dünyanın en iyi pul koleksiyonu olarak kabul ediliyor. Sanat eserleri ve tablolar da Charles’ın servetinin önemli ve büyük bir parçası. Bu eserler arasında Prens Philip’e hediye edilen Marc Chagall ve Salvador Dali’nin de eserleri yer alıyor. Guardian’ın bu haberi için araştırmasını yürüten sanat uzmanları, koleksiyonların toplamının 24 milyon sterlin civarında olduğunu söylüyor.

Kral Charles’a ait mücevherlerin toplam değeri ise 533 milyon sterlin.

Guardian’a göre kralın en önemli gelir kaynağı Lancester Düklüğü. Buradaki arazilerden elde edilen gelirlerin toplamı 653 milyon sterlin. Lancester’den elde edilen kârın hazineye bırakılmaması ise ülkedeki bir başka tartışma konusu.

Buckingham’dan açıklama

Guardian’ın bu araştırmasına Kral Charles’ın sözcüsü şöyle yanıt verdi: “Özel sektörün mali durumu hakkında yorum yapmamakla birlikte, verdiğiniz rakamlar spekülasyon, varsayım ve yanlışlığın son derece yaratıcı bir karışımıdır.”

Buckingham Sarayı, kraliyet ailesinin kişisel mali durumları hakkında yorum yapmayı reddetti. Buckingham’a göre bunlar “diğer bireyler için olduğu gibi özel kalmalı.”

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.