3–3 beraberlikle sonuçlanan Karagümrük maçı sonrası Galatasaray’da, Bafetimbi Gomis’in sezonun geri kalanında forma giymek istememesi sebebiyle kadro dışı kaldığı açıklandı. Şampiyonluk yarışının kızıştığı şu günlerde gündeme bomba gibi düşen bu olay sonrasında Medyascope Spor yazarlarından Uğurcan Kanca bu hadiseyi ve Galatasaray’daki diğer sorunları ele aldı.
Gomis olayı ve olası sonuçları
Sene başında şampiyonluk parolasıyla yola çıkan Galatasaray bu hedefi doğrultusunda o dönem kadroda bulunan forvet oyuncularından Mostafa Mohammed’i Fransız ekibi Nantes’a, Mbaye Diagne’yi ise ligimiz ekiplerinden Fatih Karagümrük’e gönderdi. Sonrasında yerlerine Seferovic ve Icardi gibi Avrupa’da ün yapmış dünyaca ünlü forvet oyuncuları alındı, Bafetimbi Gomis de kadro planlamasında kağıt üzerinde bu iki isimin arkasında kalarak takımın üçüncü forveti gibi gözüküyordu. Sonrasında ise işler birazcık değişti. Özellikle Gomis’in Antalyaspor maçında attığı golle gelen üç puan ve ardından Seferovic’in üst üste sergilediği kötü performanslar sonucunda Fransız santrfor, Icardi’nin hazırlık sürecinde bir anda takımın ilk 11 futbolcusu haline geldi. İlk 11’de ilerleyen yaşı ve bağlantı oyunundaki zayıflıklarıyla yeterli katkıyı veremeyen Gomis, Icardi’nin de takıma tamamen monte edilmesinden sonra tekrar kulübeye gönderildi ve Okan Buruk tarafından hamle oyuncusu olarak kullanılmaya başlandı.
Bu olay akışının yanı sıra Fenerbahçe maçında Barış Alper Yılmaz’ın forvet mevkisinde ilk 11’de başlaması ve birçok maçta Gomis’in yeterli süreyi bulamamasından yakınması sebebiyle birçok haberler ve dedikodular medyaya servis edilmişti. Galatasaray ile Fatih Karagümrük arasında oynanan maçtan sonra ise olayın içyüzü tamamen ortaya çıktı ve Okan Hoca basın toplantısında ,Gomis’in artık sarı-kırmızılı formayı giymek istememesi sebebiyle kadro dışı bırakıldığını açıkladı.
Peki neden?
Gomis, Galatasaray ile şampiyonluk yaşamış ve o şampiyonluktaki en büyük pay sahibi olmuş, geçtiğimiz sezon sarı-kırmızılılar zor durumdayken gelip sorunlara bir nebze çözüm olmuş, bu sezon kritik anlarda sahneye çıkıp yine takımını ipten almıştı. Karakteriyle, duruşuyla ve sevgisiyle Galatasaray’ın efsane futbolcuları arasına ismini yazdırmış bir futbolcunun bu hareketleri yapmasının nedeni ne? Öncelikle bu kadar kariyerli bir futbolcunun egosunun olmasını ve bu kadar arka plana atılmak istemiyor olabilme ihtimalini anlayabiliriz ama sezonun bitmesine çok kısa bir süre kalmışken bu kadar kritik bir periyotta yapılacak iş mi bu?
Geri kalan maçlarda da görev verilirse görevini yerine getir, takımını yalnız bırakma ve sene sonu bırakıyosan da bırak. Zaten kısa bir süre kalmış ve ortada şampiyonluğa odaklanması gereken bir takım varken şu konuların konuşulması bile gereksiz değil mi? Sene sonu futbolu da bıraksa, Galatasaray’a da veda etse güzel anılarla hatırlanacaktı ve takımın efsanesi olarak anılacaktı Gomis. Şimdi ise bundan 20 sene sonra adı geçtiğinde sorunlu bir karakter olarak anılacak. Bütün bunlara gerek var mıydı? Şampiyonluk sezonunda yine yaşattığın ve baş karakteri olduğun zam krizi nedeniyle taraftarlarla aranı açmıştın ve zorla transferini istetmiştin. Bitiş çizgisine bu kadar yaklaşmışken tekrardan aynı hadiseleri bu taraftara yaşatması oyuncunun hanesine kocaman bir eksi olarak yazıldı.
Alternatif tercihler
Okan Buruk Hoca zaten Seferovic’in gönderilmesinden sonra Gomis’in ilerleyen yaşı, Icardi’nin ise kişisel sorunları ve sık sakatlık yaşaması sebebiyle bir forvet oyuncusu daha transfer etmek istemişti. Galatasaray yönetimi ise yaz transfer dönemi boyunca belirli isimlerin peşinden koşmuş fakat bu transferi sonuçlandıramamıştı. Peki şimdi Gomis’in de kadro dışı bırakılmasından sonra Icardi’nin arkasında bekleyecek oyuncu kim olacak?
Hepimizin aklına ilk gelen isim muhtemelen Nicolo Zaniolo. İtalyan süper yeteneğin kariyerinde pek fazla santrfor mevkisinde maç deneyimi olmasa da Zaniolo gerek boyu ve fiziği gerekse de bağlantı yapma becerileriyle bu mevkiyi oynamaya çok müsait. Ayrıca asıl mevkisi olan sağ kanatta Galatasaray ilk 11’inde düzenli olarak şans bulan Rashica’nın olağanüstü maçlar çıkarması ve bu enerjisini oyuna 90 dakika yayabilmesinden dolayı bu mevkide bulacağı süreler oldukça kısıtlı kalabilir. Bunun tam aksine Karagümrük maçında olduğu gibi Icardi’nin olası bir sakatlık sorunu veya cezalı olması durumunda Zaniolo yine Arjantinli golcünün yerine ilk 11’de şans bulabilir veya maçın sıkıştığı dakikalarda merkezden ekstra bir tehdit oluşturma potansiyeli sebebiyle de oyuna sonradan girerek de önemli bir bitirici haline gelebilir.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Barış Alper
Gomis’in rolünü üstlenmeye aday bir diğer isim ise Barış Alper. Fiziği ve oyun stili sebebiyle Türk golcü Burak Yılmaz’ı anımsatan Barış da Gomis’in rolünü kapma konusunda önemli bir aday konumunda. Sarı-kırmızılı ekibin genç yıldızı Galatasaray’a aslen kanat mevkisi için transfer edilse de forvet pozisyonunda ilk olarak Fenerbahçe maçında üzerine plan kurgulanarak sahaya sürüldü ve gösterdiği etkili performansın ardından acaba forvet mi oynamalı tartışmasının fitilini ateşledi. Özellikle Alanyaspor maçının ikinci yarısı gibi Galatasaray’ın kontratak futbolu oynaması muhtemel durumlarda Barış Alper de forvet mevkisinde tekrardan değerlendirilebilir. Zaten Barış o maçta da kadroda Gomis varken ve bu durumlar daha ortaya çıkmamışken bile teknik ekip tarafından Gomis’in yerine tercih edilmişti. Sorunların fitilini ateşleyen olay da biraz bu tercih olmuştu. Yine o Alanyaspor maçında sol çizgiye kadar gelip bağlantı oyununa katkı vermesi sonucu atılan golde payı büyük olan Barış Alper’in geri kalan maçlarda asıl mevkisinin yanı sıra forvet mevkisinde de seçenekler arasında olması çok muhtemel.
Okan Buruk’un zor tercihi
Şampiyonluk yarışında son turların koşulduğu bu dönemde Gomis olayıyla sarsılan Galatasaray’ın Icardi’nin olası bir eksikliğinde önünde iki tane seçenek mevcut. Öne geçilen ve kontratak futbolunun oynanması gereken maçlarda özellikle de derbilerde Barış Alper muhtemelen ilk tercih olacaktır. Sıkışan maçlarda ve rakibi merkezden delme konusunda bir eksiklik hissedilirse de Okan Buruk kulübeye baktığında muhtemelen ilk olarak Zaniolo’yu görecektir. Kısaca bu durum maçların senaryosuna ve oyuncu performanslarına biraz fazla bağlı fakat net olan tek bir şey var Gomis’in hareketi olacak iş değil.
Yazan: Uğurcan Kanca
Editör: Doğa Üründül