Almanya, Erdoğan’ın sandıkları iki katına çıkarma talebini reddetti

Seçimlere 16 gün kaldı. Yurtdışında yaşayan seçmenler dün (27 Nisan) oy vermeye başladı. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) oy depolarından biri olarak bilinen Almanya’da ilginç bir gelişme yaşandı. Berlin, Ankara’nın ülkede kurulan sandık sayısını ikiye katlama planını reddetti.

Financial Times’a (FT) konuşan kaynaklar, Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’ne üç yeni oy verme istasyonu kurulabileceğini bildirdi, Ankara’nın talep ettiği 10 başka noktayı ise reddetti. Böylece AKP’nin kalesi olarak bilinen Almanya’da kurulan oy verme istasyonu sayısı 13’ten 16’ya çıktı. Ankara, Berlin hükümetinden istasyon sayısının 26’ya çıkmasını istemişti.

Gerekçe “güvenlik endişesi”

Dışişleri Bakanlığı’nın aldığı karara aşina iki kaynağın Financial Times’a verdiği bilgiye göre, Alman hükümetinin Ankara’nın bu talebini geri çevirmesinin nedeni güvenlik endişeleri.

Yurtdışında oy kullanacak 3,4 milyon seçmen bulunuyor. Avrupa’daki en geniş Türk diyasporası ise Almanya’da. 3,4 milyonluk seçmenin 1,5 milyonu Almanya’da yaşıyor. Almanya’daki Türkler, tercihlerini genelde Erdoğan’ın iktidarda kalması için kullanıyor. 24 Haziran 2018’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan, Almanya’daki oyların yüzde 65’ini almıştı.

Katılım düşük

Oyların büyük bir kısmını Erdoğan kazansa da seçimlere katılım oranı oldukça düşük seyretmişti. 2018’de Almanya’daki seçmenlerin sadece yüzde 46’sı sandığa gitmişti. Bu oran, Türkiye’de ise yüzde 84 olarak kaydedilmişti. Bu yüzden Ankara’daki yetkililer, yurtdışındaki oy kullanma istasyonlarının sayısını artırmak ve seçimlere katılım oranını yükseltmek istiyordu.

Almanya’da yaşayan Türkler dün oy kullanmaya başladı.

Nasıl karşılandı?

Alman hükümetinin aldığı bu karara AKP destekçileri sert tepki gösterdi. AKP ile bağlantılı Union of International Democrats’ın sözcüsü Fatih Zingal, kararı “sabote çabası” olarak nitelendirdi ve şöyle konuştu: “Oy verenlerin sayısının artması Erdoğan’a desteği artırır. Bu sebeple Almanya, Erdoğan’ın kazanmasını istemiyor.”

Bir Alman yetkili ise FT’ye verdiği demeçte Zingal’in yorumunu reddetti. Yetkili, Berlin’in 2017 ve 2018’deki seçimlere kıyasla Ankara’nın sandık sayısını artırmasına izin verdiklerini, sadece 26’ya çıkarılmasını kabul etmediklerini açıkladı. Alman hükümetinin “demokratik seçim sürecine bağlı olduğunu” söyleyen yetkili, “Daha önce Türkiye seçimleri için hiç bu kadar oy verme istasyonuna izin verilmemişti” dedi.

CHP Berlin Temsilcisi Kenan Polat ise son dakikada böyle bir karar alınmasının seçmenler arasında kafa karışıklığına yol açabileceğini belirterek, “Katılımın artık daha düşük olmasını bekliyorum” diye konuştu.

Kaynak: Financial Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.