Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çağlar Söyüncü’nün yeni macerası: Milli oyuncu Atletico Madrid’de ne yapar?

Leicester City’de son sezonu istediği gibi geçmeyen Çağlar Söyüncü, Atletico Madrid ile anlaştı. Medyascope Spor’dan Öner Tavtay, Çağlar’ın dününü, bugününü ve yarınını değerlendirdi. Milli stoper tatsız bitmek üzere olan Premier Lig kariyeri sonrası İspanyol devi Atletico Madrid’de neler yapabilir? Diego Simeone onu neden takımında istedi?

Çağlar Söyüncü’nün yeni macerası: Milli oyuncu Atletico Madrid’de ne yapar?

Çağlar Söyüncü, kariyerine 2011 yılında Menemen Belediyespor altyapısında başladı. Profesyonel olana kadar Bucaspor altyapısı ve Aliağa Futbol Kulübü’nde top koşturdu. 2014 yazında ise 18 yaşını doldurduktan sonra Altınordu’ya imza attı ve esas macerası başlamış oldu. İki sezonluk harika performanslarının ardından üç büyük kulüple adı anılsa da o Bundesliga’nın önemli kulüplerinden Freiburg’u tercih etti. Yaklaşık 8 milyon euro bedelle Almanya’ya giden Çağlar’ın bu transferiyle birlikte Altınordu’nun oyuncu yetiştirme sistemi, Türk futbolunda yer bulmaya başladı.

Genç oyuncu, Freiburg’daki ilk sezonunda 24 maçta forma giyip 1 asistlik katkı verdi. Sezonu 7. sırada tamamlayarak Avrupa Ligi elemelerine katılmaya hak kazandılar. Bir sonraki sezon ise istedikleri gibi gitmedi ve ligi 15. sırada bitirebildiler. Play-Out potasının bir basamak üstünde kalarak ligde tutundular. Bu sezonda takım için işler iyi gitmese de Çağlar, oynadığı güzel futbolla dikkatleri üstüne çekmişti. 26 maçta 1 gollük katkı verdiği sezonun ardından Premier Lig’in yolunu tuttu milli futbolcu.

2015/16 sezonunun sürpriz şampiyonu Leicester, artık büyük takım kategorisine geçme yolundaki adımlarını gerçekleştirmiş ve bu yolda transferler yapmaya çoktan karar vermişti. Büyük potansiyel gördükleri Çağlar’ı da 2018 yazında 21 milyon euro bonservis ödeyerek kadrolarına kattılar. Artık Çağlar, dünyanın en iyi ligine adım atmıştı.

Birçok otorite tarafından dünyanın en iyi ligi olarak lanse edilen Premier Lig’e transferi basında büyük yankı uyandırdı. 22 yaşını doldurmuş Çağlar için büyük bir kendini kanıtlama mücadelesi sıradaydı. İlk sezonunda çok fazla fırsat bulamadı ve sadece 6 maçta forma giyebildi. Tabii ki bu sezonun Leicester için çok kötü geçmesinin sebebi sadece ligi 9. sırada bitirmeleri değildi. Ekim 2018’de trajik bir helikopter kazasıyla hayatını kaybeden kulübün başkanı Vichai Srivaddhanaprabha’nın gidişiyle birlikte kulüp çalkantılı bir dönem geçirdi. Kulüp tarihinin tek şampiyonluğunu getiren Tayland doğumlu Vichai’den sonra kulüp eski gücüne bir daha dönemedi.

Bu sezon içinde şubat ayında takımı devralan Brendan Rodgers ile birlikte Çağlar’ın yeni sezonda nasıl bir rol alabileceği merak ediliyordu. Claude Puel döneminde fazla forma şansı bulamamıştı. Ertesi sene ise adeta Çağlar’ın yılı olmuş, takımla birlikte büyük bir sıçrama yapma şansı yakalamıştı. Ligde 34 maçta forma giyerken 1 gol, 1 asist kaydetmişti. Leicester da o sezon ilk 4 kovalasa da potanın 4 puan gerisinde kalarak 5. olmuş ve Avrupa Ligi gruplarına kalmaya hak kazanmıştı. Bir sonraki sezonda Çağlar, sakatlıkları ve pandeminin etkisiyle ligde 23 maçta forma giyebildi ve takım da sezonu yine 5. sırada bitirdi. Leicester bu sefer de Şampiyonlar Ligi’ne katılmayı son maçta 1 puan farkla kaçırdı. Çağlar için de transfer dedikoduları başladı. Özellikle Premier Lig’den teklifler geldiği söylense de La Liga’dan da ciddi bir ilgi vardı. Fakat milli stoper takımda kaldı ve ertesi sezon da (bu geçen sezona denk geliyor) Leicester formasıyla 28 maça çıkıp 1 gol kaydetti. Sezonun son 5 maçında yedek kulübesinden çıkamadı. Eskiye oranla savunmada yapılan hataların da faturası ona kesilmeye başlandı. Takım da sezonu Avrupa potasının dışında, 8. sırada bitirince kazan kaynadı. Leicester City, bu sezon iyice eski görüntüsünden uzaklaştı ve yokuş aşağı gitmeye başladı. Çağlar da bu dönemde zaman zaman yedek kulübesinde, zaman zaman da kadro dışında kaldı. Rodgers’ın ondan ümidi kesmesiyle takımdan ayrılacağına dair söylentiler de arttı. Özellikle de sezon sonu sözleşmesinin bitiyor olması ve takımla sözleşme yenilemeye yanaşmamasının da bunda etkili olduğu söyleniyordu. Bu sırada Leicester ligin son sıralarına demir atmış ve küme düşme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Rodgers’ın gönderileceğine dair haberler çıksa da uzunca bir süre hocayla yola devam edildi ancak nisan ayı başında yönetim, karşılıklı anlaşılarak hocayla yolların ayrıldığını açıkladı.

Takımı ligde tutması için Dean Smith sezon sonuna kadar takımın başına getirildi. Yardımcılıklarına da Claudio Ranieri’nin şampiyonluk sezonundaki yardımcısı Craig Shakespeare ve Chelsea efsanesi John Terry. Smith yönetiminde çıktığı 3 maçta 4 puan toplayan takım halen 18. sırada. 1 puan farkla üstünde yer alan Nottingham Forest ve Leeds United’ı geçebilmesi için önünde 5 maç kalmış durumda. Tüm bunlar yaşanırken de Çağlar Söyüncü tekrar formasına kavuşmuş ve Dean Smith ile çıkılan 3 maçta da görev almıştı. Tabii bu çalkantılı dönemde de Çağlar’ın önümüzdeki sezon nereye gideceği konuşuluyordu. Özellikle de Diego Simeone’nin onu Atletico Madrid’e istediği en gerçekçi söylenti olarak medyada yer bulmuştu. Yakın bir zamanda da Fabrizio Romano’nun haberiyle Çağlar’ın İspanyol ekibiyle 4 yıllık sözleşme imzaladığını öğrendik. Herhangi bir resmi açıklama yapılmasa da bu işin bittiğini söyleyebiliriz. Gelelim Çağlar’ın La Liga’da neler yapabileceğine.

Çağlar, önümüzdeki sezon Avrupa’nın en iyi savunma yapan takımlarından biri olan Atletico Madrid formasını terletecek. Peki lig değişikliği onu nasıl etkiler? Açıkçası olumlu bir etki yaratacağı kanaatindeyiz. Premier Lig’e oranla temposu daha düşük olan La Liga’da Çağlar’ın özellikle ayak kalitesiyle fark yaratacağını düşünmek çok da yanlış sayılmaz. Atletico Madrid savunmasının son yıllarda bu yönde bir eksikliği olduğunu söyleyebiliriz. Geriden oyun kurabilen bir stoperin varlığıyla daha yerleşik bir hücum düzeni kurma imkanları da artacaktır. Çağlar’ın fiziği de lig için çok uygun. Premier Lig için hızlı ve atik bir stoper sayılmasa da La Liga adına hızlı stoperler arasına adını yazdıracaktır. Pandemi dönemi kendisi için çok iyi geçmese de potansiyelinin her zaman yüksek oluşu Çağlar için en büyük artılardan biri. Takım savunmasına çok dikkat eden Simeone’nin onu nasıl bir stopere dönüştüreceği de merak konusu. Özellikle sert stoperlerle oynamayı seven Arjantinli hocanın Çağlar’dan beklentileri milli futbolcumuzun dönüşümünde belirleyici olacak. Sezon öncesi kampı kaçırmaması da kendisine büyük bir artı katacaktır. Açıkçası Çağlar’ın Atletico Madrid formasıyla çok başarılı bir grafik çizeceği düşünülebilir. Geçmiş yıllarda gösterdiği potansiyel bile ona kariyeri düşüşteyken Madrid kapısını açtı. Bu bile Çağlar’a duyulan güvenin bir göstergesi.

Yavaştan sona doğru gelirken Çağlar Söyüncü’ye yeni macerasında başarılar dileyelim. Eğer eski formuna kavuşursa tekrar Avrupa’nın önde gelen stoperleri arasına katılması işten bile değil. Hele de savunmanın liderliğini alması halinde milli takımımızda da bu rolü rahatlıkla sırtlayabileceğini söyleyebiliriz. Çağlar’ın düşüşüyle milli takımımızın savunmasındaki problemlerin paralel olduğunu da vurgulamak lazım. Leicester bu sezonu kaçıncı sırada bitirir, ligde kalır mı bilinmez. Çağlar’ın LaLiga’daki performansını merakla bekliyoruz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

Yazan: Öner Tavtay

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.