Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TIME’dan Kılıçdaroğlu analizi: “Erdoğan’ı yenilgiye uğratabilecek adam, milyonların son umudu”

Seçimlere 16 gün kaldı. 14 Mayıs seçimleri sadece Türkiye için değil, dünya için de kritik ve sembolik bir öneme sahip. Öyle ki, Batılı birçok medya kuruluşu Türkiye’deki seçimlerin bu yıl dünyada gerçekleştirilecek en önemli seçim olduğunu her fırsatta dile getiriyor. Amerikan dergisi TIME, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile bir söyleşi yaptı. TIME, Kılıçdaroğlu söyleşisini şu başlıkla manşetine taşıdı: “Erdoğan’ı yenilgiye uğratabilecek adam.”

Dünyanın önde gelen politika dergilerinden TIME, seçimlere 16 gün kala CHP lideri ve Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında geniş bir haber yayımladı, kendisiyle de konuştu. Alec Luhn imzalı makalede 74 yaşındaki Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı yenebilecek adam ve milyonların en güçlü umudu olarak tanımlandı. 10 Nisan’da verdiği röportajda Kılıçdaroğlu, seçimler hakkında şunları söyledi: “Bu, otoriter yönetime karşı demokrasiyi savunanların seçimidir. Yıllardır yaşadığımız ve ayaklarımızın altından kayan demokrasiyi yeniden tesis etmemiz gerekiyor.”

“Milyonların son umudu”

Makalede Erdoğan yönetiminde geçen 20 yılın muhasebesi de yapıldı ve “Kılıçdaroğlu milyonların son umudu” denildi. İlgili kısım şöyle: “Erdoğan yönetiminde geçen 20 yılın ardından milyonlarca Türk, Kılıçdaroğlu’nu cumhurbaşkanının devlet üzerindeki neredeyse tüm kontrolünü sona erdirmek ve daha dengeli bir hükümet biçimini geri getirmek için son en iyi umut olarak görüyor. Ancak 14 Mayıs genel seçimlerini kazanmak, Adalet Yürüyüşü’nden daha zor olacaktır.”

17 Ağustos 1999 depreminden sonra “yönetişim” vaadiyle göreve gelen Erdoğan’ın 20 yıllık iktidarındaki gidişattan bahsedilen makalede şu ifadeler yer aldı: “Zaman değişim için olgunlaşmıştır. 1999 depreminden sonra 2003’te yetkin yönetişim vaadiyle göreve gelen Erdoğan, yüksek faizin ‘tüm kötülüklerin anası’ olduğu ısrarıyla bir hayat pahalılığı krizi yarattı. Çoğu iktisatçının tavsiye ettiği gibi faizleri yükseltmek yerine düşürmeye devam etti ve geçen yıl bir noktada enflasyonu şaşırtıcı bir şekilde yüzde 85’e çıkardı.”

15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi, 2017 referandumu ve cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş, Türkiye’nin Freedom House verilerinde “kısmen özgür”den “özgür olmayan” ülke statüsüne geçtiği vurgulanan analizde anket sonuçları da yer aldı. Kılıçdaroğlu’nun çoğu ankette Erdoğan’ın önünde olduğu belirtilen makalede “Çoğu ankette önde olan Kılıçdaroğlu, Erdoğan dönemini bitirme konusunda ciddi şansı olan ilk aday. Parlamenter hükümet sistemini geri getirme ve hukukun üstünlüğünü yeniden tesis etme taahhüdünün arkasında huysuz ve ideolojik olarak farklı bir muhalefeti birleştirdi” denildi.

“Hırslı biri değilim”

Kılıçdaroğlu’nun iktidara geldikten sonra parlamenter sisteme geçmek istediği ve daha sonra da köşesine çekilerek torunlarıyla oynama sözü verdiğini hatırlatan dergi, Kılıçdaroğlu’nun şöyle söylediğini yazdı: “Ben hırslı biri değilim. Yıllardır sahip olduğumuz ve ayaklarımızın altından kayan demokrasiyi yeniden tesis etmemiz gerekiyor.”

Batı ile ilişkiler nasıl olacak?

TIME, Türkiye’deki seçimlerin sonucunun sadece Türkiye için değil, bölgesel ve küresel de önemli sonuçlarının olacağına dikkat çekti. Türkiye’de 4 milyona yakın mülteci bulunduğunu, Erdoğan’ın İsveç’in NATO’ya katılmasını engellediğini, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerini alarak ülkenin F-35 programından çıkarılmasına yol açtığı hatırlatılan makalede, “Kılıçdaroğlu Türkiye’yi ‘yeniden medeni dünyanın bir parçası yapmak’ için ABD, NATO ve Avrupa Birliği (AB) ile ilişkileri yeniden kuracağını söylüyor” denildi.

Direnişe önderlik etmeye hazır mı?

Kılıçdaroğlu, derginin “Erdoğan kaybeder ama gitmeyi reddederse böyle bir direnişe önderlik etmeye hazır mısınız?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Buna gerek olmayacak. Erdoğan kaybedecek ve gidecek. Toplum onu ​​gitmeye mahkûm edecek. Kargaşa Erdoğan’ın işine gelir. Kaosa ihtiyacımız yok, haklı olduğumuzu geniş bir kitleye iletmeliyiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.