Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçim 2023 | Ruşen Çakır’ın Kayseri izlenimleri: “Kılıçdaroğlu’na gösterilen ilgi bir şeylerin değişmekte olduğunu kanıtlıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün (29 Nisan) Kayseri’de bir miting düzenledi. Kılıçdaroğlu’nun mitingini Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır izledi. İşte Çakır’ın izlenimleri…

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Kayseri’de miting düzenledi. Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır mitingi yerinde izledi ve izlenimlerini aktardı.

Çakır, Kayseri’de Cumhur İttifakı’nın ve AKP’nin çok güçlü olduğunu belirterek sözlerine başladı ve son genel seçimlerde AKP’nin Kayseri’den 6, MHP’nin 2 milletvekili çıkardığını hatırlattı.

“AKP’liler ve MHP’liler Kayseri’de bir şeylerin ters gittiği duygusuna kapılabilirler”

Kılıçdaroğlu’nun beklediğinden fazla ilgi gördüğünü söyleyen Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“CHP’nin yüzde 15 civarı bir oy potansiyeli var. Ama bu seçimde ikinci sırada Saadet Partisi’nden çok güçlü bir isim var. Üçüncü sırada DEVA Partisi’nden bir isim, dördüncü sırada Gelecek Partisi’nden. Şu haliyle konuştuğum kadarıyla insanlar iki milletvekilinin CHP listesinden çıkarılmasına neredeyse kesin gözüyle bakıyor. İYİ Parti’nin de bir milletvekili zaten çıkartacağı yani Cumhur İttifakı’ndan bir milletvekilinin transfer edileceğini söylediler bana. İlk başta bunlar sanki bir temenniymiş gibi geldi ama bugün mitingi izlediğim zaman gerçekten bunu olabileceğini gördüm. Beni tanıyan çok insanla karşılaştım ve onlarla konuştum. Bunlardan kimisi eski ülkücü hatta hâlâ ülkücü. Kimisi Refah Partisi’nde aktif bir şekilde zamanında çalışmış ve bu isimlerin büyük bir kısmı mitinge katılmıştı ve Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vereceklerini söylediler.”

CHP, Saadet, İYİ Parti, DEVA Partisi yöneticilerinin de Kılıçdaroğlu’na gösterilen ilgiye şaşırdıklarını vurgulayan Çakır, “Kemal Kılıçdaroğlu da biraz bunun havasına girdi. İki liderin konuşmasının ardından tamamen popülist bir konuşma yaptı. Daha önceki konuşmalarına benzeyen bir konuşma yaptı. Çok ideolojik meselelere girmedi. Ama Kayseri’yi de bildiği için ‘Milliyetçilik söz konusuysa bizden iyi milliyetçi yoktur’ gibi şeyler de söyledi. Yani Kayseri’nin nabzını da tuttu. Ama bugün itibarıyla baktığım zaman herhalde AK Partililer de, MHP’liler de bunu izlemişlerdir. Bir şeylerin Kayseri’de kendileri için ters gittiği duygusuna kapılabilirler” diye konuştu.

“Bu seçim, alışkanlıkların çok ciddi bir şekilde aşındığı bir seçim”

Cumhur İttifakı’nın bu kadar güçlü olduğu bir yerde Kılıçdaroğlu’na gösterilen bu ilginin bir şeylerin değişmekte olduğunu gösterdiğini söyleyen Çakır, “Bunda tabii ki Saadet Partisi’nden, DEVA’dan adayların olması, onların liderlerinin konuşma yapmasının da etkisi olabilir ama büyük bir çoğunluk sanki sanki parti angajmanı olmayan ama Kemal Kılıçdaroğlu’na bir şekilde ilgi duyan insanlarmış gibi geldi bana” dedi.

14 Mayıs seçimlerine çok karmaşık bir ortamda gidildiğini Çakır, “Kim kime neden oy veriyor, kim kime neden karşı çıkıyor? Bunları anlamanın çok da kolay olmadığı, alışkanlıkların çok ciddi bir şekilde aşındığı bir seçim. Kayseri gibi böyle çok güçlü, ideolojik bağlanmaların olduğu bir yerde bunun gevşediğini gördüm. Bir ülkücü ile karşılaştım, aslen Malatyalıymış, burada yaşıyormuş. ‘Ben ülkücüyüm, Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vereceğim’ dedi. Birtakım ülkücüler ‘Kemal Kılıçdaroğlu neden olmasın, Erdoğan yerine Kılıçdaroğlu olsun’ diyor. Bu ‘çoğu böyle diyor’ anlamına gelmiyor tabii ama eskiden böyle bir şeyin hayali bile kurulamazdı. Şimdi bunlar, Kayseri bunu gösterdi. ‘Kayseri’de bu tür kırılmalar oluyorsa, diğer yerlerde kim bilir neler oluyordur’ diye düşünmeden edemedim” diye konuştu.

“Hulusi Akar Kayseri’de bir fenomen”

Hulusi Akar’ın Kayseri’de bir “fenomen” olduğunu dile getiren Çakır, “Bugün mitingden önce burada AK Partili birtakım önde gelen isimlerle de sohbet ettim. Onlar da Hulusi Akar’ı çok methettiler. Başarılı olduğunu söylediler. Halkla çok iç içe olduğunu ama ketum davrandığını çünkü bir devlet adamı görüntüsü verdiğini söylediler” dedi.

Kayseri’de savunma sanayisinin çok öne çıkarıldığını da söyleyen Çakır sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buradaki milliyetçi duygulara hitap ediliyor ve bunu yaparken de Hulusi Akar’ı özel olarak çok ciddi bir şekilde kullanıyorlar. Hulusi Akar Kayserili birisi, ikinci sırada gazeteci Ayşe Böhürler var. O da aslen Kayserili, çocukluğu burada geçmiş. Bu iki isim Kayseri’nin yerel AK Parti siyasetini yapan isimler değil ama çok açık söylemek gerekirse marka isimler. Kimileri bunun Erdoğan’ın Kayseri’ye verdiği önemi gösterdiğini söylerken parti tabanında birtakım rahatsızlıklar olduğunu söyleyenler de var. Ama Hulusi Akar’ın burada olması Erdoğan için tabii ki önemli. Zaten bütün bakanları yolladı, biliyorsunuz. Burada Hulusi Akar’ı memleketine yolladı, belli ki bir aşınma olduğunu görüp bu aşınmayı telafi etmek için bu kadar güçlü bir ismi yolladı. Hulusi Akar siyasi bir kişi değil belki ama ağırlığı olan birisi. Kayseri seçmeninin bence hoşlanabileceği türden birisi.”

Yine de Akar’ın Kayseri’deki aşınmayı giderebileceğinden emin olmadığını söyleyen Çakır, aşınmanın yapısal olduğu belirtti: “Eğer bu seçimde AK Parti belli bir gerileme yaşarsa, MHP ve AK Parti diyelim ki, yüzde 65 falan düşerse bir sonraki seçim yüzde 50’lere kadar da gerileyebilir. Çünkü bazı şeyler ‘trend’ oluyor. CHP’nin Kayseri’de de bu kadar kendini gösterebilmesi, Kılıçdaroğlu’nun bir şekilde bir ilgi görmesi açıkçası ilginç ve Türkiye genelini de anlamakta yardımcı olabilecek bir şey.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.