Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçim 2023 | Göksel Göksu ve Cansu Timur’un İzmir mitingi izlenimleri: Vatandaşlar sonuna kadar bekledi, heyecan dinmedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı liderleri, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş ile İzmir’de miting yaptı. Kılıçdaroğlu, “Saraylarda gözüm yok” dedi.  

Haber: Cansu Timur & Göksel Göksu

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün (30 Nisan), Millet İttifakı liderleriyle birlikte İzmir-Gündoğdu Meydanı’nda miting düzenledi. Mitingde altı genel başkan, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş da konuşma yaptı. 

Miting alanının yanına altı katlı bina büyüklüğünde iki ayrı afiş asıldı. Afişlerden birinde Kılıçdaroğlu’nun Süpermen’e benzetildiği görüldü. “İlk turda bitirelim, ben Kemal geliyorum” yazılı afişte, Kılıçdaroğlu’nun gömleğinin içinden K harfi ve Süpermen benzeri giysisi görünen çizim yer aldı. Diğerinde ise “Çankaya’ya giden yol Gündoğdu’dan geçer” sözleri vardı. Miting alanı saat 14.30’da neredeyse tamamen doldu. 

Alanda bulunan yurttaşlar ağırlıklı olarak Türk bayrağı taşısa da CHP, İYİ Parti ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) bayraklarının da alanda bulunduğu görüldü. Yurttaşlar, “Hepimiz Mustafa Kemal’iz”, “Cumhurbaşkanı adayı benim”, “Paşam sana söz. Ben Kemal geliyorum, her şey çok güzel olacak” , “Sana söz pirom” , “Nisan yağmuru mayıs çiçekleri getirir” yazılı dövizler taşıdı. Konuşmalar başlamadan önce dev bir Türk bayrağı miting alanındaki yurttaşlar tarafından elden ele dolaştırıldı.  

Miting başlamadan önce sahneye İzmir’in CHP’li belediye başkanları çıktı. Ardından milletvekili adayları sahneye geldi. Milletvekili adayları arasında en çok alkışı Hacer Foggo aldı. Önceki dönem İzmir milletvekili olan Genel Sekreter Selin Sayek Böke de sahnede anons edildi. Böke en çok alkış alanlardan biriydi. 

Sıcak havanın etkisiyle miting alanında erken saatlerden itibaren çok sayıda yurttaş baygınlık geçirdi. Aralarında yaşlıların bulunduğu 15 kişiye sağlık ekipleri müdahale etti. 65 bin metrekarelik uzunlukta 700 metre derinlikte olan alanda, kalabalık ilk saatlerden son saatlere kadar devam etti. Erdoğan’ın dün (29 Nisan) yapılan mitinginin aksine alanda coşku hiç dinmedi ve kalabalık, mitingin son anına kadar alanda kaldı. İnsanlar sıkışık bir alanda beklemelerine rağmen tüm parti genel başkanlarının konuşmaları ilgi ile dinlendi ve yurttaşlar, konuşmalara karşılık verdi. 

Kılıçdaroğlu, miting alanına Millet İttifakı’nı oluşturan partilerin genel başkanları, İmamoğlu ve Yavaş ile birlikte İhsan Alyanak vapuruyla geldi. 

Mitingde ilk konuşmayı ev sahibi de olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptı. Soyer, “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu İzmir sizi cumhurbaşkanı yapmaya kararlı ve siz, geleceğin Türkiye’sine çok yakışıyorsunuz” dedi.

Ardından Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu sahneye çıktı. Karamollaoğlu sahneye çıkarken “Sevgili Sivaslılar” dedi. Ardından “İnsanın aklına önce memleketi geliyor” diyerek kendini düzeltti. 

Karamollaoğlu: “Artık hantallaştılar”

Karamollaoğlu iktidarın kendini yenileyemediğini belirterek şunları söyledi:

“Şimdi, top arabasıydı, insansız hava araçlarıydı, tanktı, bunların hepsini sergiliyorlar. Televizyonlarda da gösteriyorlar. Ama bizim insanımızın, yani sizin ihtiyaçlarınıza bir türlü nasıl çare bulabileceklerini söyleyemiyorlar. Çünkü bu problemin nasıl çözüleceğini bilmiyorlar. Biz de size hem vaat ediyoruz hem de nasıl çözebileceğimizi de anlatmaya çalışıyoruz. Beklentimiz, 14 Mayıs’ta Türkiye’de hakikaten bir zihniyet değişikliği, bir yönetim anlayışının değişikliği. Bu arkadaşlarımız, artık hantallaştılar. Kendilerini değiştiremiyorlar. Kendilerini değiştiremedikleri için bu arkadaşlarımızı 14 Mayıs’ta siz değiştireceksiniz.”

Babacan: “Bahar diyoruz bahar”

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 14 Mayıs’taki seçimde iki seçeneğin olduğunu söyledi. Babacan, mitinge katılanlara “Otoriterlik mi, demokrasi mi? Keyfilik mi, hukuk mu? Baskı mı, özgürlük mü? Tek akıl mı, ortak akıl mı? Korku mu, umut mu? Öfke mi, sevgi mi? Kriz mi, hukuk mu? Yoksulluk mu, zenginlik mi? Karakış mı, bahar mı?” sorularını yöneltti. Yanıtların ardından Babacan, “Biz demokrasi diyoruz, zenginlik diyoruz, huzur diyoruz, özgürlük diyoruz. Millet olarak bunu istiyoruz ve bunu almak da en doğal hakkımız. Bahar diyoruz, bahar” diye konuştu. 

İmamoğlu: “Kazanıyoruz, kazanıyoruz, kazanıyoruz”

İmamoğlu sahneye eşi Dilek İmamoğlu ile birlikte çıktı. Büyük alkışlarla karşılanan İmamoğlu, “Yedinci ok yerleşti herhalde, hanımcılık” diye şakalaştı. Seçimleri Millet İttifakı’nın kazanacağını vurgulayan İmamoğlu şöyle konuştu:

“İzmirliler, 86 milyon insanımız kazanıyor. Bunu aklınızdan çıkarmayın. Kazanıyoruz, kazanıyoruz, kazanıyoruz. 86 milyon insanımız kazanıyor, 86 milyonun iktidarı geliyor. Bir avuç insan kaybediyor. ‘Ben bilirim’ diyen akıl kaybediyor. ‘Ben her şeyin hakimi ve sahibiyim’ diyen akıl tıpış tıpış evine gidiyor.”

Yavaş: “Bu ülkede teröristlerle işbirliği konusunda suçlanacak son kişi Kılıçdaroğlu”

ABB Başkanı Mansur Yavaş ise Millet İttifakı’na yönelik “terörle yan yana gelme” ve “Millet İttifakı’na devlet teslim edilmez” iddialarına karşılık verdi. Yavaş şunları söyledi:

“Genel başkanımız en az 27,5 yıl kamu hizmetinde çalışmış, devleti biliyor. Kaç yıldır da siyaset yapıyor. ‘Bu devlet teslim edilir mi?’ diyenlerin içinde kendilerinin seçtiği, 21 yıl bu devlete, cumhuriyetimize başbakanlık yapmış insan var. 5,5 yıl Dışişleri Bakanlığı yapmış, Sayın Babacan 13,5 yıl hem Dışişleri hem başbakan yardımcılığı hem de bakanlık yapmış. Şimdi peki ne yapıyorlar? Ekonomi bozulmuş çaresiz kalmışlar. ‘Hangi bakanı geri getirelim?’ diye uğraşıyorlar. Her gün Merkez Bankası Başkanı değişiyor. Her ay Hazine Bakanı değişiyor. O bitiyor, ona da çare bulamayınca bu sefer terörizmle suçlanıyoruz. Bu ülkede teröristlerle işbirliği konusunda suçlanacak son kişi Kılıçdaroğlu’dur. PKK ona Karadeniz’de suikast girişimi yapmıştır.”

“Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’na ‘aptal olma’ diye mektup yazılamayacak”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise en uzun konuşmayı yaptı. Davutoğlu, konuşmasında AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’a tepki gösterdi. Davutoğlu, Yıldırım’ın “14 Mayıs’ta, yabancı istilacılara memleketi terk etmeyeceğiz” sözlerine karşılık vererek şöyle konuştu:

“Bu ülkede benden sonra başbakanlık yapan bir başbakan var. Tabii seçim kazanarak başbakan olmadı. Siz İzmirliler, onu belediye başkanı bile yapmadınız. Parti içi oyunlarla başbakanlığa geldi. Hiçbir zaman ben geçmiş siyasilerle böyle polemiğe gelmem ama millete hakaret eden biri olursa, milli iradeye laf eden biri olursa işte onunla hesaplaşırız. Diyor ki ‘14 Mayıs’ta, yabancı istilacılara memleketi terk etmeyeceğiz’. İşte, ‘Geldikleri giderler’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkenin bağımsızlığını kazandırdığı İzmir’den sesleniyorum: Biz, Millet İttifakı, bu ülkenin tek bir kuruşunun, tek bir emeğinin, tek bir terinin yabancılarca istismar edilmesine izin vermeyeceğiz. Hiçbirimiz yabancılarla ilişkiler içinde değiliz. Ama Cumhurbaşkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile bütün cumhurbaşkanı yardımcılarımızla size söz veriyoruz; tarihimizde olmadığı gibi, geleceğimizde de hiçbir Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’na ‘aptal olma’ diye mektup yazılamayacak.”

Uysal: “Utanın”

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, AKP iktidarını şu sözlerle eleştirdi:

“21 yıllık icraatları ortada. Demokrasiyle ilgili ufuklarını gördük. Hukukla ilgili ufuklarını gördük. Adları ‘ak’ olabilir ama alınlarının ak olmadığını da gördük. Görmedik mi? Şimdi, Türk milletinin kendilerine mazeret bırakmayacak şekilde dört tane 5 yıllık kalkınma planı uygulayacak bir zaman vermiş olmasına rağmen hâlâ çıkmışlar vaatte bulunuyorlar. Utanın.”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise sahneye eşi Tuncer Akşener ile birlikte çıktı. Akşener selamlamanın ardından sahneden ayrılan eşi için, “Herkes eşiyle çıkınca ben de kocamı getireyim dedim. İlk defa milli oldu. Utandı ve kaçtı” dedi.

Akşener: “Şu ana kadar en fazla eziyet gören benim”

Konuşmasında partisine emanet oy isteyen Akşener şunları söyledi: 

“Ben, tüm İzmirlilerden, özellikle Cumhuriyet Halk Partisi seçmeninden, size saygım sonsuz ama her aileden bir oy istiyorum. Çünkü şu ana kadar en fazla eziyet gören benim. Bana söylenenler hiç kimseye söylenmedi. Bir anaya, bir babaanneye, bir eşe söylenmeyecek ne varsa söylendi. Ağzımda tekrarlayamıyorum, çünkü tüm kadınlara söylendi. Bize ‘sürtük’ dendi. Bana ‘fosforlu’ dendi. Gençlere ‘süfli’ dendi. Bana ‘kocasını aldattı’ dendi. Bu, benim için ölümdü.”

“Duy duy Recep Bey emekliye sevk edildin”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu seçimin ardından emekli edileceğini söyleyen Akşener, mitinge katılanlarla birlikte “Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet” diye bağırdı. Ardından “Duy Recep Bey duy, emekliye sevk edildin” dedi. 

Kılıçdaroğlu: “Saraylarda gözüm yok”

Sahneye en son Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu çıktı. Kılıçdaroğlu, gençlere, emeklilere, polislere yönelik vaatlerini sıraladı. Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı olursa Çankaya Köşkü’ne taşınacağını belirterek şöyle konuştu:

“Benim saraylarda asla ve asla gözüm yok. Mustafa Kemal’in mütevazı Çankaya’sına gidecek ve orada halka hizmet edeceğiz. Saraylarda dört-beş yerden maaş alanlar var. Onları da keseceğim. O, beş-altı yerden aylık alanları kapının önüne koyacağım. Hiç endişe etmeyin siz.”

“Ampulü kapatacağız”

“Bu ampul çok yakıyor, 14 Mayıs’ta aboneliği kapatalım” yazan pankartı gören Kılıçdaroğlu, “Kapatacağız. Beraber kapatacağız” dedi. Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle bitirdi:

“İnanın her şey çok güzel olacak, bu ülkeye baharları getireceğiz. Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. İnanın. İnanın her evde huzur ve bereket olacak. İnanın beşli çetelere çalışmayacağız. Halk için, halkla beraber çalışacak, üretecek ve kazanacağız. Bu güzel ülkeye huzur ve bereketi getireceğiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.