Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Büyük çöküş: Türkiye, Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi Raporu’nda 180 ülke arasında 165. sırada

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından hazırlanan raporda Türkiye’de basının içinde bulunduğu karanlık tablo bir kez daha ortaya çıktı. 2022 raporunda 149. sırada bulunan Türkiye, 180 ülkenin olduğu listede 16 sıra daha geri gitti.

Rapor, dünyada basının gittikçe daha çok baskı altına altındığını gözler önüne seriyor. 2021’de 21 ülkenin basın özgürlüğü “Ciddi Tehlike” seviyesindeyken, 2023 raporunda bu ülkelerin sayısı 31’e çıktı. RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, otoriter liderlerin basını susturma çabalarında gittikçe daha da cesaret bulduğunun altını çizdi. Deloire, uluslararası kamuoyunun bu konuda farkındalık oluşturup, beraber hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Bugün Dünya Basın Özgürlüğü günü ama RSF raporuna göre dünyada her 10 ülkeden yedisinde gazetecilik ortamı “kötü” olarak nitelendiriliyor. Dünya nüfusunun yüzde 85’i, basın özgürlüğünün istenen seviyede olmadığı ülkelerde yaşıyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından hazırlanan raporda da, Türkiye’de gün geçtikçe artan otoriterliğin altı çizildi. Rapora göre Türkiye’de ulusal medyanın yüzde 90’ı, AK Parti hükümetinin kontrolünde. Türkiye kamuoyunun gün geçtikçe daha çok bağımsız basın kuruluşlarını takip etmeye başladığı belirtiliyor.

RSF’nin raporunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gazetecilere ve basına daha çok saldırmasının nedenlerinden biri, Türkiye’de artan ekonomik ve demokratik sorunlara karşı farkındalık oluşmasının önüne geçmek olarak gösteriliyor. Sadece basının değil, yargı sisteminin de hükümet kontrolünde olduğu ve hâkimlerin basın özgürlüğünü kısıtlayan kararlar aldığı da raporda yer alan hususlardan.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) televizyon kanallarına verdiği ağır cezalar, ekonomik kriz ve kağıt masrafları yüzünden gazetelerin sayfa sayısının azalması gibi birçok detay yine RSF raporunda yer alıyor.

180 ülkenin incelendiği raporda Türkiye 165. sırada yer alıyor. Dünyada, Türkiye’den daha kritik bir basın ortamına sahip sadece 15 ülke var. Bu ülkeler sırasıyla şöyle: Mısır, Irak, Yemen, Honduras, Suudi Arabistan, Bahreyn, Küba, Myanmar, Eritre, Suriye, Türkmenistan, İran, Vietnam, Çin ve Kuzey Kore.

Rapora göre basının en özgür olarak tanımlandığı ilk 10 ülke ise şunlar: Norveç, İrlanda, Danimarka, İsveç, Finlandiya, Hollanda, Litvanya, Estonya, Portekiz ve Doğu Timor.

2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi Raporu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.