Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Kızılay etleri AKP’li vekilin otelinde” haberine 3 yıl sonra 6 ay hapis cezası | Gazeteci Sinan Aygül: “Haber yazmak izne tabi değil”


Üç yıl önceki bir köşe yazısında, “Kızılay etleri AKP’li vekilin otelinde” diye yazan gazeteci Sinan Aygül, “işyeri dokunulmazlığını ihlal etmekten” altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Cezaya tepki gösteren Aygül, “Haber yapmak izne tabi değil, biz de haber yapmak için izin almıyoruz” dedi.


Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Bitlis News Genel Yayın Yönetmeni Sinan Aygül, 25 Ağustos 2020’de Bitlis News’te yazdığı “Devlet Bahçeli’yi uyarıyorum!” başlıklı köşe yazısında, Kızılay’ın yoksullara dağıtılmak üzere hazırladığı etlerin Kızılay Tatvan Şube Başkanı Battal Taşar ve abisi AKP Bitlis Milletvekili Cemal Taşar’a ait otelde kullanıldığına dair görüntüler paylaşmış, ardından Taşar’ların şikayeti üzerine Aygül hakkında soruştuma başlatılmıştı.

Suç duyurusunun üzerinden üç yıl geçtikten sonra 12 Ocak 2023’te, Aygül hakkında “işyeri dokunulmazlığını ihlal” suçlamasıyla bir yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Tatvan 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davada karar açıklandı. Kendisine dün (2 Mayıs) tebliğ edilen 20 Nisan 2023 tarihli gerekçeli karara göre Aygül, “işyeri dokunulmazlığını ihlal ettiği” gerekçesiyle altı ay hapis cezasına çarptırıldı. Ceza daha sonra basit yargılama usulüne tabi olması sebebiyle dörtte bir oranında indirim yapılarak dört ay 15 güne düşürüldü.

“Orası bir otel restoranı, giriş izne tabi değil”

Sinan Aygül, karara ilişkin şunları söyledi: “Haber yapmak izne tabi değil. Biz de haber yapmak için izin almıyoruz. Yaptığım haber bu ülkede gelinen durumu en güzel özetleyen haberlerden biriydi. O dönemde bütün erişim engelleme, tekzip talepleri mahkemeler tarafından reddedilmişti. Habere ve haber içeriğine ilişkin bir itiraz ne şahıslar ne Kızılay nezdinde söz konusu değildi ve içeriğe ilişkin ne Kızılay’ın ne de şahısların doyurucu bir karşı çıkışları olmadı. Çıkıp net bir dille ‘Bu haber doğru değil’ diyemediler, onun yerine ‘İşyerimize izinsiz girmiş’ dediler. İşyerine izinsiz girdiğim için hakkımda dava açıldı, ceza aldım. Yine söylüyorum birincisi orası bir otel restoranı, herkese açık bir yer, giriş izne tabi değil. İkincisi ve en önemlisi haber yapmak izne tabi değil. Hele ki böyle bir haber için, haberin öğelerine ulaşmak için izin alınmaz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.