İklim Haber ve KONDA Araştırma tarafından gerçekleştirilen “Türkiye’de İklim Değişikliği Algısı ve Enerji Tercihleri 2022” araştırması, Türkiye’de her 10 kişiden sekizinin iklim değişikliği için endişe duyduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre her üç kişiden biri çevre ve iklim politikalarının oy tercihlerini etkilediğini söylerken, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede yeterli çaba göstermediğini düşünenlerin oranı ise yüzde 82 olarak belirlendi.
Türkiye’de kamuoyunun iklim değişikliği algısını ölçmek ve giderek derinleşen iklim krizi hakkındaki görüşlerini öğrenmek için İklim Haber ve KONDA Araştırma tarafından 2018’den bu yana her yıl tekrar edilen anket çalışmasına yeni bir araştırma daha eklendi.
Türkiye çapında 2252 kişiyle telefon görüşmesi yapılarak gerçekleştirilen ankette, iklim krizinin etkilerinin ve alınması gereken önlemlerin Türkiye’deki algısına, toplumun enerji tercihlerine, iklim değişikliğiyle mücadeleye bakış açısına ve toplumun taleplerine odaklanıldı.
“Türkiye’de İklim Değişikliği Algısı ve Enerji Tercihleri 2022” anket çalışmasının öne çıkan sonuçları şöyle:
- Yüksek endişe düzeyi: Toplumun yüzde 83’ü iklim değişikliği için endişeli olduğunu belirtiyor. Bu oran, beş yıldır yapılan araştırmalardaki en yüksek endişe düzeyi olarak kaydedildi.
- Parti, adaylar ve iklim politikaları: Her üç kişiden biri parti veya adayların çevre ve iklim konusundaki politikalarının oy tercihlerini etkilediğini söyledi. Çalışmaya göre, eğitim seviyesi arttıkça, “Çevre ve iklim konusundaki politikalar oy tercihimi etkiler” yanıtını verenlerin oranı arttı.
- Türkiye’nin çabası: Toplumun yüzde 82’si Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede yeterli çaba göstermediği kanısında. Her 10 kişiden dokuzu Türkiye’nin en az Avrupa kadar iklim değişikliğiyle mücadele için çaba göstermesi gerektiğini düşünüyor.
- Orman kayıpları: Her üç kişiden ikisi iklim değişikliğinin sebebini orman kayıpları olarak görüyor. Görüşülen kişilerin yüzde 40’ı petrol, gaz ve kömür gibi fosil yakıtların iklim değişikliğine sebep olduğunu işaret ediyor. Katılımcıların yüzde 33’ü ise iklim değişikliğine kömürlü termik santralların neden olduğunu belirtiyor.
- Karşı çıkılan enerji kaynakları: Görüşülen kişilerin en çok karşı çıktığı enerji kaynakları nükleer enerji ve kömür santralleri olurken, en çok tercih ettiği kaynaklar ise güneş ve rüzgar enerjisi. Aynı zamanda toplumun yüzde 76’sı “Daha fazla kömür madeni açılmamalı” diye görüş belirtirken, kömür yerine çevreye daha az zarar veren enerji kaynaklarını tercih etmek gerekir diyenlerin oranı son bir yılda yüzde 66’dan yüzde 79’a çıktı.
- İklim değişikliği gerçeği: Aynı zamanda, araştırmaya katılanların yüzde 78’i iklim değişikliğinin insan faaliyetlerinin sonucunda ortaya çıktığını belirtirken toplumun sadece yüzde 2’si iklim değişikliği diye bir şey olmadığını düşünüyor.
- Ne yapılmalı?: “Türkiye iklim değişikliğine karşı ne yapmalı?” sorusuna en yüksek oranda verdiği cevap yeşil alanları korumak oldu. Bireysel mücadelede en çok öne çıkarılan seçenekler ise ağaç dikmek, güneş ve rüzgardan üretilen elektriği kullanma talebi.
Araştırmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.