Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu eğitimde yapacağı en büyük devrimi açıkladı: Milli Eğitim Bakanlığı, Merkez Bankası gibi bağımsız bir yapıya dönüşecek

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Milli Eğitim Bakanlığı’nı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası gibi bağımsız bir yapıya dönüştüreceklerini açıkladı, “İçine siyasetin giremediği bir kurum haline getireceğiz” dedi.

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter’dan video paylaşmaya devam ediyor. Bu sefer eğitim meselesiyle ilgili paylaşımda bulunan Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin geleceği için çalışmaya devam etmek zorundayız. Bizi paramiliter hiçbir yapı yolumuzdan alıkoymamalı. Bugün Türkiye’nin en can yakıcı konusuna, devrimsel bir proje ile yanıt veriyorum. Eğitim” diye yazdı.

Eğitim sisteminin şu an berbat halde olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Yani hepimizin en hayati meselesi. Kim olursak olalım, neye inanırsak inanalım eğitimin bu ülkede berbat olduğunu ve çocuklarımızı sakatladığını hepimiz biliyoruz. Eğitim sistemimiz çok uzun yıllardır sistematik bir biçimde tarumar edildi. Son 20 yılın faturası ise çok ağır oldu” dedi.

“Böyle eğitim sisteminden kim mutlu olabilir ki?”

İktidarın sekiz kez Milli Eğitim Bakanı’nı, 17 kez eğitim sistemini değiştiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Sanki yapboz tahtası. Bugün eğitimden ne öğrenciler mutlu ne öğretmenler ne de veliler. E nasıl mutlu olsunlar? Böylesine hoyratça tüketilmiş bir eğitim sisteminden kim mutlu olabilir ki?” diye sordu.

Türkiye’de bir ailenin üstlendiği eğitim harcamasının, OECD ortalamasının iki katından fazla olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Hem halkı fakirleştirdiler, hem de eğitim harcamalarını OECD ortalamasının iki katına çıkardılar. Anneler babalar, eğitim masraflarının altında ezildi. Çocuklarına yetemiyor olmanın yürek burukluğunu yaşar oldular. Bakın bu ülkede fakir fukaranın makûs talihini kırabilmesinin tek yolu eğitimdir” dedi.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

“Ben bunu kendimden bilirim. Yoksulun elinden bu fırsatı alırsanız bir daha kendi hayatını değiştirme ihtimali bırakmazsınız. Bakın Türkiye’de 3,5 milyon çocuk eğitimin dışında. Bu ülkede evini geçindirmek için koparılan çocuklar var. Ekonomiyi batıranlar bu çocukları yoksulluk döngüsüne hapsettiler. O çocukların kendi anne babalarından daha iyi bir geleceğe sahip olma şansını ellerinden aldılar.”

Tüm sorunların farkında olduğunu, çözümler içinde uzun süredir çalıştığını anlatan Kılıçdaroğlu, “Millet İttifakı olarak ilan ettiğimiz Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde eğitime dair çerçevemizi çizdik. Fakat çok daha fazlasını hayata geçireceğiz. Ben bugün o politikaları anlatmayacağım. Vaktiniz varsa siz onları okur incelersiniz. Ben bugün eğitimde yapacağım en büyük devrimi açıklayacağım” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Merkez Bankası gibi bağımsız bir yapıya dönüşecek

“Düşündüm, taşındım, ‘iyi eğitimin en büyük düşmanı nedir?’ diye. Çok basit bir yanıtı var bu sorunun: Siyaset. Eğitimi siyasî saiklerle yönetmeye kalkarsan o sistem çöküyor” diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Eğitimde yapacağım en büyük devrim Milli Eğitim Bakanlığı’nı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası gibi bağımsız bir yapıya dönüştürerek içine asla siyasetin girmeyeceği bir kurum haline getirmektir. Kapıları, siyasî müdahalelere tamamen kapalı olacak bu yapı sayesinde eğitimi, eğitimin yıldız uzmanları ve onların oluşturduğu kurullar yönlendirecek. Bu kurullar eğitim politikalarını ortaya koyacak. Milli Eğitim Bakanlığı icracı bakanlık olacak ve teşkilatı yönetecek.”

Eğitimde şampiyonlar ligi kadrosu kurulduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Öyle bir bakan gidip yeni bir bakan gelince sistemi hallaç pamuğu gibi atamayacak. Bir hükümet gidip yeni bir hükümet geldiğinde, eğitim sistemini kafasına göre delik deşik edemeyecek. Eğitim politikaları dokunulmaz bir liyakat esasıyla yönetilecek. Ve kısa, orta, uzun vadeli makro ve mikro planlamalar doğrultusunda tüm hamleler hayata geçirilecek. Bu dokunulmazlığı kanunla güvence altına alacağız. Eğitimde siyaset değil liyakat esas alınacak” dedi.

Devlet okullarının hızla toparlanacağını anlatan Kılıçdaroğlu, “Özel sektörle rekabet edebilecek bir eğitim niteliği ortaya çıkacak. Bu devrimin çok önemli bir kolu da mesleki eğitim. Ülkemizin bir işsizlik problemi var. Ama ondan öte bir sorunumuz daha var: O da mesleksizlik. Gençler iş bulamıyor. İşverenler de işe uygun mesleki bilgi, birikim ve özgüvene sahip yetkin eleman bulamıyor. İşte bu kısır döngüden hızla çıkacağız” diye ekledi.

Kılıçdaroğlu, tüm mesleki eğitim sistemini yeniden inşa edeceklerini duyurdu, “Hem kadim mesleklerimizi hem günümüzün ihtiyaçlarını hem de bugün var olmayan geleceğin mesleklerini kapsayacak şekilde tüm mesleki eğitim sistemini yeniden inşa edeceğiz. Terzilik de, kaynak ustalığı da, drone pilotluğu da, yazılımcılık da dahil tüm meslekler radarımızda” dedi.

Almanya ve Finlandiya gibi ülkelerdeki en iyi mesleki eğitim uygulamalarını çalıştıklarını belirten Kılıçdaroğlu, “Uluslararası geçerlilikte diploma veren yepyeni bir model üzerinde çalıştık. Gençlerimizin mesleki diplomaları tüm dünyada geçerli olacak ve kazandıkları bu yetkinlikleri kaçmak için değil, dünyayı görmek ve ülkelerine dönüp uygulamak için kullanacaklar” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.