Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçim 2023 | Berfin Bayır’ın Ankara izlenimleri: Yeşil Sol Parti mitingi polis baskısı altında yapıldı

Yeşil Sol Parti, Ankara’da Tuzluçayır Meydanı’nda miting yaptı. Polis mitingde Yeşil Sol Parti’nin Kürtçe seçim şarkısını kapattırmaya çalıştı, alandaki yurttaşlar bunun üzerine “Birleşe birleşe kazanacağız” ve “Patates soğan, güle güle Erdoğan” sloganları attı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti) Ankara mitinginde çalınan Kürtçe şarkı sebebiyle polis ve partililer arasında gerginlik yaşandı. Kürtçe şarkının PKK ile ilişkili olduğu konusunda ısrarcı olan polis, şarkının bir daha çalınmamasını istedi. Parti yetkilileri ise şarkının seçim şarkısı olduğunu, YouTube üzerinden dinlenebileceğini, yasadışı bir durum olmadığını söyledi. Bu tartışmalar yaşanırken bir ara şarkının kapatılması üzerine mitinge gelenler durumun farkına vardı ve bunun üzerine alanda “Birleşe birleşe kazanacağız” ve “Patates soğan, güle güle Erdoğan” sloganları atıldı.

Polis, miting alanının bulunduğu ana yol üzerine iki büyük kamyonu yatay olarak park edip yolu tamamen kapatırken, konuşmacıların etraftan izlenmesini de engelledi. Partililerle yaşanan tartışmanın gazeteciler tarafından kayda alınması da polis tarafından engellenmeye çalışıldı.

“Nefes almak için havaya ihtiyacımız olduğu için buradayım. Değiştireceğiz”

Medyascope olarak Yeşil Sol Parti’nin Ankara mitingine gelen yurttaşlara hangi cumhurbaşkanı adayını desteklediklerini ve neden burada olduklarını sorduk. Yurttaşların hepsi cumhurbaşkanlığı seçiminde Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceklerini söyledi. Neden mitinge geldiklerine dair ise aldığımız yanıtlardan bazıları şöyle:

Memleketin sıkboğaz edildiği, her şeyin yalan ve dolana tahvil edildiği, artık yaşamak için, nefes almak için havaya ihtiyacımız olduğu için buradayım. Değiştireceğiz. Gerçekten bu memleketin buna tahammülü kalmadı. Umarım 15 Mayıs günü bu memlekete hakikaten bahar gelir, geleceğine de inanıyorum.

“Seçim sürecinde de seçimden sonra da alanlarda olmamızın önemli olduğunu düşünüyorum. AKP-MHP faşist rejiminde sokaklarda baskılanmaya çalışıldık. Alanlardaki varlığımızın çok önemli olduğunu düşünüyorum.”

“Kadınların özgürlüğü için, daha iyi geçinmek için, daha iyi yaşamak için buradayım.”

Sancar: “Ekonomide işler bir avuç sermayedar için iyi gidiyor”

Mitingde konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, 80’lerin başında Tuzluçayır’ın mücadelenin ve dayanışmanın merkezi olduğunu vurgulayarak, alandaki yurttaşlara “Merhaba Tuzluçayır. ODTÜ’den Cebeci’ye, üniversitelerde devrim öğreniliyor, öğretiliyordu burada. Demokrasi, özgürlük ve eşitlik buralarda yaşanıyordu. İşte sizler o mirası bugün taşıyanlarsınız” diye seslendi. 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, “Ekonomide işler iyi gidiyor, biz de aldık başımızı gidiyoruz” sözünü hatırlatan Sancar şöyle konuştu:

“Ekonomide işler bir avuç sermayedar için iyi gidiyor, Saray için iyi gidiyor, rant düzeni için iyi gidiyor. Milyonlar ise yoksulluk ve açlıkla baş başa bırakıldı. Bu mu iyilik? Bu sizin kötülüğünüz, bu düzenin, bu iktidarın kötülüğüdür. İşte biz bu kötülüğü bitirmeye geliyoruz.”

Kerestecioğlu: “Cezaevindeki bütün tutsak arkadaşlarımızı özgürlüğüne kavuşturarak, birlikte yürüyeceğiz”

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Demokratik cumhuriyeti kurarak, gerçekten aydınlık günlerde cezaevindeki bütün tutsak arkadaşlarımızı özgürlüğüne kavuşturarak, birlikte yürüyeceğiz. Hepimizin yolu açık olsun” dedi.  

Akın: “Sandığa giden herkesin bu iktidarın gönderilmesinde payı olacak”

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, seçime dört gün kaldığını hatırlatarak şunları söyledi: “Dört gün sonra bu sandıklar açılacak. ‘Acaba bir arkadaşımı daha ikna edebilseydim Meclis’te bu sonucu alabilir miydim?’ diye bir düşünceniz olmasın. O nedenle pişman olmamak için bütün halkımızın, yurttaşlarımız ve yoldaşlarımızın çalışması gerekiyor. Sandığa giden herkesin, bu iktidarın gönderilmesinde payı olacak.”

Gümüştaş: “Şimdi bir kez daha 14 Mayıs’tan bir darbe çıkartmak istiyorlar”

İktidarın toplumu susturmaya çalıştığını vurgulayan Ezilenlerin Sosyalist Partisi Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş da, “Tek inanç, tek mezhep üzerine kindar bir toplum inşa etmek istediler. Ahlak, namus anlayışlarının içine bizi hapsetmek istediler. Başaramadılar. Direnişçi bütün kesimler işçiler, emekçiler, Aleviler, gençler, Kürtler, antifaşistler, devrimciler, sosyalistler bu programın geçit vermedi, izin vermedi. Şimdi bir kez daha 14 Mayıs’tan bir darbe çıkartmak istiyorlar.  İşte buradayız, mücadelemizden vazgeçmiyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.