Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bundesliga’dan kim düşecek? | Ligin dibindeki kargaşa

Bundesliga’da son 3 haftaya girilirken ligde kalma yarışı nefes kesiyor. Medyascope Spor’un podcasti Bundesliga 101’den Öner Tavtay, Alman futboluna ışık tuttu.

Kim ligde kalmaya daha yakın? Kim düşecek, kim Play-Out potasında hayatta kalmaya çalışacak?

Ligin dibindeki kargaşa

Bundesliga’nın son üç haftasına gelirken şampiyonluk yarışı ve Avrupa Kupası potasında çekişme kadar ligin dibinde de büyük bir kargaşa var. Bu süre zarfında küme düşme korkusunu hisseden beş takım bulunuyor. 34 puanlı Augsburg daha güvenli bölgede gözükse de altındaki takımların düşmemek için en az 4-5 puana ihtiyacı olacak. Gelin bu takımların kim olduklarına ve oynayacakları maçlara birlikte bakalım.

Ligin dibinde 25 puanla Hertha Berlin yer alıyor ve bu sezon küme düşme hattındaki oyun açısından en zayıf takım konumunda. Son maçında Stuttgart’tan aldığı 3 puan sayesinde lige tutunabilmek için bir umut yarattılar kendilerine. Fakat maç içerisindeki oyunları hala ligde kalmak için yeterli görünmüyor. Bu hafta Köln deplasmanına konuk olacaklar ki Köln de ligin en formda ekiplerinden Leverkusen’i deplasmanda mağlup etti. Üzerinde bir baskı bulunmayan Köln daha rahat oynadığı için stresli bir Hertha Berlin karşısında da favori gözüküyor. Sonraki hafta kendisi gibi küme düşme potasında debelenen Bochum’u konuk edecekler. Bu maçtan çıkacak sonuç bir takımın küme düşmesine sebep olacaktır. Bochum’un kaybetmemesi halinde Hertha, Bundesliga 2’nin yolunu tutacak. Son maçta da Wolfsburg’a konuk olacaklar ve elindeki maçlar arasında en zoru olarak gözümüze çarpıyor. Hele de Avrupa Kupasına katılma şansını kovalayan bir Wolfsburg karşısında Hertha’nın hiç şansı yok. Bu yüzden küme düşmenin ve ligin son sırasının en büyük adayı Hertha’nın ligde kalma ihtimali çok düşük.

Ligin 17.sırasında yer alan Bochum’un da kalan fikstürü hiç kolay değil. Bu hafta evinde Augsburg’u konuk edecekler ki Augsburg’a alacakları bir puan bile yeterli olacaktır. Sonraki hafta Hertha Berlin deplasmanıyla az çok kaderlerini çizecekler. Çünkü son maçta kendi evinde Leverkusen’i ağırlayacaklar ki onlar da Avrupa potasını kaybetmek istemeyecektir. Augsburg ve Hertha maçlarından toplayacakları maksimum puan Bochum’un kaderini belirleyecektir. Olası bir puan eşitliğinde averaj olarak Stuttgart, Schalke ve Hoffenheim’dan çok daha kötü durumda bulundukları için iki sezonun ardından tekrar Bundesliga 2’ye geri dönecekler. Teknik direktör Thomas Letsch de olası bir küme düşme durumunda üst üste iki kere küme düşme şanssızlığını yaşayacak.

Geçtiğimiz hafta Hertha’ya kaybetmesi Stuttgart’ı çok zor bir konuma soktu. Kadro kalitesine rağmen bir türlü istikrarı yakalayamamaları onları son üç haftada küme düşme tehlikesi ile baş başa bıraktı. Bu hafta evinde Leverkusen’i konuk ettikten sonra Mainz deplasmanına gidecekler ve son hafta da içeride Hoffenheim ile karşılaşacaklar. Leverkusen ve Mainz’ın Avrupa potası kovalaması sebebiyle bu iki maçtan da bir şeyler koparması kolay gözükmüyor. Fakat son hafta Hoffenheim maçında rakibinin ligde kalmayı garantilemesi halinde olası bir galibiyet senaryosu Stuttgart adına çok olumlu bir tablo ortaya çıkarabilir. Play-Out potasında bile kalmak onların isteyeceği en kötü senaryo. En azından kendi kaderlerini belirleme şansları olacak. Bochum’la eşit puanda bulunmaları bir handikap yaratsa da averaj üstünlüğü onları bir adım öne koyuyor. Altındaki iki ekibin de zor bir fikstüre sahip olması Stuttgart’ı umutlandıran bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Stuttgart’ın en kötü ihtimalle 16.sırada kalıp Play-Out oynama hakkı kazanacaktır.

30 puanla ligin 15.sırasında bulunan Schalke ise bu bölgedeki en formda takım durumunda. Son dört maçında 9 puan toplayan Schalke bir anda kendini pota dışında buldu. Rakiplerine rağmen form durumları çok iyi ve ligi umursamayı haftalar önce bırakan Frankfurt ile maç yapacak olması da onları daha şanslı bir konuma koyuyor. Fakat Schalke’nin esas amacı bu hafta bir intikam hikayesi yaratmak. Tuchel’in gelişiyle oyunu çok reaktif hale dönen ve eski dominant görüntüsünden uzak kalan Bayern’e bir çelme takmak hiç bu kadar yakın gözükmemişti Schalke için. Geçtiğimiz 3-4 sene Bayern’den çoğunlukla fark yiyen Schalke, formsuz Bayern’den puan alarak hem intikam alıp, hem de ligde kalma yolunda büyük bir avantaj sağlayabilir. Allianz Arena’da alacakları mucizevi bir 3 puanla ligde kalmayı neredeyse garantileyebilir. Çünkü sonraki hafta içeride Frankfurt’u ağırlayacaklar ki oradan alınacak bir galibiyet neredeyse kesin gözüküyor. Böylece son hafta Leipzig deplasmanına daha rahat çıkma şansı elde edebilirler. Çünkü Leipzig’in de Şampiyonlar Ligi potasındaki yeri kolay gözükmüyor ve bu durumun son haftaya taşınması halinde Schalke’nin başını çok ağrıtabilir. Bu yüzden Schalke, son haftaya kadar kendini garantiye almak isteyecektir.

Ligin 14. sırasında 32 puanla yer alan Hoffenheim bir nebze rahat konumda bulunsa da fikstür yüzünden kendini zor durumda bulabilir. Rakiplerinin sürekli puan kazandığı bir senaryoda Wolfsburg ve Union Berlin maçlarından bir şeyler koparamaması tehlike hattına geri dönmelerine sebep olacaktır. Son hafta Stuttgart deplasmanına kadar işini garantiye almak isteseler de form durumları çok da iyi gözükmüyor. Allianz Arena’da aldıkları sürpriz beraberlik sonrası üç maçta sadece 3 puan alabildiler. Küme düşmeleri çok muhtemel gözükmese de ligin son haftalarda ortaya çıkacak sürpriz sonuçlar Hoffenheim’ı tekrar ligin dibine doğru çekebilir. Olası bir küme düşme durumunda da Ozan Kabak, 3 farklı takımla küme düşme şanssızlığını tatmış olacak. Stuttgart ile Play-Out sonrası küme düştü, sonrasında Schalke ile küme düştü ki bu sırada Liverpool’da kiralık yer alsa da bonservisi Schalke’de olduğundan kendisi de düşmüş sayılıyor. Bu sezon Hoffenheim’a transfer oldu ve yine küme düşme baskısı ile karşı karşıya durumda. Yine de Matarazzo’nun takımı biraz bile toparlamış olması onları bu potadan uzak tutacaktır.

Bundesliga’da son üç haftaya girilirken şampiyonluk yarışı olsun, Şampiyonlar Ligi çekişmesi nefes kesiyor. Fakat bunlar kadar UEFA Avrupa ve Konferans Ligi biletleri de son haftaya kadar sürecek gibi. Her sene küme düşme yarışının nefes kestiğine şahitlik ediyorduk ama bu sene küme düşme potasındaki takımlar için ekmek aslanın ağzında değil, midesinde olacak. Tüm takımlara başarılar, kötü olan kaybetsin!

Yazan: Öner Tavtay

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.