Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KONDA anketi: Kılıçdaroğlu yüzde 49,3 ile Erdoğan’ın 6 puan önünde

KONDA, “Cumhurbaşkanlığı Seçimi Oy Tercihleri” anketini yayımladı. Ankete göre Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 49,3 ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 6 puan önünde.

KONDA, “Cumhurbaşkanlığı Seçimi Oy Tercihleri” anketini yayımladı. KONDA’nın anketine göre CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 49,3 oy alıyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oyu ise yüzde 43,7.

Ankete göre, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin oyu yüzde 2,2 olurken, Ata İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan yüzde 4,8 oy alıyor.

KONDA’dan yapılan açıklama şöyle:

“6-7 Mayıs tarihindeki araştırmaya ait bulgular Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalma ihtimalinin mevcut olduğunu göstermektedir. Fakat son haftada yaşanan oy değişim eğilimi devam ederse seçimin ilk turda Kemal Kılıçdaroğlu lehine sonuçlanma ihtimali de bulunmaktadır. Genel Milletvekilliği oyu tercihini ittifak oyları olarak, yüzde 11,5 kararsız olduğunu ve yüzde 2,2 oy kullanmayacağını söyleyen seçmeni orantılı bir şekilde dağıttığımızda ise aşağıdaki seri ortaya çıkmaktadır.”

İttifaklara göre dağılımlarda ise, Cumhur İttifakı yüzde 44, Millet İttifakı yüzde 39,9, Emek ve Özgürlük İttifakı yüzde 12,3 oy alıyor. Memleket Partisi ise yüzde 2,2’de kalıyor.

Ankete göre, AKP’nin oyu yüzde 35, MHP’nin ise yüzde 8. CHP’nin oyu yüzde 27,3 olurken İYİ Parti’nin oyu yüzde 12,4 olarak açıklandı. Yeşil Sol Parti ise yüzde 10,5 alıyor.

KONDA’nın açıklamasının devamında şöyle denildi:

“Bu bulgularımızı değiştirebilecek ve 14 Mayıs sonuçlarını etkileyebilecek üç dinamiği not etmek isteriz:

  •  Birincisi, 6-7 Mayıs tarihinden seçime kadar yaşanacak olayların siyasi tercihlere etkisi.
  •  İkincisi, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşanabilecek stratejik oy kaymaları. Stratejik oy kaymalarının “Cumhur İttifakı – Millet İttifakı” ya da “Erdoğan – Kılıçdaroğlu” arasında olma ihtimalini pek öngörmemekle birlikte İnce ve Oğan seçmenlerinin çoğunlukla Kılıçdaroğlu lehine oy kullanma eğiliminde olduklarını görüyoruz.
  •  Üçüncüsü de başta deprem bölgesi olmak üzere yurtiçi ve yurtdışı seçmenlerin seçime katılım oranı ile yurtdışı seçmenlerin kullanacağı oyların dağılımıdır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.