Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP YSK Temsilcisi Tiryaki: “Islak imzalı sandık sonuç tutanağını alana kadar sandıkları terk etmeyin, oyların sayım ve döküm işlemlerinin tamamına eşlik edin”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, HDP Genel Merkezi’nde basın açıklaması yaptı. Tiryaki, sandıklarda görev alan partililere, “Islak imzalı sandık sonuç tutanağnı alana kadar sandık başını terk etmeyin, oyların sayım ve döküm işlemlerinin tamamına eşlik edin” çağrısı yaptı.  

“Sandık sonuç tutanağını alana kadar sandıkları terk etmeyin”

HDP Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi ve Seçim Takip Koordinasyon Merkezi Sözcüsü Mehmet Rüştü Tiryaki, partisinin genel merkezinde basın açıklaması yaptı. Ülke genelindeki sandıklarda yaşanan hukuksuzluklara karşı gerekli başvuruları yaptıklarını vurgulayan Tiryaki, sandık güvenliğini 100 bin partiliyle sağlamaya devam ettikleri dile getirdi.

“En çok oy aldığımız, iddialı olduğumuz kentler başta olmak üzere sandık güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz” diyen Tiryaki, şöyle devam etti:

“HDP hakkında açılan kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti adıyla seçime giriyoruz ve bu nedenle sandık kurullarına üye veremiyoruz. Müşahitlerle sandığın güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz. Aracılığınızla görev alan bütün arkadaşlarımıza şu mesajı vermek istiyorum. Islak imzalı sandık sonuç tutanağı aldıkları ana kadar sandık başına terk etmesinler oyların sayım ve döküm işlemlerinin tamamına eşlik etsinler. Birinci öncelikleri bu olsun. Olağanüstü bir durum olmadıkça sandık başından ayrılmasınlar. Sandık sayım döküm işlemi tamamlandıktan sonra da ıslak imzalı sandık sonuç tutanağını ilçe örgütümüze okul sorumlusu arkadaşımıza iletsinler. İlk aşamada bunu yapabilirsek seçim güvenliğini önemli ölçüde başarmış olacağız. Bizim dışımızda sandık güvenliği ile ilgili olarak basına yansıdığı kadarıyla 500 binin üzerinden müşahit görevlendirilmiş durumda. Sandık başında muhalefet partileri ortalama 4 kişi ile sandık güvenliğini sağlayacağı anlamına geliyor.

“Yapabileceğimiz en önemli şey provokasyonlardan uzak durmak”

Sandıklara sahip çıkma çağrısı yapan Tiryaki, “Muhalefetin açıklamalarına itibar etmelerini istiyoruz. Son olarak şunu söylemek isterim, sayım döküm işlemlerine sandık sonuç tutanaklarının düzenlenmesine, ilçe seçim kurulundaki birleştirme işlemlerine gölge düşürebilecek işlere karşı yapabileceğimiz en önemli şey provokasyonlardan uzak durmak olacaktır. Bütün yurttaşlarımızı sağduyuya davet ediyoruz. Sağduyuya davet ediyoruz derken, sandıklarına sahip çıksınlar. İlçe seçim kurullarındaki işlemlere sahip çıksınlar. Sağduyudan kastettiğim şey ise elbette provokasyona gelmemeleri” dedi.

“Vatan Partisi Gaziantep’te 4 bin 83 kişiyi sandık görevlisi olarak bildirmiş”

Tiryaki, daha önce yaptığı açıklamada, Vatan Partisi’nin Gaziantep’te büyük çoğu Yeşil Sol Parti seçmeni bin 83 kişiyi habersiz şekilde sandık görevlisi olarak bildirdiğini belirterek, “Bunların neredeyse tamamı hiçbir şekilde bunun bilincinde, farkında değil. Buradan bir kez daha yineliyoruz. İlçe seçim kurullarının herhangi bir olumsuz tavrı yok. Çağrılarımıza olumlu yanıt verdiler. Bu sandık kurulu üyesi olarak yazılan kişilere gelmeleri durumunda 142 belgesi vereceklerini, kolaylık sağlayacaklarını söylediler. Bilgisi olmadan Vatan Partisi sandık kurulu üyesi olarak yazılmış olan kişiler il ve ilçe örgütlerimize geldikleri takdirde seçim kurullarına götürülecekler. Belgeleri aldıktan sonra görevli oldukları yerlerde oy kullanmaları sağlanacak. Vatan Partisi adına bu hukuksuzluklara neden olanların tamamına ilişkin savcılıklara suç duyurusunda bulunduk, takipçisi olacağız. Bu hukuksuzluk nedeniyle yargılanmaları için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

“Şanlıurfa’da açık oy kullanımı sürüyor”

Şanlıurfa’da açık oy kullanmanın da sürdüğüne dikkat çeken Tiryaki, şöyle devam etti: “Bu o kadar pervasız bir hal aldı ki, bu biçimde oy kullanılması, açık oy kullanmalar sosyal medyada açık bir biçimde paylaşılabiliyor. Yüzlerce kişinin açık biçimde Erdoğan lehine oy kullandığına dair açık görüntüler var. Kamu görevlilerini, valiyi, güvenlik birimlerini önlem almaya çağırıyoruz. Güvenlik görevlilerin sandık alanına gelmesine gerek yok. Biz sandıklardaki güvenliği sağlayabiliriz. Muhalefet partileri bunu sağlayabilirler. Sorun şu ki, muhalefet partilerinin müşahitlerinin sandık kurulu üyelerinin sandığa yaklaşmasına izin verilmiyor, asıl sorun bu. Güvenlik birimlerinden ve Şanlıurfa Valiliği’nden beklediğimiz şey partilerin sandık kurulu üyeleri ve müşahitlerinin serbestçe sandığa ulaşmalarını sağlamalarıdır. Eğer bunu yapmazlarsa yasal yükümlülükleri olan güvenlik görevlerini yerine getirmezlerse hesap vermeleri için girişimde bulunacağız.”

Fahrettin Altun ve Savcı Sayan hakkında suç duyurusu

Tiryaki, düzenlediği ilk toplantıda da “Seçim propaganda yasaklarının başlamasından sonra, devlet kurumlarının gücünü kullanmaya çalışan Fahrettin Altun ve Savcı Sayan hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı deklare ederiz. Gerekli soruşturmaların yapılacağına dair inancımız tam” dedi.

Tiryaki, yaptığı ilk açıklamda tespit ettikleri usulsüzlükleri şöyle sıralamıştı:

-Gaziantep’te Yeşil Sol Parti seçmeni olduğunu düşündüğümüz, sayısı 2 bini bulan kişinin Vatan Partisi Sandık Kurulu üyesi olarak yazıldığını öğrendik. Hukukçu arkadaşlarımız harekete geçti. Bu işlemlere imza atan Vatan Partisi’nin yerel yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunacağız.

-Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi Çinhisar Mahallesi’nde, Çinhisar İlkokulu’nda açık oy kullandırıldığını tespit ettik. AKP’li yöneticiler ve ortakları açık oy kullandırılmak istenmesine karşı gerekli hukuksal girişimlerde bulunduk. İlçe seçim kurullarını bu konuda uyardık savcılıklara suç bildirimde bulunacağız. Bu yaptıkları açıkça suçtur. Halkımızla birlikte tek bir oyun heba edilmemesi için tüm gücümüzle mücadele ediyoruz.

Giresun’da Erdoğan pusulalarına önceden mühür vurulduğu iddia ediliyor. Bu sadece Giresun’da değil başka yerlerde de sandık kurulu başkanı ve sandık kurulu üyeleri tarafından sabah oy pusulaları mühürlenirken bilinçli olarak veya bilinçsizce bu biçimde mühürlendiklerini tahmin ediyoruz. Çok sayıda oy pusulasında bu nedenle hile yapıldığı iddia ediliyor. YSK nezdinde girişimde bulunduk. Diğer siyasi partiler de YSK nezdinde girişimde bulundu. Bu oy pusulaları geçersiz sayılmayacak sandık kurulları tarafından geçersiz sayılması durumunda müşahit arkadaşlarımız ve itiraza yetkili arkadaşlarımız bunlara itiraz edecekler.

Adıyaman’ın Kahta’ya bağlı Eskitaş köyünde AKP Adıyaman İl Başkanı’nın kardeşleri jandarma görevlilerinin eşliğinde köye açık oy kullandırdığını tespit ettik. Hakimin köye gidip sandık kurulu üyeleriyle ilgili işlem yaptığı yönünde de duyumuz var. Bunu da yakından takip ediyoruz.

Mardin’in Kızıltepe İlçesi’ne bağlı kırsal Eşme Mahallesi’nde oy kullanma işlemi sırasında AKP adayının yakınları topluca oy kullanmak istedi duruma karşı çıkan müşahitlerimiz yaşananları telefonla kayıt altına almak istedi. Bu sırada AKP adayının yakınlarından oluşan onlarca kişilik grup müşahitlerimize saldırıda bulundu. Saldırı esnasında iki arkadaşımız yaralandı ve arkadaşlarımızın tedavisi Kızıltepe Devlet Hastanesi’nde devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.