Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP ve Yeşil Sol’un 28 Mayıs kararı: “İlk turda kazanamayan rejime ikinci turda da kaybettirme kararlılığımız sürecek”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Merkez Koordinasyonu ortak toplantı yaparak yazılı açıklama yayımladı. Seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmenin yapıldığı açıklamada HDP ve Yeşil Sol, birinci turdaki tavrını sürdürerek ikinci turda da Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleme sinyali verdi.

14 Mayıs seçimlerinin ardından, Yeşil Sol Parti ve HDP dün (16 Mayıs), seçim çalışmalarını ve sonuçlarını değerlendirdiği bir toplantı yaptı. Toplantıda 28 Mayıs seçimine giden süreçte önceliğin cumhurbaşkanı seçimi olduğu konusunda fikir birliğine varıldı.

Yapılan yazılı açıklamada öne çıkan başlıklar şöyle:

TBMM’deki en büyük üçüncü parti

HDP’nin, en çok oy alan beşinci parti olmasına rağmen Meclis’teki en büyük üçüncü parti olma özelliğini korumaya devam ettiği vurgulanırken oy oranlarının beklenenin altında kaldığı belirtildi. Genel olarak istenilen ve öngörülen seçim sonuçlarına ulaşılamadığının vurgulandığı açıklamada, “Şartlar ne olursa olsun daha güçlü örgütlenmek ve daha büyük kazanmak için mücadele etmeye devam edeceğiz” denildi.

“İlk turda rejimin kazanmasına imkan vermedik”

Ortak açıklamada, yaşanan süreçte hatalardan ders çıkartıldığı ve yetersizliğin giderilmesi için çalışmalara başlandığı ifade edildi. Meclis’in üçüncü büyük partisi olarak, ilk turda kazanmasına imkan verilmeyen rejime, ikinci turda kaybettirme kararlılığı vurgulandı:

“Bu süreçte hatalarımızdan ders çıkarma ve bunun sonucunda yeni bir başlangıç yapma temelinde 28 Mayıs’tan sonra halkımızla, il ve ilçe örgütlerimizle birlikte toplantılar yapacak ve süreci tartışacağız. Hiçbir gerekçe ve mazerete sığınmadan tespit edilen eksiklerin ve yetersizliklerin muhasebesi yapılacak ve gerekleri yerine getirilecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmamalıdır.”

“Kürt halkı başta olmak üzere toplumun muhalif kesimleri direniş gösterdi”

AKP-MHP iktidarının ve Cumhur İttifakı’nın Kürtlere, kadınlara, gençlere, bütün ezilenlere, toplumsal ve siyasal muhalefete karşı aralıksız saldırılar içinde olduğu belirtilen açıklamada, “Bu sert mücadele döneminde de Kürt halkı başta olmak üzere toplumun tüm muhalif kesimleri önemli bir direniş göstermiştir. Bir kez daha belirtelim ki, buradayız ve güçlüyüz. Bu fikir, bu mücadele geleneği asla geri durmayacaktır. Umutlu ve güvenli bir şekilde faşizmi geriletmeye ve Türkiye’de en geniş demokrasi ittifakını inşa edecek olan mücadelemizde başarıya yürümeye devam edeceğiz” denildi.

“Kazanma sözümüzü yineliyoruz”

“İnsanlık mücadelemizin büyük değerlerine, zindanlarda, sürgünde ve mücadelenin her alanı ve aşamasında yer alan, bedel ödeyen, emek veren her arkadaşımıza, yoldaşımıza mutlaka kazanma sözümüzü yineliyoruz” denilen açıklamada, “Bunun en önemli aracı hiç şüphesiz ki halkların, inançların, kültürlerin, ezilenlerin, kadınların, gençlerin umudu olan siyasal duruşumuz ve stratejimizdir. Başarının, kazanmanın ve umudu büyütmenin ve zafere ulaşmanın yegâne yolu bu siyaseti daha fazla anlatmak ve halklarla buluşturmaktır” ifadelerine yer verildi.

“İkinci turda muhteşem bir son ve yeni bir başlangıç”

Karamsarlığa ve umutsuzluğa kapılmadan yola devam edilmesinin gerekliliğinin vurgulandığı açıklama şöyle sona erdi: “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu muhteşem bir son ve yeni bir başlangıç yapma fırsatı elimizdedir. Ülke içinde ve dışında tüm halklarımızın, örgütlerimizin ve dostlarımızın faşizmle çetin mücadeleyi seçim sonrasına bırakmadan, ikinci turda eksiksiz sandığa gitmesi ve son fiskeyi vurması gereklidir. Halkımızdan gelen kıymetli eleştirilere en büyük özeleştirimiz tek adam rejimini yenilgiye uğratmak olacaktır. Önümüzdeki kritik süreci azimle örerek ve çalışarak geçireceğiz. Kazanma inancıyla, çalışmalarımıza bugünden itibaren daha güçlü başlama kararı almış bulunuyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.