Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadıköy ve Ümraniye’de sorduk: İkinci turda Kılıçdaroğlu mu Erdoğan mı?

Türkiye’nin “kader” seçiminde ilk turda kazanan çıkmadı. AKP Genel Başkanı Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,5, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,8, ATA İttifakı cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan ise yüzde 5,1 oy aldı. Seçimin 28 Mayıs’taki ikinci turuna 10 gün kala İstanbul’un Ümraniye ve Kadıköy ilçelerinde vatandaşlara tahmin ve tercihlerini sorduk.

AKP seçmeni sığınmacıların kalmasından yana

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, biz röportaja başlamadan hemen önce ikinci tur kampanyasını tanıttı. Daha çok Suriyeli sığınmacılar, güvenlikçi politikalar ve kadınların ön plana çıktığı konuşmasında Kılıçdaroğlu, “Ben terör örgütleriyle masaya hiçbir zaman oturmadım ve hiçbir zaman da oturmayacağım. Erdoğan, senin izlediğin gizli kapaklı yolu izlemeyeceğim, dürüstlük içinde çalışacağım, vatanım için çalışacağım” dedi.

Ümraniye’de AKP seçmeni bir vatandaş, bu konuşmada özellikle sığınmacılar meselesiyle ilgili olarak Kılıçdaroğlu’nun haklı olduğunu ancak oy vermeyeceklerini söyledi: “Göndermesin, mülteciler benim işime yarıyor. Çalışıyor, işgücü. Suriyeliler giderse çalışan bulamayız. Türk çalışan yok. Perişan oluruz.”

Yine Ümraniye’de başka bir AKP’li vatandaş ise “Bizim bu ülkemize çok mülteci geldi. Yugoslav göçmeni, Bulgar göçmeni, Arnavut göçmeni ve Kırım Türkleri geldi. Bu adamların gelecek yeri neresi? Suriye’den geldi, en yakın ülke neresi? Türkiye. İnsanlık olarak biz onlara hizmet etmek zorundayız” dedi.

İkinci tura kalan cumhurbaşkanı seçimi hakkında konuştuğumuz AKP’lilerin motivasyonu çok yüksek. Türkiye’nin yaşadığı ekonomik krize ve alım gücünün düşmesine karşın bir AKP’li seçmen de “Ekonomiye göre çok iyi oy aldı. Onlar birleşmeseydi daha çok oy alırdı” diye konuştu.

CHP’nin kalesinde ikinci tur için motivasyon tam

CHP’nin İstanbul’da en yüksek oy aldığı ilçelerden biri olan ve CHP’nin kalesi olarak bilinen Kadıköy’de ise konuştuğumuz vatandaşların Kılıçdaroğlu’nun ikinci turda kazanacağına dair inancı tam. Yeşil Sol Partili bir yurttaş, Kılıçdaroğlu’nun sığınmacı çıkışını doğru bulduğu belirtirken, seçimin sürpriz ismi Sinan Oğan’ı da bazı konularda beğendiğini, bazı konularda ise doğru bulmadığını söyledi. Sandığa gittiği halde boş oy atan bir yurttaş da hâlâ kararsız olduğunu söyledi. İlk turda Sinan Oğan’a oy veren bir yurttaş, ikinci turda ise kesinlikle Erdoğan’a oy vermeyeceğini söylerken, Oğan’nın kararını beklediğini belirtti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.