Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya için savaşan Kırgızistanlı askere 10 yıl hapis cezası

Kırgızistan’da bir mahkeme, paralı asker olarak Rusya kuvvetlerinde savaşan bir vatandaşını cezalandırdı.

Başkent Bişkek’te alınan karar, diğer birçok vatandaşı da ilgilendiriyor olabilir. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden beri orta Asya ülkelerinden çok sayıda kişi, Rusya adına paralı asker olarak silah altına alındı.

Paramiliter grup Wagner, gücünün çoğunu Rusya’daki eski suçlulardan veya halihazırda hapiste olan ve çıkarılan kişilerden oluşturuyor. Wagner’in gücünün bir kısmı da, eski Sovyet coğrafyasından.

Bişkek’te mahkeme, paralı askerlik yapan vatandaşına 10 yıl hapis cezası verdi. Söz konusu paralı askerin geçen yıl Haziran ve Kasım arasında Donbas’ta savaştığı ve her ay 180 bin ruble (44 bin 530 lira) ödeme, ayrıca Rusya pasaportu aldığı belirtildi. Kırgızistanlı asker, “Luhansk Halk Cumhuriyeti” adına savaştı.

Rusya adına savaşan ayrılıkçı askerler.

Ekonomik sıkıntılar çeken orta Asya ülkelerinin vatandaşları çözümü Rusya’da görüyor. Eski Sovyet toprakları olduğu için bu kişilerin çoğu Rusça konuşabiliyor.

Orta Asya ülkelerinin Rusya ile ilişkileri iyi olsa da, vatandaşlarının Ukrayna’nın işgalinde yer almasına şiddetle karşı çıkıyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.