Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ali Babacan, Ankara’da gençlerle buluştu: “Cumhurbaşkanı yardımcılığından çekilme gibi bir konu gündeme gelmedi”

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi lideri Ali Babacan, Ankara’da gençlerin sorularını yanıtladı. Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın cumhurbaşkanı yardımcılığından çekilmeyi önerdiği iddiasına “Böyle bir konu gündeme gelmedi” diyerek yanıt verdi.

DEVA Partisi lideri Ali Babacan Ankara’da gençlerle buluştu

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Ankara Metrosu’nda yurttaşlarla görüştükten sonra Yüksel Caddesi’nde bir kafede gençlerle buluştu. Basın mensuplarına haber verilmeyen ve plansız şekilde yapılan buluşmayı takip eden Medyascope’a konuşan Babacan, “19 Mayıs’ta gençlerle bir araya gelip, onları dinleyelim istedik” dedi. Buluşmaya, 22 eylem planının yer aldığı “Türkiye’nin DEVA’sı” kitabıyla gelen Babacan, gençlerin sorularına eylem planlarıyla cevap verdi, ikinci turda Kılıçdaroğlu’na destek istedi. 

“Cumhurbaşkanı yardımcılığından çekilme gibi bir konu gündeme gelmedi”

17 Mayıs’ta CHP Genel Merkezi’nde yapılan Millet İttifakı toplantısında, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın cumhurbaşkanı yardımcılığı adaylığından çekilmeyi önerdiği ancak Masa’daki diğer adayların sessiz kaldığı iddia edilmişti. Gençlerden biri bu öneriyi sorunca Babacan, şöyle yanıtladı:

Birinci turdaki sonuçların, niye birinci turda bitmediğinin, niye 2,5 milyon daha fazla vatandaşımızın Kılıçdaroğlu’na değil de Erdoğan’a destek verdiğinin analizini yapmak gerekiyor. Altı partinin beraber desteklediği bir cumhurbaşkanı adayı olduğunu gördüğümüzde, altı genel başkanın beraber görünmesi Kılıçdaroğlu’nun toplam desteğini artırır mı, yoksa sadece Kılıçdaroğlu ön planda olsa ikinci turda daha mı rahat kazanır diye hesabını yapmak lazım. Bütün bunlar değerlendirildi ama iki gün önce yaptığımız toplantıda böyle bir konu (Cumhurbaşkanı yardımcılığı adaylığından çekilme konusu) gündeme gelmedi. Acaba böyle bir şey yapsak ikinci turda başarıyı destekler mi, desteklemez mi diye konuşmadık.”

Babacan, ittifak içindeki partilerin ayrı seçmenlerinin, destekledikleri partilerin genel başkanlarını ülkenin yönetiminde görmek isteyip istemediklerinin önemli olduğunu belirterek, “Bizi destekleyen vatandaşlarımızın talebi böyleyse, bizim buna kulak vermemiz lazım” dedi.

“Özeleştiri yapma ihtiyacımız var”

CHP listelerinde seçime giren Demokrat Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’nden 39 milletvekili seçilirken, CHP’nin 2018’deki milletvekili sayısının yalnızca 25 arttığını söyleyen bir genç, Babacan’a “Seçmende neden karşılık bulamadınız?” diye sordu. Babacan, bu soruyu şöyle yanıtladı:

Demek ki hâlâ ulaşamadığımız ve ikna edemediğimiz insanlar var. Meclis’te bir tablo oluştu ama cumhurbaşkanlığında ikinci turda ne olacağını göreceğiz. İşimiz zor mu, zor ama imkansız değil. İkinci turda hâlâ yüzde 50’yi geçme şansımız var. İnsanların oy verme davranışları sadece rasyonel olmuyor, duygular da etkili oluyor. Meclis seçiminde neden Millet İttifakı’nın çoğunluğu oluşturmadığı noktasında özeleştiri yapma ihtiyacımız var. Evet, biz haklıyız ama neden daha çok insanı ikna edemedik, neden o duyguyu yakalayamadık? Bunu da masaya yatırmamız gerekiyor.”

“İkinci tur için ilk turda sandığa gelmeyen seçmeni ikna etmemiz gerekiyor”

İkinci tur çalışmaları hakkında Babacan “Miting yapılmayacak. Tabii ki kitle iletişim araçları kullanılacak. Mitinglerde sizi destekleyen insanlar geliyor, halbuki ilk turda sandığa gelmeyen seçmeni ikna etmemiz gerekiyor” diye konuştu. Babacan, Erdoğan’a verilen destekte sosyal yardımların etkisini soran bir gence şu yanıtı verdi:

Sosyal yardımlar iktidar partisine üye olmaya bağlanmış durumda. Bu yanlış bir şey, aslında vatandaş olmanın hakkı bu. Vatandaşımız AK Parti’ye üye olduğu için bu yardımı alabildiğini, başkası gelirse alamayacağını düşünüyor. Biz ‘Parti ayrımı yapmayacağız’ diyoruz ama o psikolojik baskı devam ediyor. Bu da belli bir toplumsal kesimin, mevcut iktidara mecburen, bu korkuyla destek vermesine neden oluyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.