Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CNN International’a konuştu | Sinan Oğan, Joe Biden, Vladimir Putin

CNN’in sorularını yanıtlayan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sinan Oğan’ın ikinci turdaki rolünü, Vladimir Putin’le ilişkisini ve Joe Biden’ın kendisine “otokrat” demesini yorumladı.

Röportajın öne çıkan kısımlarından biri, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması ve Sinan Oğan’ın seçimler için kilit bir isim olup olmaması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği yanıtlar. CNN’in aktardığına göre Erdoğan, Oğan’ın taleplerine “boyun eğmeyecek”. Erdoğan, Oğan için, “Ben bu şekilde pazarlık yapmayı seven bir insan değilim, kararı veren halk olacaktır” dedi.

CNN, Kemal Kılıçdaroğlu’nun mültecilerle ilgili yaptığı çıkışa ve böylece Sinan Oğan’ın yüzde 5’ten fazla olan oyuna talip olmasına da dikkat çekti. Erdoğan’ın Suriyeli mültecileri “geri yollama” politikasının, muhalefetinkiyle aynı olmadığı ve hükümetin 1 milyon Suriyeli’nin dönüşünü “teşvik edeceği” söyleniyor. Erdoğan röportajda, Suriye’nin kuzeyinde yapılan konutlara işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye ile normalleşme sürecine devam etmek istediklerini söyledi. Erdoğan bu süreçte, Vladimir Putin’in aracı olacağını da belirtti: “Başkan Putin ile dostluğum sayesinde, özellikle yakın işbirliği ve dayanışma gerektiren Suriye’nin kuzeyindeki terörizmle mücadelemizde bir kapı açabileceğimizi düşünüyoruz.”

Faiz oranlarını baskı altında tutma kararını da savunan Erdoğan, “Faiz oranları ile enflasyon arasında pozitif bir ilişki olduğuna dair bir tezim var. Faiz oranları ne kadar düşük olursa enflasyon da o kadar düşük olur. Attığımız adımların sonuçlarını gördük” dedi.

Rusya ile ilişkilerden de bahseden Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimindeki rakibini “Türkiye’yi Rusya’dan koparmaya çalışmakla” suçladı, Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimlerden birkaç gün önce Rusya hakkında yaptığı paylaşım hatırlatıldı.

Erdoğan, Batı’nın Rusya’ya yaptırımlar uygulamasına rağmen kendisinin ve Putin’in özel bir ilişkisi olduğunu söyledi: “Batı’nın yaptığı gibi Rusya’ya yaptırım uygulayacak bir noktada değiliz. Batı’nın yaptırımları bizi bağlamaz, biz güçlü bir devletiz ve Rusya ile olumlu bir ilişkimiz var. Rusya ve Türkiye’nin mümkün olan her alanda birbirlerine ihtiyacı var.”

Erdoğan, Tahıl Koridoru Anlaşması’nın Putin ile ilişkisi sayesinde uzadığını da belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yöneltilen sorulardan biri de ABD Başkanı Joe Biden’ın başkanlık kampanyasını yürüttüğü günlerde kendisi için “otokrat” demesiydi. Erdoğan bu soruya “Bir diktatör hiç ikinci tur seçimine girer mi?” yanıtını verdi.

İsveç’in NATO’ya üyelik süreci hakkında da konuşan Erdoğan, “İsveç, Türkiye’deki terörist gruplarının uzantılarının Stokholm sokaklarında serbestçe dolaşmasına izin vermeye devam ettiği sürece, üyeliklerine olumlu bakamayız” dedi.

Kaynak: CNN

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.