Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’daki Peşmerge kampında bombardıman sırasında doğan Hetav Tek, Almanya’da milletvekili seçildi


Türkiye’den 12 Eylül askeri darbesi nedeniyle ayrılan ve 36 yıl sonra ülkesine dönen eski Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Sekreteri Mesut Tek’in İran’daki Peşmerge kampında rejimin bombardımanı sırasında doğan kızı Hetav Tek, Almanya’nın Bremen eyalet seçimlerinde milletvekili seçildi.

Peşmerge kampında bombardıman sırasında doğdu

Almanya’nın Bremen eyaletinde dün (19 Mayıs) yapılan milletvekilliği seçimlerinde Hetav Tek, “Jin, Jiyan Azadi” (Kadın, yaşam, özgürlük) sloganı ile Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) adayı olarak milletvekili seçildi. Hetav Tek, uzun yıllar Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel sekreterliği yapan Mesut Tek’in İran’daki Peşmerge kamplarında doğan kızı. Hevta Tek, İran rejiminin Kürdistan Demokrat Partisi (İKDP) kamplarına yönelik bombardımanı sırasında doğdu.

Hetav Tek ve babası Mesut Tek’in İran’daki peşmerge kamplarında çekilen fotoğrafı

İsmini Abdurahman Kasımlo verdi

Hetav Tek’in babası Mesut Tek ile Peşmerge kamplarında kızıyla çekilen fotoğrafını sosyal medyada paylaşılırken, Hetav ismini ise eski İran Kürdistan Demokrat Partisi Genel Sekreteri Abdurahman Kasımlo tarafından kendisine verildiği öğrenildi. Hetav, Soranice’de güneş anlamına geliyor.

Hetav Tek ve eski Almanya Başbakanı Angela Merkel

Mesut Tek 36 yıl sonra Türkiye’ye döndü

Mesut Tek, 1975 yılında Kürdistan Sosyalist Partisi’nin (PSK) çalışmalarında yer aldı. 12 Eylül 1980 askeri darbesi nedeniyle Türkiye’den ayrılarak İran’a gitti. İran’da Abdurahman Kasımlo’nun genel sekreterliğini yaptığı İran Kürdistan Demokrat Partisi’nin Peşmerge kamplarında uzun süre kaldı. 2003 yılında yapılan yedinci kongrede PSK’nin genel sekreterliğine seçilen Tek, 36 yıl aradan sonra 2015’te Türkiye’ye döndü. Genel sekreterlik görevini geçen yıla kadar devam ettiren Mesut Tek, Almanya’da yaşıyor.

Mesut Tek, 36 yıl sonra Diyarbakır’da havalimanında partililer ve yakınları tarafından karşılandı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.