Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Adalet Yürüyüşü’nde kullanıldığı ortaya çıkmıştı: Türkiye’ye casus yazılım satan Alman firmasının yöneticileri hakkında iddianame hazırlandı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun devlet sırlarını ifşa ettiği iddiasıyla 25 yıl hapis cezasına çarptırılan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’na destek için başlattığı “Adalet Yürüyüşü” sırasında muhaliflerin telefonlarını izlemek için kullandığı iddia edilen FinSpy casus yazılımının geliştiricisi Alman firması FinFisher iflas etti. Münih Başsavcılığı FinFisher ile ilgili yürüttüğü soruşturmada şirketin dört eski yöneticisi hakkında iddianame hazırladı.

Almanya’nın Münih Başsavcılığı, FinFisher’ın dört eski yöneticisini “Türk gizli servisine casus yazılım sağlamak” ile suçladı. Hazırlanan iddianamenin kabul edilmesi halinde bu kişiler Münih’te hâkim karşısına çıkacak. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, bu kişilere Yabancı Ticaret Kanunu’nu ihlal etme suçlaması yöneltildi. Şüphelilerden biri finans departmanının başındaydı, ihracatların kontrol ve denetiminden sorumluydu.

Başsavcılık haklarında iddianame hazırlanan dört kişinin lisans yükümlülüklerini ihlal ettiğini belirtti. Bu kişiler hakkında dava açılıp açılmayacağına ise Münih Bölge Mahkemesi karar verecek.

İflas etmişti

Alman basınında çıkan haberlere göre, Mart 2022’de iflas eden FinFisher şirketi, çalışanlarını işten çıkardı ve Almanya’daki tüm ofislerini kapattı. FinFisher’ın yanı sıra şirketin yan kuruluşları FinFisher Labs ve Raedarius M8 de iflas etti. FinFisher ve iştirakleri hakkında uzun süredir iflas edecek söylentileri bulunuyordu ve şirket eleştirilerin hedefindeydi.

FinFisher’ın Türkiye’nin de aralarında bulunduğu baskıcı ve otoriter rejimlerle yönetilen pek çok ülkeye FinSpy isimli casus yazılımı sattığına dair haberler ilk olarak 2018’de duyurulmuştu. Daha sonra bu konu üzerinde çalışan kuruluşlar, FinFisher hakkında kanıtlar toplamış ve Münih Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuşlardı.

Türkiye’ye nasıl satıldı?

İddianameye göre, FinFisher’ın geliştirdiği yazılım Türkiye’ye Bulgaristan’daki bir şirket üzerinden geldi. Şirket, Türkiye ile Ocak 2015’te yaklaşık 5 milyar euroluk bir anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre casus yazılımın teknik desteğinin ve eğitimlerinin alıcısı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT). Söz konusu teslimatların gizlenmesi için yurtdışındaki şirketin adı ve Ankara’da “Gümrük Kontrolü Genel Müdürlüğü” isimli var olmayan bir yerin kullanıldığı da iddianamede yer aldı. İddianameye göre casus yazılımının indirme linkleri MİT’e üç kez gönderildi.

FinFisher’ın geliştirdiği FinSpy ilk kez CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı Adalet Yürüyüşü sırasında açılan ve Kılıçdaroğlu’na destek veren bir internet sitesinde tespit edildi. Söz konusu sitede FinSpy isimli uygulama, Adalet Yürüyüşü sırasında yaşanan gelişmeleri takip etmek isteyenlere öneriliyordu. Öneriye tıklayan ve aralarında CHP’li milletvekillerinin de bulunduğu kullanıcılar, habersiz bir şekilde telefonlarına bu yazılımı indirdiler.

FinSpy indirildiği telefondaki telefon rehberine, telefonda bulunan tüm uygulamalara, fotoğraflara ve videolara erişebiliyor.

Kemal Kılıçdaroğlu 2017’deki Adalet Yürüyüşü’nde.

Kılıçdaroğlu: “Demokrasi adına bir utanç belgesi”

FinSpy’ın Adalet Yürüyüşü sırasında kullanıldığının ortaya çıkmasının ardından ilk grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, casus yazılımının Türkiye’de kimler tarafından kullanıldığı sorusuna yanıt aramıştı. “Demokrasi adına bir utanç belgesi” diyen Kılıçdaroğlu, dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’a da “Bu uygulamayı MİT mi Emniyet mi Almanya’dan satın aldı?” diye sormuştu. Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Veli Ağbaba da suç duyurusunda bulunmuştu.

Kaynak: DW Türkçe, DW

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.