Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pentagon’da patlama olduğuna dair sahte görsel viral oldu, borsa çakıldı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) gündeminde de deepfake videolar var. Sosyal medyada ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) binasının yakınlarında patlama olduğuna dair görüntüler yayıldı. Kısa zaman içinde sahte olduğu anlaşılan bu video ve fotoğrafların kaynağı yapay zekâ çıktı fakat borsadaki düşüşe engel olunamadı.

Sosyal medyada birdenbire dolaşıma sokulan Pentagon yakınlarındaki patlama fotoğrafı kısa sürede mavi tikli hesaplar tarafından paylaşıldı. Gündeme bomba gibi düşmesinin ardından Pentagon söz konusu fotoğrafın sahte olduğunu duyurdu. CNN’in haberine göre yayılan bu sahte fotoğrafla birlikte ABD borsasında kısa süreli bir düşüş meydana geldi.

Dünya genelindeki askeri çatışma alanlarına dair haberler paylaşan ve 336 binden fazla takipçisi bulunan OSINTdefender isimli Twitter hesabı da fotoğrafı paylaşan hesaplardan biri. Fotoğrafın sahte çıkmasının ardından açıklama yapan ve dezenformasyon yaydığı için özür dileyen OSINTdefender, “Bu tür görüntülerin ne kadar kolay kullanılabileceği, yayılabileceği ve tehlike yaratabileceğinin bir örneğini yaşadık” diye yazdı.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.