Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’li Kaboğlu’ndan kayyum tartışmasına yanıt: “Anayasaya aykırı uygulama söz konusu olamaz”

CHP milletvekilleri İbrahim Kaboğlu, Sezgin Tanrıkulu ve Levent Gök, Diyarbakır’da basın toplantısı düzenledi. Gündemlerinde, 28 Mayıs seçimleri ve kayyum tartışması vardı.

Kaboğlu: “Demokrasi ve insan hakları konusunda 28 Mayıs bir eşik olacak”

Anayasanın üstünlüğü hedefindeki çalışmaların önemini vurgulayan CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, “Demokrasi ve insan hakları konusunda 28 Mayıs gerçekten bir eşik olacaktır. Zira eğer biz yürütmeyi yani cumhurbaşkanlığını alabilirsek o zaman 14 Mayıs’ta verilen oyların sonucu Meclis’te oluşan siyasal güç dengeleri değişecektir. Çünkü 2017 Anayasa kurgusuna göre -ki biz çok eleştirdik onu- yasama yasama görevini yapacaktı, yürütme yürütme görevini yapacaktı yani erkler ayrılığı sağlanacaktı. Bu ana gerekçeydi 2017 kurgusunda, daha doğrusu parlamenter demokratik sistemin ilga edilmesinde bu gerekçe olarak kullanıldı. Ama ne var ki geçtiğimiz beş yıl boyunca esasen Meclis, parti başkanının talimatıyla çalıştı çünkü çoğunluk Cumhur İttifakı’ndaydı ve cumhurbaşkanlığından gelen, saraydan gelen, bakanlıklardan gelen yasa önerilerini imzaladılar AKP’li ve MHP’li vekiller” dedi.

Gök: “Erdoğan 14 Mayıs’ta sandıktan cumhurbaşkanı olarak çıkamamıştır”

Millet İttifakı’nın ve Cumhur İttifakı’nın karşısında olan tüm partilerin 14 Mayıs’ta devasa bir kamu gücüne karşı mücadele ettiğini vurgulayan CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, “Bir yanda cumhurbaşkanlığı olanakları, bir yanda bakanların tümünün milletvekili adayı olarak gösterilip bakanlıkların tümünün bütün olanaklarının kullandığı, kamu gücünün hoyratça iktidar partisine tahsis edildiği, kaymakamların, valilerin, iktidar partisi ve cumhurbaşkanı lehine propaganda yaptığı, buna karşı propagandaların birçok yerde engellendiği, medyanın bütün gücüyle cumhurbaşkanına ve Cumhur İttifakı’na açıldığı, muhalefetin sesinin duyurulmadığı bir seçim sürecinin sonunda 14 Mayıs’ta sandığa cumhurbaşkanı unvanıyla giden Recep Tayyip Erdoğan, akşam sandıktan cumhurbaşkanı unvanıyla çıkamamıştır” diye konuştu.

“Başaracağız, var gücümüzle çalışacağız”

“Türkiye’nin dinamiklerine güveniyorum” diyen Gök, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin doğusuyla, batısıyla herkesin özgürlük, demokrasi, insan hakları, kadın-erkek eşitliği konusunda çok duyarlı olduğunu biliyorum. Bunu gerçekleştirmek ancak iktidarı değiştirmekle mümkün. Bunu başaracağız, Millet İttifakı’ndaki arkadaşlarımızla birlikte güç birliğini sürdüreceğiz ve 28 Mayıs akşamı Türkiye’yi yeni bir güne, yeni bir sabaha uyandırmak için var gücümüzle çalışacağız.”

Tanrıkulu’ndan muhtarlara baskı yapan kamu görevlilerine: “Suç işliyorsunuz, hepsini not ediyoruz”

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kamu görevlilerinin, muhtarlara ve kanaat önderlerine baskı yaptığı yönünde çok sayıda şikayet aldığını belirterek, şunları anlattı:

“Diyarbakır’da da kamu görevlileri özellikle kırsal alanda, ilçelerde muhtarları ve kanaat önderlerini çağırıyorlar; ‘Neden bu ilçede Erdoğan’a az oy çıktı?’, ‘Neden bu sandıkta Kılıçdaroğlu’na fazla oy çıktı?’, ‘Bunun sonuçlarını biliyor musunuz?’ gibi tehdit içeren telkinlerde bulunuyorlar. Ben bir kez daha buradan bölgedeki bütün kamu görevlilerini uyarıyorum: Suç isliyorsunuz. Daha sonra kimse size sahip çıkmaz. Çok genç, geleceklerini hesaplamayan kamu görevlileri var. Buradan büyükleri olarak, bir hukukçu olarak, bir siyasetçi olarak bir kez daha uyarıyorum; Son üç günde bu telkinler içerisine girmeyin, hepsini takip ediyoruz, hepsini not ediyoruz.”

Kaboğlu’ndan kayyum tartışmalarına yanıt: “Anayasaya aykırı uygulama söz konusu olamaz”

Kayyum tartışmalarıyla ilgili konuşan CHP’li Kaboğlu, “Biz CHP olarak Anayasa andımıza ve bu doğrultuda Anayasaya saygı için en çok Anayasa Mahkemesi önünde de mücadele eden bir partiyiz. Anayasa madde 127’de kayyum yoktur. Kayyum, OHAL KHK’sında öngörülen bir düzenlemedir. O sonradan yasalaştı ama Anayasa’ya aykırıdır. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Anayasası yürürlüktedir. Bu Anayasa yürürlükte olduğu sürece kayyum uygulaması Anayasaya aykırı olur. O belgede de kayyum sözü geçmemektedir. Önemli olan mahkeme kararıdır ama Anayasaya göre de mahkeme kararıyla alınsa bile bir kişi Meclis üyelerinden biri seçilir. Dolayısıyla Anayasaya aykırı uygulama söz konusu olamaz” dedi.

Tanrıkulu: “Erdoğan rejimine son vermediğimiz sürece kayyum uygulaması devam edecek”

28 Mayıs seçimin son derece hayati olduğunu vurgulayan Tanrıkulu, kayyum tartışmasıyla ilgili şunları söyledi:

“Bu seçimin ne anlama geldiğini bizler çok iyi biliyoruz. O yüzden de seçmenlerimizi, yurttaşlarımızı sandıktan uzaklaştıracak herhangi bir tutumun doğru olmayacağını buradan ifade ediyorum. Öncelikli görevimiz Erdoğan rejimine son vermektir. Buna son vermediğimiz sürece kayyum uygulaması devam edecek. Önümüzde yerel seçimler var, o seçimlerden sonra da kayyum uygulaması devam edecek. Oysa ortak politikalar metninde çok açık bir biçimde kesinleşmiş mahkeme kararı olmadan hiçbir seçilmişin görevden alınamayacağına dair düzenleme var. Dünkü protokol metninde de bu aynı şekilde ifade edilmiş. Yurttaşlarımızın iktidar medyasının algı operasyonlarına yanıt vermemeleri lazım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.