Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Kongre baskını davasında rekor ceza: Aşırı sağcı Oath Keepers lideri 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump destekçilerinin ABD Kongresi’ni bastığı 6 Ocak saldırısı davasında bu zamana kadarki en ağır hapis cezası verildi. Oath Keepers (Yemin Muhafızları) adlı aşırı sağcı grubun lideri Stewart Rhodes, 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Savcılar, isyanı kışkırtmaya yönelik komplo kurmak suçundan yargılananan Stewart Rhodes hakkında 25 yıl hapis cezası talep etmişti. Rhodes’a verilen 18 yıllık ceza, 6 Ocak 2021’deki Kongre baskınında yer alan birine verilen en ağır ceza olarak kayıtlara geçti.

Aşırı sağcı Oath Keepers grubunun Florida şubesinin lideri Kelly Meggs ise 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Rhodes ve Meggs, 6 Ocak Kongre baskınına dair en yüksek profilli davalardan birinde de resmi yargılamaya engel olma, belgeler ve işlemlerde tahrifat yapma suçlarından mahkûm oldu.

Stewart Rhodes

Duruşmada kim, ne dedi?

Dünkü (25 Mayıs) duruşmada “siyasi tutuklu” olduğunu iddia eden Rhodes, lideri olduğu Oath Keepers’ın “Amerika’yı mahveden insanlara karşı duran ve koruyan” bir grup olduğunu öne sürdü.

Davanın yargıcı Amit Mehta, Rhodes’ın bu açıklamalarını reddetti ve ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’yi asma tehdidinde bulunduklarını hatırlattı. Rhodes ve grubunun ABD’ye, cumhuriyete ve demokrasiye sürekli bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Mehta şöyle konuştu:

“Seçimler yaklaşırken artık hepimiz nefeslerimizi tutuyoruz. Yeni bir 6 Ocak olacak mı? Bunu göreceğiz.”

Savcılar Rhodes için 25; Meggs için 21 yıl talep etmişlerdi.

Kelly Meggs, 6 Ocak baskınından bir gün önce Trump için düzenlenen mitingde.

Oath Keepers’ın 6 Ocak’taki rolü ne?

2009 yılında Oath Keepers’ı kuran Rhodes, eski bir ABD ordusu paraşütçüsü ve Yale Üniversitesi’nden mezun bir avukat.

Rhodes, 2020’de düzenlenen başkanlık seçimlerinde oylar hâlâ sayıldığı sırada seçim sonuçlarını reddetmek için bir propaganda kampanyası başlattı, destekçilerine mesajlar attı. Attığı mesajlardan biri şöyleydi: “Bunu bir iç savaş olmadan atlatamayız … Zihninizi, bedeninizi, ruhunuzu hazırlayın.”

Kongre baskınındaki Oath Keepers üyeleri.

Daha sonra çok sayıda silah edinen grup, bunları Virginia yakınlarındaki bir otel odasına sakladı. 6 Ocak’taki Kongre baskınında ise her bir grup üyesinin farklı bir görevi vardı. Örneğin Rhodes, binanın dışında kaldı ve grubun diğer üyelerini yönetti. Savcılar da Rhodes’un “savaş alanındaki bir general” gibi davrandığını açıkladı.

Kongre baskınının üzerinden iki yıl geçti. Bu sürede baskınla bağlantılı olan bin kişi tutuklandı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.