Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hızlı ve Kısa Yorum (77) | Serhat Güvenç değerlendirdi: Türkiye F-16’lara kavuşuyor mu?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, “2023’ün en önemli seçimi” olarak görülen Türkiye’deki seçimleri kazanan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla aradı ve tebrik etti. Görüşmenin temel gündemi, Türkiye’nin uzun zamandır Washington’dan beklediği F-16’lar oldu. Prof. Dr. Serhat Güvenç, İsveç’in NATO üyeliği ile F-16’lar arasındaki ilişkiyi değerlendirdi.

Görüşmeye ilişkin İletişim Başkanlığı’ndan paylaşılan bilgi notunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden’ın yeni dönemde iki ülke arasındaki tüm konularda işbirliğini ilerletme hususunda mutabık kaldıkları belirtildi. Beyaz Saray’dan ayrılmadan önce gazetecilere konuşan Biden da, görüşmede Erdoğan’ın F-16’ların gündeme getirdiğini ve kendisinin de İsveç’in NATO’ya üyeliğinden bahsettiğini söyledi:

“Onunla konuştum ve tebrik ettim. F-16’larla ilgili hâlâ bir şeyler yapmak istiyor. İsveç konusunda anlaşmak istediğimizi söyledim.”

“Artık iç politika konusu değil”

Yabancı basından şu sıralarda çok sık “İsveç’in NATO’ya üyeliği ne zaman olur?” sorusunu yanıtladığını aktaran Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Medyascope yorumcusu Prof. Dr. Serhat Güvenç, “Bu konunun artık Türkiye-İsveç arasındaki ilişkiden çıkıp, Türk-Amerikan ilişkilerinin bir konusu haline geldiğini” belirtti:

“İsveç’in NATO’ya üyeliği seçime giderken iç siyasetin gündemi haline getirilmişti. Şimdi seçimler geçti, Erdoğan seçimleri bir kez daha kazandı. Konunun iç politika boyutu birkaç hafta öncesine kıyasla zayıfladı.”

“Erdoğan ve çevresi F-16’lar ile yetinmez”

İki turlu bir seçimden galip çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sadece F-16’lar ile yetinmeyeceğini düşünen Güvenç, “Erdoğan’ın ‘güçlü dünya lideri’ imajını pekiştirmek için Biden’ın bugüne dek esirgediği Washington’a resmî ziyaret davetini yapmasını isteyebilirler. Bu yönde talepler iletilmişse pek şaşırmam. Demokratik meşruiyetini yenilediği düşünen Erdoğan ve çevresinin sadece F-16’lar ile yetineceği pek gerçekçi değil. Beyaz Saray’dan başka beklentiler olabilir” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.