Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro, Brezilya’yı ziyaret etti. Maduro’nun bu ziyareti, Brezilya’nın aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun hakkında ülkeye giriş yasağı koyduğu 2019’dan bu yana ilk ziyareti.
Brezilya’nın başkenti Brasília’da yapılan ve Latin Amerikalı liderlerin bir araya geldiği zirveye katılan Maduro’yu Brezilya’nın solcu Devlet Başkanı Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva karşıladı. Lula, Maduro’nun ziyareti için şunları söyledi:
“O’nun buraya gelmesiyle ilgili en önemli şey, bunun başlangıç olması.”
Maduro ise ikili ilişkilerde “yeni bir dönem”den bahsetti ve ülkesi Venezuela’nın her zaman Brezilyalı yatırımcılara açık olduğunu vurguladı. Lula da Latin Amerika bölgesinin yoksullukla mücadele etmesi gerektiğini söyledi.
Maduro, Brezilya’yı en son 2015 yılında ziyaret etmişti.
Giderek otoriterleşen Maduro
2013’te iktidara gelen Maduro, iktidarında giderek daha da otoriterleşti. Bazı ülkeler ve bölge uzmanları, Maduro’yu diktatör olarak tanımlıyor ve Maduro’nun meşruiyetini sorguluyor. Hatta Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Maduro’nun ülkedeki muhaliflere baskısı nedeniyle Venezuela hükümetine yaptırım uyguladı.
2019’daki seçimlerin ardından Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaidó, kendisini geçici devlet başkanı olarak atamış ve ülkenin lideri olarak ilan etmişti. Guaidó’nun bu girişimi bazı ülkelerde olumlu olarak karşılanmıştı. Örneğin ABD ve birçok Batılı ülke Guaidó’yu geçici devlet başkanı olarak tanımıştı. Başta Türkiye olmak üzere Küba, Çin, Rusya ve İran ise Maduro’yu tanımaya devam etmişti.
Ziyaretin anlamı ne olabilir?
Maduro’nun bu ziyareti, Latin Amerika’daki diğer ülkeleri de kendi yanına çekerek ABD’nin ülkesine uyguladığı yaptırımların kaldırılması çağrısını tekrarlamak için bir fırsat olarak görülüyordu. Bölgede Arjantin, Bolivya ve Kolombiya’nın yanı sıra artık Brezilya da solcu liderler tarafından yönetiliyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Venezuela’da uzun süredir devam eden siyasî ve insanî kriz nedeniyle 2015’ten bu yana ülkeden- 7 milyon kişi ayrıldı. İnsanlar, hızla yükselen enflasyon, elektrik kesintileri, gıda ve ilaç kıtlığı ile başa çıkmaya çalışıyor.
Kaynak: BBC