Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’de Müslümanlar cami yıkımına karşı sokaklara döküldü

Çin hükümetinin ülkenin güneybatısındaki Yunnan eyaletine bağlı Nagu kasabasında yer alan ve 14. yüzyıldan kalan tarihi bir camiyi kısmî olarak da olsa yıkma kararı Müslümanlar arasında tepkiyle karşılandı. Çok sayıda Müslüman, hükümetin aldığı bu kararı protesto etti, polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

2020 yılında bir mahkeme, kubbesinin yenilendiği, yeni minare ve binaların eklendiği Najiaying Camii’sinin restorasyonunun yasa dışı olduğuna karar vererek yıkılması gerektiğini açıklamıştı. Yıkım çalışmalarının başladığı geçtiğimiz hafta sonu, Nagu’daki yerel halk yıkım çalışmaların durdurmak adına protesto gösterileri düzenledi.

Çok sayıda protestocu gözaltında

Sosyal medyada yayınlanan videolarda polisin caminin dışında bulunan yüzlerce protestocuyla çatıştığı görülüyor. Protestoculardan bazıları da polise sandalye ve taş atıyor. Yerel medyadaki haberlere göre protestoların ardından çok sayıda kişi gözaltına alındı. Öte yandan polis, protestocuların eylemlerine son vermesi için 6 Haziran’a kadar süre veren bir bildiri yayımladı ve soruşturma başlattı.

Twitter’da yayınlanan bir videoda kelepçeli bir protestocunun göğsünde morluklar olduğu görülmekte. Başka bir kadın da polisin kendisine davranış şeklinden ve gördüğü muameleden şikayetçi oluyor.

Sansür uygulandı

Yaşanan bu gelişmeler, Çin medyasında da hızla yayıldı. Çin’de çok sık kullanılan sosyal medya platformu Weibo’daki paylaşımlar sansürlendi, sadece hükümet yanlısı paylaşımlara izin verildi.

Nagu’da genellikle Çinli Müslüman azınlık topluluğu Huiler yaşıyor. Hui halkı, Çin’in üçüncü büyük azınlığı. Uygurlar’ın aksine Huiler, Mandarin dilini konuşuyor. Huiler, hâlâ Çin hükümeti tarafından hedef alınıyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkede sayıları giderek artan dindarlara karşı ihtiyatlı yaklaşılması gerektiğini söylemişti.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.